Hirdetés
Hirdetés

Feleslegesen dühöng az EU: mindjárt bevezetik az általános alapjövedelmet

Kollár Dóri, 2018. november 03., 16:15

Magyarázkodnia kellett az olasz miniszterelnök-helyettesnek a koalíciós partner kijelentése miatt, Luigi Di Maio szavai szerint a kormány eltökélt szándéka, hogy betartsa a szegényeknek járó alapjövedelemről tett nagy kampányígéretet.

Luigi Di Maio és Matteo Salvini. (EPA/Riccardo Antimiani)
Luigi Di Maio és Matteo Salvini. (EPA/Riccardo Antimiani)

Luigi Di Maio a Corriere della Sera mai interjújában cáfolta meg Giancarlo Giorgetti államtitkár azon kijelentését, miszerint az alapjövedelmet csak akkor vezetnék be Olaszországban, hogyha nem sikerül új munkahelyeket teremteni – írja a Reuters.

Az Öt Csillag Mozgalom feje szerint, ha bármilyen kérdés fel is merül az alapjövedelem bevezetése körül, az nem azért van, mert nincsen rá keret, hanem mert vannak, akik a kormányon belül sem hisznek benne. A politikus hozzátette, hogy 2019 első három hónapjában már lehet számítani arra, hogy élesítik az intézkedéseket.

Hirdetés

A Liga és az Öt Csillag júniusi hatalomátvételekor kiadott közös „kormányzati szerződésének” az egyik legfontosabb ígérete volt az alapjövedelem, Di Maio erre hivatkozva cáfolta meg Giorgetti kijelentését is.

Vannak, akik azt hiszik, hogy tudják az igazságot, csakhogy aláírtunk egy szerződést, amit minden félnek tiszteletben kell tartania – fogalmazott. Az államtitkárral egyébként saját pártjának feje sem ért egyet, Matteo Salvini szerint a Ligának és az Öt Csillagnak nincsenek konfliktusai, és nagyon elégedett az eddig meghozott törvényekkel.

Ez így nem fog menni?

Ugyan ezek nagyon szép szavak mind Luigi Di Maiotól, mind Salvinitől, csakhogy a nyugdíjkorhatár csökkentését, a kötelező alapjövedelmet és a segélyeket abból finanszíroznák, hogy az előző kormány által tervezett 0,8% helyett a GDP 2,4 százalékáig engednék felfutni a hiányt a benyújtott költségvetésben.

Ezt nem túlságosan meglepő módon az Európai Bizottság visszadobta, az euróért felelős alelnök, Valdis Dombrovskis szerint nem hozhattak más döntést, Olaszország az adósságcsapdába kerülhetne: tavaly már annyit kellett adósságszolgálatra fordítania, mint oktatásra. Ekkora adósság már nem kezelhető további adósságokkal.

Ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság elutasította egy tagország költségvetés-tervezetét, ugyanakkor ez mutatja, hogy most már védelem alatt áll a közös fizetőeszköz. Nemrég az olasz származású EKB elnök, Mario Draghi jelezte, hogyha az olaszok túlköltekeznek, a közös jegybank nem fogja állni a számlát. Részletek a Privátbankár.hu korábbi cikkében. >>>

Luigi Di Maio az interjúban a költségvetés körül kialakult vitáról úgy fogalmazott, hogy nyilvánvalóan fontos a párbeszéd Brüsszellel, de a kormány semmiképpen sem fog engedni.

Egyre népszerűbbek a kormánypártok

A lap felmérése szerint az olaszok 57 százalékának jó a véleménye a kormányról, és a Öt Csillag Mozgalom támogatottság 28,7 pontra emelkedett 28,5 pontról, míg a Liga 34,7 százalékos áll a választók körében a korábbi 33,8 után.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?