8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Számtalan létesítmény, köztük utak, gyárak, játszóterek, tanuszodák készültek el a választások előtt. Újabb cikkben próbáltuk meg összeszedni a legérdekesebb eseményeket. A miniszterek, államtitkárok, polgármesterek mellett Mészáros Lőrinc is avatott az elmúlt hetekben. Hány politikus kell egy útszakasz ünnepélyes átvágásához?

Néhány nappal ezelőtt már összeszedtük azokat a beruházásokat, amelyek épp az önkormányzati választások előtt adtak át, és amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter avatott fel. Szeptember és október között 14 ilyen gyárátadás volt az országban, azaz szinte minden másnapra jutott egy. Ennek a 14 beruházásnak az összértéke 136,75 milliárd forintra rúgott, ebből kormányzati támogatás összesen 23,09 milliárd forint volt, vele 1955 új munkahely jött létre csak szeptemberben.

Ezúttal az egyéb (választási) átadásokat szedtük össze. Gyűjtésünk persze nem teljes, hiszen a cikkben szereplő eseményeken túl még több tucat ilyen avatóünnepély volt az utóbbi hetekben Magyarországon. Mostani anyagunkba csak a legérdekesebbeket válogattuk be, és amelyek voltak annyira fontosak, hogy az MTI is tudósított róluk.

Rögtön kezdjük a legérdekesebbel. Szeptember 25-én adták át a 21-es főút kétszer kétsávossá bővített szakaszait Tar és Mátraverebély között, valamint Bátonyterenyénél. Az esemény rekord is lehet, hiszen ennyien talán még sose "vágtak át" egy útszakaszt az országban. Ennél viccesebb már csak a M2-es gyorsforgalmi út Budapest-Vác közötti szakaszának átadása volt egy hete, amelyről itt írtunk.

A csúszka segítségével megnézheti, hányan vágtak Bátonyterenyén:

A képen egyébként Csonka Tamás, a KM Építő Kft. ügyvezetője, Sipos Zsolt, a He-Do Kft. ügyvezetője, Hegyi Zoltán, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetője, Juhász Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) útfejlesztési igazgatóhelyettese, Becsó Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda parlamenti államtitkára, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja, Nagy-Majdon József bátonyterenyei polgármester, Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Ny. Zrt. Nógrád Megyei igazgatója és Dobróka Tamás, a He-Do Kft. tulajdonosa látható (b2-j2). (MTI/Komka Péter)

Ugyancsak szeptember végén nyílt meg a Kokas Ignác hagyatékát bemutató Felcsúti Képtár is. Mészáros Lőrinc alapítványa, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 25 millió forintot adott hozzá.

Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke (b), Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (k) és Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos az avatáson (MTI/Bodnár Boglárka

Október 3-án avatták fel a felújított Podmaniczky Frigyes teret az V. kerületben.

(MTI/Szigetváry Zsolt)


Megújult a Pethényi úti játszótér a XII. kerületben október 2-án.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rimóczy János, a városfejlesztési iroda vezetője, Péczely Attila fideszes önkormányzati képviselő és Pokorni Zoltán, a Fidesz-KDNP XII. kerületi polgármesterjelöltje (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Nagyobb lett a Túró Rudi-gyár is. A FrieslandCampina Hungária Zrt. másfél milliárd forint értékű saját forrásból bővítette a gyártó- és csomagolókapacitását Mátészalkán.

Szautner Péter vezérigazgató, Nagy István agrárminiszter és Hanusi Péter óriási rudit vág október 2-án (fidesz-KDNP) polgármester (b-j (MTI/Balázs Attila)

Átadták a nyíregyházi önkéntes területvédelmi tartalékos ezred központját. A 2018 októberében megalakult MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred székhelyéül szolgáló, korábban iskolaként működő épületben az ezredparancsnokság kapott helyet, amely például honvédelmi oktatási és kiképzési feladatokat, valamint az ezekkel kapcsolatos művelődési és kulturális teendőket látja el.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a nyíregyházi önkéntes területvédelmi tartalékos ezred központjának átadóünnepségén a nyírségi nagyvárosban szeptember 30-án.(MTI/Balázs Attila)

Szeptember 28-án átadták a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszodát a II. kerületi Máriaremetei úton. Az eseményen nem csak Varga Mihály pénzügyminiszter, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Láng Zsolt kerületi polgármester is beszédet mondott. A 2 ezer négyzetméter vízfelületű uszoda 7 milliárd forintba került.

Varga Mihály pénzügyminiszter (MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyar Levente államtitkár jelenlétében avatták fel a svájci F. Hoffman-La Roche Európai Farmakovigilancia Központját.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Irma Veberic, a Roche Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója szeptember 26-án (MTI/Máthé Zoltán)

Most készült el a SIAD cégcsoport új gyára Gyöngyöshalászon. Az ipari és orvosi gázok előállításával foglalkozó, olasz tulajdonú vállalat 12 milliárd forintból építette fel második hazai üzemét, amelyben mélyhűtött cseppfolyós nitrogént, oxigént és argont állítanak elő. A képen Szabó József ferences szerzetes épp megáldja a gyárat.

(MTI/Komka Péter)

Átadták a dabasi térségi térfigyelő központot. A központ 170 kamerával 9 település közös térfigyelő rendszerét tölti be.

Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Kocsis István rendőr alezredes, a Dabasi Rendőrkapitányság vezetője, Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő, Szandhofer János dabasi alpolgármester és Horváth Lajos rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány-helyettes (b-j) a szeptember 26-i átadáson (MTI/Kovács Tamás)

Szeptember végére megújult a nyíregyházi pilótaképző központ. A több mint félmilliárdos fejlesztés keretében szimulátorokkal, oktatótermekkel és három új hangárral bővült az oktatóbázis.

(MTI/Balázs Attila)

Október 7-én felavatták a Földgázszállító Zrt. kompresszorállomását Csanádpalotán. Ezzel lehetővé vált Magyarország és Románia gázvezeték-rendszereinek összekötése. A beruházás 6 milliárd forintba került.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója (j) és Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) elnök-vezérigazgatója (b) (MTI/Rosta Tibor)

Elkészült a Nyírbátori Járási Hivatal új épülete. A beruházás félmilliárd forintot tett ki, van benne hazai pénz és uniós támogatás is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Éliás Tünde hivatalvezető, Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő és Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja (MTI/Balázs Attila)

Átadták a zalaegerszegi ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot. Az avatáson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, a központ "inkubációs központként működik", amely helyet ad a képzésnek, az egyetemek és a vállalatok együttműködésének.

Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester, Molnár Gábor, a Z-one Park Kft. ügyvezetője és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b-j) szeptember 19-én (MTI/Varga György)

A választások előtt elkészült a balassagyarmati Révész László Tanuszoda is. 408 millió forintból épült.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester (MTI/Komka Péter)

Szintén ma volt az alapkőletétele a német Deufol csomagoló- és logisztikai üzemének Debrecenben.

Papp László polgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje (b3), Jürgen Hillen, a német Deufol vállalat igazgatója (b5) és Barcsa Lajos alpolgármester, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje (j4) a debreceni Déli Ipari Parkban október 8-án. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Október 8-án Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos és Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára jelenlétében pedig átadásra került egy vágóhíd és húsfeldolgozó üzem Drávacsehiben.

A szalmapulpitus mögött Bognár Lajos (MTI/Sóki Tamás)

+1 Az idősek világnapja alkalmából átadták az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjat. Ezt Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere vehette át.

Huszár Gábor és Jobbról Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. MTI/Bruzák Noémi

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG