7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. A magyar elemzők szerint ez nem volt meglepetés. Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint pedig a Moody's lesz a következő: még az idén a befektetési ajánlású kategóriába emelheti vissza a magyar államadós-osztályzatokat a hitelminősítő, a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's azonban valószínűleg még vár ezzel a lépéssel.

A Fitch pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította. Ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az új besorolás kilátása stabil.

Az elemzők első reakciói

Nem tartották váratlannak, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken felminősítette a magyar államadós-besorolást befektetésre ajánlott kategóriába az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a döntés az elmúlt évek makrogazdasági eredményeit tükrözi.

Londoni elemzők szerint a másik két cég, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása pozitív, ami felminősítés lehetőségére utal.

A Moody's lehet a következő

A JP Morgan szerint nem meglepő, hogy a Moody's még nem lépett, de a júliusban és novemberben esedékes következő vizsgálatok valamelyikén már a Moody's is visszaemelheti a magyar besorolást a befektetési kategóriába. A Standard & Poor's tavaly márciusban "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás ez évi első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

A JP Morgan londoni elemzői felidézték, hogy az S&P az idei márciusi felülvizsgálathoz fűzött elemzésében figyelmeztetéseket fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) politikájával és a költségvetési konszolidációval kapcsolatban. A JP Morgan szerint ebből következtethetően alacsony a valószínűsége annak, hogy a Standard & Poor's az idén módosítja a magyar államadós-osztályzatot.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó stábja legutóbbi negyedéves térségi prognózisában szintén úgy vélekedett, hogy a Standard & Poor's "kevésbé derűlátó alapállású", és a magyar felminősítéssel valószínűleg vár 2017-ig.

Ha azonban a Fitch után legalább a Moody's az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha a Moody's is felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

A Fitch indoklása

A Fitch Ratings a pénteki osztályzatjavításhoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy a folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Uniótól érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

A hitelminősítő  számítási  alapján a nettó külső adósság a hazai össztermék (GDP) 48 százaléka volt a tavalyi harmadik negyedévben a 2012-ben mért 73 százalék után. Mindemellett a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta többletet mutat, az ipari bázis bővülését követő exportnövekedés, a 2008 előtti időszakhoz képest gyengébb hazai kereslet, a csökkenő külső kamatfizetési teher és a nyersanyagárak csökkenése miatt.

A felminősítés tényezői között szerepel a Fitch péntek esti indoklása szerint az is, hogy a feszesebb költségvetési politika elősegíti a magas államadósság-ráta fokozatos csökkenését. A Fitch Ratings elemzőinek várakozása szerint a bruttó államadósság-ráta a hazai össztermék 73,2 százaléka lesz 2017-ben a tavalyi év végén mért 75,3 százalék, és a 2011-ben elért 80,8 százalékos legutóbbi csúcs után.

A Fitch várakozása szerint a deficit az idén jórészt megegyezik majd a tavalyival, jövőre pedig a GDP-érték 2,5 százalékára emelkedik. A hitelminősítő szerint az nem valószínű, hogy 2019-re - a középtávú célkitűzésnek megfelelően - Magyarország 1,5 százalékra tudja csökkenteni a strukturális deficitet.



A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a magyar bankszektor helyzete javult, ami enyhíti a gazdasági és pénzügyi stabilitást terhelő kockázatokat. A rendszerszintű átlagos tőkemegfelelési ráta 2015 végén 19,7 százalék volt, a kinnlevőség- és a betétállomány rátája pedig 102 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 122 százalékról.

Nincs meglepetés

A Fitch Ratings korábban maga is tett utalást arra, hogy közeleg a magyar felminősítés. A cég néhány hónapja ismertetett besorolási előrejelzésében közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel - Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan államadós, amelyet visszaemelhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy akkor mindkét ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" volt - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal maradt el -, és e besorolásokra pozitív kilátás volt érvényben.

A londoni elemzői közösségen belül többen is várták, hogy a Fitch pénteken visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar osztályzatokat.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a közép-európai EU-térségre összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben valószínűnek nevezték a Fitch e lépését. A ház szerint ezt indokolta a magyar gazdaság alapmutatóinak jelentős javulása, és az, hogy stabilabbá vált a makrogazdasági politika.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban ismertetett havi helyzetértékelésében Magyarországról szintén azt állapította meg, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika, és e tényezők valószínűsítették, hogy Magyarország az idén visszanyeri befektetési ajánlású besorolását.

Virovácz Péter, az ING makroelemzője szerint a felminősítés már régóta esedékes volt, így a döntés nem számít meglepetésnek, már csak azért sem, mert pont egy évvel ezelőtt kapta meg Magyarország a "felminősítés előszobájának" számító pozitív kilátást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG