Hirdetés
Hirdetés

Hatalmasat koppant Salvini, új kormány alakul Olaszországban

Wéber Balázs, 2019. augusztus 29., 16:20

Továbbra is Giuseppe Conte jogászprofesszor lesz Olaszország miniszterelnöke, de egy új kormány élén áll majd. A Liga és az Öt Csillag koalícióját a Demokrata Párt és az Öt Csillag koalíciója váltja.

Italian Prime Minister Giuseppe Conte (C) is flanked by Deputy Prime Ministers Matteo Salvini (L) and Luigi Di Maio (R) as he addresses the Senate as he addresses the Senate in Rome, Italy, 20 August 2019. Conte in his address to the senate called bringing about the government crisis irresponsible. Deputy Premier and Interior Minister Matteo Salvini and his party League pulled out from government and caused a political crisis a week ago. Conte said that the government has come to an end and that he would resign. EPA/ETTORE FERRARI
Matteo Salvini, Giuseppe Conte és Luigi Di Maio az olasz parlament korábbi ülésén. EPA/ETTORE FERRARI

Ez azután vált biztossá, hogy tegnap Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője bejelentette: megállapodtak az összefogásról a balközép Demokrata Párttal.

Kormányon marad az Öt Csillag

Hozzátette: mozgalmuk végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások vannak.

Hirdetés

Conte, aki ma meg is kapta a kormányalakítási megbízást Sergio Mattarrella olasz elnöktől, a többi közt arról beszélt, hogy a 2020-as költségvetés prioritást élvez majd a kabinet munkája során. Hozzátette: Olaszországnak főszerepet kell játszania Európában.

Elszámította magát Salvini

Olaszországot az elmúlt bő egy évben a jobboldali-populista Liga és az elitellenes, baloldali gyökerekkel bíró Öt Csillag koalíciója kormányozta. Idén augusztusban azonban Matteo Salvini, a Liga vezetője (és egyben belügyminiszter) bizalmatlansági indítványt jelentett be Conte ellen, aki emiatt lemondott posztjáról.

Salvini nyilvánvalóan azt remélte, hogy ezáltal előrehozott választásokat kényszerít ki, amelynek a közvélemény-kutatások szerint pártja lett volna a toronymagas esélyese. Az Öt Csillag azonban összefogott az addig ellenzékben lévő Demokrata Párttal, és megállapodott vele a kormányalakításról.

Salvini szégyenteljes színháznak nevezte a történteket, és azt mondta, hogy Giuseppe Contét valójában Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét miniszterelnöknek. 

A BBC szerint ugyanakkor csupán arról van szó, hogy a Liga vezetője elszámította magát, és nem gondolta, hogy ellenfelei összefognak majd a megállítására.

Orbán Viktor megköszönte

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki nagyrabecsülését és köszönetét Salvininek azért a munkáért, melyet szerinte az elmúlt időszakban Olaszországért és egész Európáért, benne Magyarországért végzett.

Biztosítom Önt arról, hogy mi, magyarok soha nem fogjuk elfelejteni, hogy Ön volt az első olyan nyugat-európai vezető, aki meg akarta akadályozni az illegális migránsok Európába özönlését a Földközi-tengeren keresztül

- fogalmazott Orbán Viktor.

De mi az az Öt Csillag? Hogyan került be az olasz kormányba, és mi volt a nagy kísérlet Olaszországban? És miért a Liga lett a legnépszerűbb párt? Videókommentárunk a témában:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?