Hirdetés
Hirdetés

Évtizedes csúcsra ugrott a hiány - az EU és a nyugdíjasok miatt van minden

Gáspár András, 2017. december 07., 12:58

Bár 10 éve nem látott hiány jött össze az államháztartásban, az NGM szerint rendben lesz a hiánycél, csak megelőlegezik az uniós kifizetéseket. A nyugdíjasoknak is most kellett pluszpénzt utalni, de a bevételek is szépen híznak.

Egyetlen hónap alatt 220,8 milliárd forinttal duzzadt az államháztartás központi alrendszerének hiánya, ezzel november végére az összesített deficit elérte az 1639 milliárd forintot.

Bő 10 éve nem volt ilyen magas a hiány, az adat azt jelenti, hogy az éves terv 140 százalékánál járt a deficit az utolsó előtti hónapban. A nemzetgazdasági minisztérium meg is magyarázza, hogy jött ez össze.

Hirdetés

Azelőtt fizet a költségvetés, hogy az EU utalna

A legnagyobb tétel a hiányban azért keletkezet, mert a költségvetés változatlanul megelőlegezi az uniós támogatásokat a projektek mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében. Ezek így már megközelítették az 1925,2 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárddal haladja meg a tavalyi év novemberéig kifizetett összegeket. Ezzel szemben az Európai Unió eddig csak 381,7 milliárd forintot utalt át a hazai költségvetésnek.

A nyugdíjasokra is többet kellett költeni

Az állam működési és beruházási kiadásain túl novemberben 2,75 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kapott a havi ellátásával együtt inflációkövető kiegészítő emelést és idén először prémiumot. A maximálisan 12 ezer forintos prémium egyszeri juttatás volt, míg a 0,8%-os kiegészítés az ellátás összegébe beépülve a jövő év januárjától esedékes 3%-os emelés alapjául szolgál majd - emlékeztet az NGM.

Többet keresünk, többet vásárolunk

Az NGM azt írja közleményében: az uniós módszertan szerinti 2,4%-os hiánycél biztonsággal teljesíthető.

Ami a bevételeket illeti: jól látszik, hogy többet keresnek és többet is költenek a magyarok. Az előző évhez viszonyítva érdemben növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok - ebben a foglalkoztatottság bővülésének is van szerepe.

A bevételek jövőre tovább emelkedhetnek, erre utal az NGM, amikor emlékeztet: jövőre a minimálbér és a szakmunkás minimálbér az idei 15% és 25% után további 8%-kal, illetve 12%-kal emelkedik, miközben a munkáltatók foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterhe – az eredetileg tervezetthez képest nagyobb mértékben – 19,5%-ra csökken.

Tavaly ilyenkor még többlet volt az államháztartásban, aztán jött a decemberi gigantikus pénzosztás. Most fordítva lesz?
Tavaly ilyenkor még többlet volt az államháztartásban, aztán jött a decemberi gigantikus pénzosztás (lásd piros vonal). Most fordítva lesz?
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örülhetnek a magyarok – nagy dologra készülnek a cégek

Örülhetnek a magyarok – nagy dologra készülnek a cégek

10-ből 7 kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, amit a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénz és a 13. havi fizetés követ. A több éven át első helyen végző étkezési Erzsébet-utalvány ezzel épphogy lecsúszott a dobogóról.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?