Hirdetés
Hirdetés

Erősödött az ipar, de meglepőek a számok

2018. február 13., 10:26

Legjobban a dohánytermék gyártás futott fel, míg az elektronikus cikkek visszaestek az év végére.

Ahogy arról már korábban is írtunk, 2017 decemberében 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az ipari termelés volumene, ugyanakkor a naptárhatástól megtisztított érték 4,5 százalékos növekedést mutat. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2016 azonos időszakában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

2017 decembere

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2 százalékkal nőtt. Az export csaknem 2 százalékkal alulmúlta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 33 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,8 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai enyhén emelkedtek. Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a döntő súlyt (94%) képviselő feldolgozóiparban 0,5, az energiaiparban 1,8, míg a csekély súlyú bányászatban 2,0 százalékkal.

Hirdetés

A feldolgozóiparon belül a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal csökkent. Az eddig egész évben növekedést produkáló elektronikus fogyasztási cikk gyártása decemberben 22 százalékkal visszaesett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,5 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál.

Sztrájkok bénítják Németországot: az autóiparnak is fájt

A német ipari dolgozóknak komoly ütőereje van. Részletek >>>

Ezen belül a legjelentősebb részarányú (26%) alágazat, a húsfeldolgozás 1,2 százalékkal emelkedett, míg a legjobban, 22 százalékkal a legkisebb súlyú dohánytermék gyártása nőtt. Az alágak közül a gyógyszergyártás növekedett a legjobban (15,8%) a kivitel élénkülésének köszönhetően. Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában: a termelés volumene decemberben 10,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, elsősorban a műanyag-alapanyaggyártás hazai eladásainak számottevő visszaesése következtében.

Éves alapon

Az ipari termelés 4,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 0,9 százalékos növekedés után. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül az energiaipar kibocsátása gyakorlatilag stagnált, míg a bányászaté 24 százalékkal nőtt 2016-hoz viszonyítva. A feldolgozóipari termelés csaknem 5 százalékkal haladta meg az előző évit, a legnagyobb mértékű növekedés (14,6%) márciusban volt. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak egyben, a vegyi anyag, termék gyártásában csökkent a termelés volumene, a többiben 1,5 és 12,5 százalék közötti volumenbővülést regisztráltak.

Az ipari export 5,3 százalékkal volt nagyobb éves alapon, az ipari értékesítés 65, a feldolgozóipari értékesítés 75 százaléka külpiaci eladásokból származott. A feldolgozóipari export 4,7 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az ipar belföldi értékesítése, valamint ezen belül a feldolgozóiparé közel azonos mértékben 3,6, illetve 3,5 százalékkal nőtt. Az ipari termelés Magyarország minden régiójában emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (7,7%), a legkevésbé Dél-Alföldön (2,6%).

Ilyet még nem láttunk Magyarországon: felrobbant az építőipar

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene mintegy 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, az éves növekedés 29,6 százalékot tett ki, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val. További részletek >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?