Hirdetés
Hirdetés

Megjöttek a számok: hogy élnek a szegényebb magyarok az átlagos EU-s állampolgárhoz képest?

Kollár Dóri, 2019. május 08., 17:20

Több jóléti statisztikát is frissített az Eurostat, ezek abból a szempontból mindenképpen érdekesek, hogy megmutatják, hogy élnek a magyarok az átlagos európai, illetve regionális polgárokhoz képest. Van, amiben jobban állunk, mint az uniós átlag, viszont ha autóvásárlásról van szó, még bőven lenne hová fejlődni.

Korábbi cikkeinkben többször is írtunk arról, hogy még mindig meglepően sokan élnek nehéz körülmények között Magyarországon. De mi a helyzet az egész Európai Unióban? Az Eurostat statisztikája alapján 2018-ban körülbelül a teljes népesség 6,2 százaléka, azaz közel 31 millió embert élt súlyos anyagi deprivációban. Ez a hivatal terminológiája szerint azt jelenti, hogy az alábbiak közül legalább négy igaz az érintettek mindennapjaira:

  • nem tudják kellően felfűteni az otthonaikat
  • nem tudnak kifizetni egy hirtelen jött kiadást
  • nem tudnak rendszeresen húst vagy halat enni
  • nem tudnak egy hétre elmenni nyaralni
  • nem engedhetnek meg magunknak egy televíziót, egy mosógépet, egy autót, és egy telefont

Alapvetően mind Magyarországon, mind az Európai Unióban javult a helyzet az elmúlt években ezen a téren, viszont az itthon súlyos anyagi deprivációban élők száma még mindig jelentősen nagyobb, mint az Európai Unió átlaga. Az eurózóna tagállamaihoz képest pedig arányosan csaknem kétszer annyian küzdenek ezzel a problémával itthon, ahogy ez a grafikonunkon is látszik.

Hirdetés


Regionálisan egyelőre elég felemás a kép, hiszen míg 2018-ban itthon a lakosság 10,1 százaléka volt nehéz helyzetben, addig Romániában 16,8 százaléka, viszont Horvátországban már csak 8,6,  Ausztriában pedig csak 2,8 százaléka. (Szlovákia és Lengyelország 2018-as adatai cikkünk megjelenésekor még nem voltak elérhetőek – a szerk.)

Akik nem tudnak kellően befűteni…

Kisebb azon Magyaroknak az aránya, akik nem tudják kellőképpen felfűteni az otthonaikat, mint az Európai Unióban mért átlag – 6,1 százalék a 7,4 százalékkal szemben. Ez részben azzal magyarázható, hogy az államszövetség legszegényebb országában, Bulgáriában ez óriási problémát jelent, hiszen a 2018-as statisztika szerint minden harmadik bolgár (33,7 százalék) nem tudott kellően befűteni.


Az eurózóna országainál is jobban áll Magyarország, hiszen a valutaunióban mért eredmény szerint 7,3 százaléknak jelent problémát a kellő fűtés. A statisztikákat megnézve ennek okát kereshetjük, hogy Görögországban 22,7, míg Cipruson 21,9 százalék jelezte, hogy problémát okoz neki otthonának felfűtése. Regionális szinten Romániában 9,6 százalék, míg Ausztriában elenyésző, 1,6 százalék érintett.

A mosógép már nem lényegi probléma

Tavalyhoz képest nem sikerült fejlődni érdemben, mivel továbbra is a hazai lakosság 0,7 százaléka, azaz közel 70 ezer ember nem engedheti meg magának, hogy mosógépet vásároljon. Ez gyakorlatilag megegyezik az uniós és a román átlaggal, hiszen mindkét mutató 0,8 százalékon áll, míg az eurózónában csak egy egészen elenyésző, 0,4 százalékos kisebbséget érint ez a probléma.

Mi teszi tönkre a számokat?

Az, hogy a súlyos anyagi depriváció mutatója továbbra is ilyen magas szinten áll itthon, jelentős részben a mérési módszertan sajátosságával magyarázható. Miután a statisztikának része az is, hogy hányan engedhetik meg maguknak, hogy saját autót vásároljanak, ez az a mutató, ami elrontja a hazai deprivációs statisztikát is.


Míg 2018-ban itthon 17,5 százalék nem engedhette meg magának, hogy autót vásároljon, addig az eurózónában 4,7 százalék, míg az Európai Unióban átlagosan 6,7 százalék küszködött ugyanezzel a problémával. Ebben a tekintetben Magyarország gyakorlatilag egy szinten áll az összességében sokkal szegényebb Bulgáriával (ott 18,5 százalék nem engedheti meg magának a vásárlást), és egyedül csak Romániában rosszabb a helyzet a tagállamok közül, 27,1 százalékkal.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?