3p
Magyarázkodnia kellett az olasz miniszterelnök-helyettesnek a koalíciós partner kijelentése miatt, Luigi Di Maio szavai szerint a kormány eltökélt szándéka, hogy betartsa a szegényeknek járó alapjövedelemről tett nagy kampányígéretet.
Luigi Di Maio és Matteo Salvini. (EPA/Riccardo Antimiani)

Luigi Di Maio a Corriere della Sera mai interjújában cáfolta meg Giancarlo Giorgetti államtitkár azon kijelentését, miszerint az alapjövedelmet csak akkor vezetnék be Olaszországban, hogyha nem sikerül új munkahelyeket teremteni – írja a Reuters.

Az Öt Csillag Mozgalom feje szerint, ha bármilyen kérdés fel is merül az alapjövedelem bevezetése körül, az nem azért van, mert nincsen rá keret, hanem mert vannak, akik a kormányon belül sem hisznek benne. A politikus hozzátette, hogy 2019 első három hónapjában már lehet számítani arra, hogy élesítik az intézkedéseket.

A Liga és az Öt Csillag júniusi hatalomátvételekor kiadott közös „kormányzati szerződésének” az egyik legfontosabb ígérete volt az alapjövedelem, Di Maio erre hivatkozva cáfolta meg Giorgetti kijelentését is.

Vannak, akik azt hiszik, hogy tudják az igazságot, csakhogy aláírtunk egy szerződést, amit minden félnek tiszteletben kell tartania – fogalmazott. Az államtitkárral egyébként saját pártjának feje sem ért egyet, Matteo Salvini szerint a Ligának és az Öt Csillagnak nincsenek konfliktusai, és nagyon elégedett az eddig meghozott törvényekkel.

Ez így nem fog menni?

Ugyan ezek nagyon szép szavak mind Luigi Di Maiotól, mind Salvinitől, csakhogy a nyugdíjkorhatár csökkentését, a kötelező alapjövedelmet és a segélyeket abból finanszíroznák, hogy az előző kormány által tervezett 0,8% helyett a GDP 2,4 százalékáig engednék felfutni a hiányt a benyújtott költségvetésben.

Ezt nem túlságosan meglepő módon az Európai Bizottság visszadobta, az euróért felelős alelnök, Valdis Dombrovskis szerint nem hozhattak más döntést, Olaszország az adósságcsapdába kerülhetne: tavaly már annyit kellett adósságszolgálatra fordítania, mint oktatásra. Ekkora adósság már nem kezelhető további adósságokkal.

Ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság elutasította egy tagország költségvetés-tervezetét, ugyanakkor ez mutatja, hogy most már védelem alatt áll a közös fizetőeszköz. Nemrég az olasz származású EKB elnök, Mario Draghi jelezte, hogyha az olaszok túlköltekeznek, a közös jegybank nem fogja állni a számlát. Részletek a Privátbankár.hu korábbi cikkében. >>>

Luigi Di Maio az interjúban a költségvetés körül kialakult vitáról úgy fogalmazott, hogy nyilvánvalóan fontos a párbeszéd Brüsszellel, de a kormány semmiképpen sem fog engedni.

Egyre népszerűbbek a kormánypártok

A lap felmérése szerint az olaszok 57 százalékának jó a véleménye a kormányról, és a Öt Csillag Mozgalom támogatottság 28,7 pontra emelkedett 28,5 pontról, míg a Liga 34,7 százalékos áll a választók körében a korábbi 33,8 után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG