Hirdetés
Hirdetés

Erdogan különös szövetségese - nem akárki támadná hátba Trumpot

Káncz Csaba, 2018. február 06., 08:43

A római katolikus egyház feje és a török elnök megegyezett abban, hogy a Jeruzsálemről szóló egyoldalú amerikai döntés nem léphet életbe. Törökország „teljes jogú tagságot akar Európában” és nem zár ki egy közös olasz-török fellépést Líbiában.

EPA/ALESSANDRO DI MEO / POOL
EPA/ALESSANDRO DI MEO / POOL

Trump múlt decemberi döntése, amelyben elismerte Jeruzsálemet izraeli fővárosaként, visszahozta a palesztin kérdést a nemzetközi diplomácia színpadára és súlyosan aláásta Washington hitelét a térség muszlim és keresztény lakosságánál.

Egyben mobilizálta Erdogant, az önjelölt szultánt, aki a döntés által radikálisan növelhette befolyását az arab világban és most nagykövetséget akar nyitni Kelet-Jeruzsálemben. Ha mi már el is felejtettük, Erdogan és neo-ottomán követői nagyon is észben tartják: Isztambul volt azon Kalifátus székhelye 1362-től 1924-ig, amelynek Jeruzsálem is szerves része volt.


Hat évtized után a Vatikánban

A török elnök több külföldi utat is kihúzott a naptárából februárban. Egy betervezett dél-amerikai utat meghatározatlan időre elhalasztott Ankara, gyaníthatóan az észak-szíriai katonai beavatkozás miatt. De Erdogan semmi esetre sem akarta elhalasztani tegnap kezdődött kétnapos vatikáni útját, ahova 16 fős delegációval érkezett, köztük kormányának 5 miniszterével.

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

59 év után ez az első alkalom, hogy török államelnök a Vatikánba látogat. Az időzítés nem véletlen, hiszen Erdogan szövetségest keres Ferenc pápa személyében a Jeruzsálem státusza körüli vita kapcsán és ezt a látogatás első számú prioritásának nevezte.  Az olasz La Stampa napilap vasárnapi számában a török államfő világosan fogalmazott.

„A pápa és jómagam egy oldalon állunk Jeruzsálem ügyében, senki sem hozhat a nemzetközi jog figyelembe vétele nélkül egyoldalú lépést egy városról, amelyet milliárdok hordozzák szívükben”. Hozzátette, hogy „közösen kell lépéseket tennünk a status quo megőrzése érdekében”.

Erdogan felhívta telefonon a pápát Trump jeruzsálemi döntése után és „ezután Ferenc pápa a helyes üzenetet juttatta el Jeruzsálemről a keresztény híveknek szerte a világban és ezért hálás vagyok neki”.  Az interjúban Erdogan kiemelte, hogy Törökország „teljes jogú tagságot akar Európában” és nem zárt ki egy közös olasz-török fellépést Líbiában!

Ez így nem léphet életbe

A pápa már órákkal Trump december 6-i bejelentése előtt nyilvánosan a jeruzsálemi status quo fenntartása mellett szállt síkra. A Vatikán a Szentfölddel kapcsolatban a két-állami megoldást támogatja, stabil határokkal mind Izrael, mind Palesztina részére.  Erdogan ügyelesen használhatja ki, hogy Ferenc pápa és az amerikai elnök viszonya nagyon messze van az optimálistól, két éve a Szentszék feje egyenesen kijelentette, hogy „Trump nem keresztény”.

A török sajtó megtudott részleteket Erdogan környezetéből a tegnapi tárgyalásokat követően. Eszerint a két fél Jeruzsálem ügyében egyetértését fejezte ki az amerikai döntés hátulütőiről és megegyezett abban, hogy az a Washington által javasolt formában nem léphet életbe.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?