Hirdetés
Hirdetés

Húzd meg-ereszd meg Trump éppen békülget

2018. június 09., 11:07

A G7-tanácskozás első napja után kereskedelmi fronton merevnek látszanak az álláspontok, mégis békülékeny hangnem tapasztalható az amerikai és a francia elnök részéről. A német kancellár és az EU Bizottság elnöke is új csúcstalálkozót javasol. Ne Oroszország finanszírozza a szélsőséges pártjainkat - mondják burkoltan.

Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. 
Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis
Emmanuel Macron francia államfő és Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis

A kanadai G7-tanácskozás első napját a kiszivárgott hírek szerint beárnyékolta a büntetővámok körüli vita, de a résztvevők mégis békülékenynek mutatkoztak – jelenti számos külföldi lap. Angela Merkel német kancellár állítólag EU-USA-csúcstalálkozót javasolt, amelyet hamar, két héten belül rendeznének meg. (A vámok részben július elejétől lépnének életbe – a szerk.)

A találkozón Donald Trump amerikai elnök védte álláspontját a vámokkal kapcsolatban, és Németország szemére vetette annak túlzott külkereskedelmi többletét. Jean-Claude Juncker, az EU Bizottság elnöke cáfolta a vádakat, és felajánlotta, hogy Washingtonban mutatja be a megfelelő ellenérveket, számításokat.

Hirdetés

Emmanuelle Macron francia elnök és Donald Trump is pozitívan nyilatkozott a tárgyalásokról. Trump kijelentette, hogy pozitív eredményt vár, az európai és a NAFTA (kanadai, mexikói) egyeztetésektől is. “Valami történni fog. Azt hiszem, nagyon pozitív lesz” – mondta állítólag a szokásos egyszerű módján. Kilátásba helyezte, hogy közös nyilatkozattal záruljon a találkozó, ami nagy eredmény lenne – jelentette a német Der Spiegel.

Belekeverte az oroszokat

Ő maga már nem lesz ott, mert Szingapúrba repül az észak-koreai diktátorral való találkozóra. Ezt a Handelsblatt provokációnak értékelte, ahogy azt is, hogy felszólalt Oroszország újbóli G7-felvétele mellett.

A találkozó előtt élesebb volt a hangnem, Trump provokációira a francia elnök Twitter-bejegyzésben reagált kritikusan még csütörtökön. A német külügyminiszer viszont egy interjúban mondott kemény mondatokat pénteken.

Pártfinanszírozás nagyító alatt

Ami még érdekes, hogy a résztvevők a választásokba történő külföldi beavatkozások elleni közös fellépést szorgalmazták. Ehhez információcsere, a közösségi médiával és az internet-szolgáltatókkal való fokozottabb együttműködés tartozna. Sőt a pártok finanszírozását is átvilágítanák. (Gyakori vád, hogy szélsőséges vagy Európa-ellenes pártokat Oroszországból finanszíroznak – a szerk.)

A G7-hez, a gazdaságilag legfejlettebb hét ország csoportjához tartozik az USA, Kanada, Németország, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország. Ezen kívül az EU vezetése is részt vesz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bilibe lóg a kezünk: nem minősítették fel Magyarországot

Bilibe lóg a kezünk: nem minősítették fel Magyarországot

Mindössze csak megerősítette az ország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő idén már nem vizsgálja a magyar államadósság-osztályzatokat, majd jövőre...

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?