Hirdetés
Hirdetés

Fordulat előtt az energiapiac - így írja be magát Kína a történelembe?

2017. október 04., 14:16

Hihetetlen ütemben nő a megújuló források aránya az energiapiacon - Kína csak idén több napelemet telepített, mint Németország eddig összesen.

Egyre több megújuló energia látja el a fogyasztók igényeit, a napenergia-rendszerek tavaly minden más energiaforrásnál nagyobb mértékben bővültek – írja a Bloomberg. A Nemzetközi Energiaügynökség közleménye szerint a napenergiával működő fényelektromos rendszerek már a következő években dominálhatják a megújuló energia piacot.

Az ügynökség adatai szerint 2016-ban 165 gigawattnyi megújuló energiaforrás készült, ami a teljes villamos-energia ellátás nettó bővülésének kétharmadát tette ki. Ezek közül a napenergia alapú rendszerek 50 százalékkal növekedtek, a napelemek csaknem fele Kínában készül. Az Energiaügynökség vezetője szerint a napenergia új korába értünk, a várakozások szerint pedig 2022-re a napelemes rendszerek bővülése túltesz majd bármely más megújuló energiaforrásáén.

Hirdetés

Ez Kína sikertörténete?

Ezzel már hatodik éve dönt rekordokat a megújuló energiapiac bővülése - a tömeggyártás és a kormányzati intézkedések lejjebb nyomták a nap- és szélenergiával járó költségeket. A várakozások szerint a következő öt évben nagyjából 1000 gigawatt megújuló energiát előállító berendezés helyzetnek működésbe – ezt a szénalapú energiának 80 évbe telt elérnie.  Ez a mennyiség felülmúlja Kína, India és Németország együttes fogyasztását.

Felejtsd el az aranyat: ez lesz most a legnagyobb kincs Tovább  a cikkhez >>>

Kínában a nagy mennyiségű napelem-telepítést a kormány támogatása idézte elő. Erre főként a lakosság légszennyezettséggel és környezetkárosítással hangoztatott aggodalmai miatt volt szükség, mivel a szmog egyre több betegséget és halálozást idézett elő. Az Energiaügynökség megújuló energiákért felelős vezető elmondta: A napelemek előretörése egy kínai sikertörtének. Kína már jó ideje vezető gyártója a technológiának, ami most változott, az a piaci részesedés. Csak ebben az évben annyi napelemet szereltek fel, mint eddig összesen Németországban.

Kínán kívül az Egyesült Államok és India is egyre jobban törekszik leválni a fosszilis energiahordozók használatáról. A három gazdaság összesen a tiszta-energia bővülésének kétharmadát teszik majd ki a várakozások szerint. Bár Donald Trump gyakran hangoztatja ezzel kapcsolatos kétségeit, az Egyesült Államok gazdasága a világ második legnagyobb piaca lehet a megújuló áramforrások számára.

Haladékot kaptak a napenergiával házaló cégek – késhetnek egy évet a termeléssel

Egy évvel később kezdhetnek áramot termelni az engedélyükben lévő időpontnál azon cégek, amelyek a támogatási rendszerben adnak el napenergiával előállított áramot – írja a Világgazdaság. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?