Hirdetés

Gordiuszi csomót kellene átvágnia az új brit kormányfőnek

Wéber Balázs, 2019. július 24., 13:00

Boris Johnson ma hivatalosan is átveszi az Egyesült Királyság kormányrúdját Theresa Maytől. A kiszivárgott hírek szerint a konzervatív politikus kabinetjében számos női és/vagy kisebbséghez tartozó miniszter kap majd helyet. Johnsonnak azonban így is gordiuszi csomót kellene átvágnia: az újratárgyalásra nem hajlandó EU-val kellene újratárgyalni a kilépési egyezményt, vagy a no deal ellenes brit parlamenttel kellene elfogadtatni a no dealt.

Boris Johnson holds his acceptance speech after he is announced as the new Conservative party leader at an event in London, Britain, 23 July 2019. Former London mayor and foreign secretary Boris Johnson on 23 July 2019 was announced the winner in the party contest to replace Theresa May as leader of the Conservative Party. As the winner, Johnson will also take up the post of Britain's prime minister on 24 July 2019. EPA/NEIL HALL
Boris Johnson tegnapi győzelmi beszéde közben. EPA/NEIL HALL

Theresa May ma hivatalosan is átadja a stafétabotot egykori külügyminiszterének, Boris Johnsonnak. A búcsúzó kormányfő délben utoljára válaszol a képviselők kérdéseire a brit parlamentben, ebéd után pedig rövid búcsúbeszédet mond a kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt.

Szomorú búcsú

Hirdetés

Május végén Theresa May itt jelentette be, hogy idő előtt távozik posztjáról, mivel többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel a kormánya és Brüsszel között létrejött, az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatait rögzítő kilépési egyezményt.

Az utolsó mondatai közben eltörött a mécses:

Theresa May három év után távozik posztjáról, amely a jelek szerint igencsak megviselte.

Szembetűnő a különbség, ha a fenti beszédet a három évvel ezelőtti kormányfői szűzbeszédéhez hasonlítjuk. May akkor még kifejezetten frissnek és üdének tűnt:

Utódja, a miniszterelnöki posztért folyó versenyfutást nagy fölénnyel nyerő Boris Johnson délután érkezik a Buckingham-palotába, ahol II. Erzsébet királynő kinevezi őt kormányfővé, és megbízza a kormányalakítással.

Színes kormány alakulhat

Ezt követően, magyar idő szerint öt órakor megtartja első miniszterelnöki beszédét a Downing Streeten, majd elkezdi bejelenteni kormányának legfontosabb tagjait.

Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a kabinet "a modern Nagy-Britanniát" fogja visszatükrözni, tehát az eddiginél is nagyobb számban kapnak majd pozíciókat kisebbségekhez tartozó politikusok és/vagy nők.

Johnson a brit parlamentben csütörtökön mutatkozik be kormányfőként, ismerteti Brexit-stratégiáját, és válaszol a képviselők kérdéseire.

Borotvaélen táncol

Az új miniszterelnök tegnapi, győzelme bejelentése után tartott beszédében ugyanolyan frissnek és energikusnak tűnt, mint anno Theresa May:

Hamarosan azonban rá is hatalmas nyomás nehezedik majd, és neki is legalább akkora problémákkal kell szembenéznie, mint elődjének.

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy pártjának csak az északír unionistákkal együtt van (minimális) többsége a brit alsóházban. Ráadásul a konzervatív párton belül is legalább 30 olyan képviselő található, akik ellenzik a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból. Támogatásukkal a parlament tavasszal el is fogadott egy – nem kötelező érvényű – határozatot, miszerint azt mindenképp el kell kerülni.

Johnson viszont nem fogadja el a kilépési megállapodást, és már többször világossá tette, hogy október 31-én mindenképp kivezeti országát az EU-ból – tehát akár egyezmény nélkül is. Ezzel az állásponttal ugyanakkor parlamenti többségét és végső soron hatalmát kockáztathatja.

Az EU nem enged

Brüsszeltől mindenesetre aligha számíthat segítségre. Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója tegnap azt közölte, hogy az egyezmény parlamenti ratifikálásában próbál majd segíteni az új kormányfőnek – azaz szó sincs újratárgyalásról.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen programjában pedig azt írta: ez a megállapodás az egyetlen lehetséges egyezmény a rendezett kilépésre.

Új választások?

Nem csoda, hogy a Johnsonhoz közel álló Daily Telegraph is azt írja: új választásokat kellene kezdeményeznie szeptemberre, mert "csak így járhat túl ellenségei eszén".

Persze lehet, hogy mégis van más lehetőség a patthelyzet feloldására, amibe Theresa May már belebukott. Johnson bízhat saját politikai kvalitásaiban és meggyőző képességében – azt már korábban bizonyította, hogy karizmában és kreativitásban nem szenved hiányt:


Portrénk: De ki az a Boris Johnson? Bemutatjuk a britek új vezérét
.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

Az okok nem újkeletűek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívül laza monetáris politikája miatt a befektetők nem keresik a hazai fizetőeszközt, amikor pénzeiket próbálják biztonságosabb eszközökbe tenni az olyan vészjósló fejlemények miatt, mint például a Kínából terjedő koronavírus. Ez utóbbi hat ki most elsősorban a pénz- és tőkepiacokra, emellett eltörpül a mai EKB-kamatdöntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?