Hirdetés
Hirdetés

Húzd meg-ereszd meg Trump éppen békülget

2018. június 09., 11:07

A G7-tanácskozás első napja után kereskedelmi fronton merevnek látszanak az álláspontok, mégis békülékeny hangnem tapasztalható az amerikai és a francia elnök részéről. A német kancellár és az EU Bizottság elnöke is új csúcstalálkozót javasol. Ne Oroszország finanszírozza a szélsőséges pártjainkat - mondják burkoltan.

Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. 
Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis
Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis

A kanadai G7-tanácskozás első napját a kiszivárgott hírek szerint beárnyékolta a büntetővámok körüli vita, de a résztvevők mégis békülékenynek mutatkoztak – jelenti számos külföldi lap. Angela Merkel német kancellár állítólag EU-USA-csúcstalálkozót javasolt, amelyet hamar, két héten belül rendeznének meg. (A vámok részben július elejétől lépnének életbe – a szerk.)

A találkozón Donald Trump amerikai elnök védte álláspontját a vámokkal kapcsolatban, és Németország szemére vetette annak túlzott külkereskedelmi többletét. Jean-Claude Juncker, az EU Bizottság elnöke cáfolta a vádakat, és felajánlotta, hogy Washingtonban mutatja be a megfelelő ellenérveket, számításokat.

Hirdetés

Emmanuelle Macron francia elnök és Donald Trump is pozitívan nyilatkozott a tárgyalásokról. Trump kijelentette, hogy pozitív eredményt vár, az európai és a NAFTA (kanadai, mexikói) egyeztetésektől is. “Valami történni fog. Azt hiszem, nagyon pozitív lesz” – mondta állítólag a szokásos egyszerű módján. Kilátásba helyezte, hogy közös nyilatkozattal záruljon a találkozó, ami nagy eredmény lenne – jelentette a német Der Spiegel.

Belekeverte az oroszokat

Ő maga már nem lesz ott, mert Szingapúrba repül az észak-koreai diktátorral való találkozóra. Ezt a Handelsblatt provokációnak értékelte, ahogy azt is, hogy felszólalt Oroszország újbóli G7-felvétele mellett.

A találkozó előtt élesebb volt a hangnem, Trump provokációira a francia elnök Twitter-bejegyzésben reagált kritikusan még csütörtökön. A német külügyminiszer viszont egy interjúban mondott kemény mondatokat pénteken.

Pártfinanszírozás nagyító alatt

Ami még érdekes, hogy a résztvevők a választásokba történő külföldi beavatkozások elleni közös fellépést szorgalmazták. Ehhez információcsere, a közösségi médiával és az internet-szolgáltatókkal való fokozottabb együttműködés tartozna. Sőt a pártok finanszírozását is átvilágítanák. (Gyakori vád, hogy szélsőséges vagy Európa-ellenes pártokat Oroszországból finanszíroznak – a szerk.)

A G7-hez, a gazdaságilag legfejlettebb hét ország csoportjához tartozik az USA, Kanada, Németország, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország. Ezen kívül az EU vezetése is részt vesz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje

Itt a nagy fellendülés a világban, dübörög a gazdaság, sok helyen történelmi mélyponton a munkanélküliség, de közben ingatlan-, és tőzsdebuborékok keletkeznek. Nem is lenne baj, ha ezek egyszer nem pukkadnának ki, kvázi deflációs hatásokat, így lassulást, sőt recessziót okozva.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?