Hirdetés
Hirdetés

Ibiza-gate: eddig három gyanúsított van, már a németek is nyomoznak

Wéber Balázs, 2019. június 05., 13:07

Az osztrák mellett már a német hatóságok is vizsgálódnak az osztrák kormány bukásához vezető ibizai videó ügyében. A felvétel elkészítésével három konkrét személyt gyanúsítanak, de több ismeretlen gyanúsított is van. Ugyanakkor nem csak a videó keletkezésével, hanem annak tartalmával kapcsolatban is nyomozás indul.

Austria's Vice-Chancellor Heinz Christian Strache (C) of the Austrian Freedom Party (FPOe) gives a statement to the journalists as Labour Minister Beate Hartinger-Klein (L) and Foreign Minister Karin Kneissl (R) listen in the Ministry of Public Service and Sport in Vienna, Austria, 18 May 2019. Austrian Vice Chancellor Strache on 18 May 2019 said he will step down from his post as media caught the far-right FPOe's leader Strache in a corruption allegations scandal. German media have on 17 May 2019 published a secretly recorded video of Strache in Ibiza in July 2017, where Heinz-Christian Strache is claimed to meet an alleged niece of a unknown Russian oligarch who wanted to invest large sums of money in Austria. EPA/FLORIAN WIESER
Hainz-Christian Strache sajtótájékoztatója Bécsben május 18-án, a botrány kirobbanása után. EPA/FLORIAN WIESER

Ausztria után Németországban is feljelentést tett Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke az ibizai videó miatt.

A 2017-ben készült rejtett kamerás felvételen Strache és Johann Gudenus, aki akkor szintén az FPÖ befolyásos politikusa volt, arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával, hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe.

Hirdetés

Felderítik a hátteret

A feljelentéseket a müncheni és a hamburgi ügyészségen nyújtották be, erősítette meg Strache ügyvédje a Der Standardnak. (A felvételt a müncheni  Südddeutsche Zeitung és a hamburgi székhelyű Spiegel hozta nyilvánosságra  - a szerk.)  A szabadságpárti politikus korábban Bécsben is pert indított az ügyben.

Ezek a feljelentések is azt célozzák, hogy fény derüljön a történtek hátterére, a készítőkre és az esetleges megbízókra

- mondta az ügyvéd. A hatóságok azt vizsgálják, hogy valóban történt-e bűncselekmény (a videófelvételen szereplő személyek hírnevének rontása, személyes felvételek nyilvánosságra hozása).

Mivel az elmúlt héten már több más magánszemély is feljelentést tett az ügyben a két német lap ellen, és a feljelentések konkrét személyek ellen irányulnak, a „nyomozati eljárás már megkezdődött”, közölte a müncheni ügyészség.

Három gyanúsított

Ezzel párhuzamosan az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal külön nyomozócsoportot (SoKo-Ibiza) állított fel a történtek kivizsgálására, értesült a Presse. A SoKo-Ibizát az alkotmányvédelmi és terrorizmusellenes hivatal munkatársai is segítik.

Az ügynek jelenleg három gyanúsítottja (Julian H. magánnyomozó, Ramin M. bécsi ügyvéd és egy nő, aki Aljona Makarovának, egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát), valamint több ismeretlen gyanúsítottja van.

A nyomozás középpontjában Julian H. áll, aki az állítólagos Aljona Makarova kísérőjeként tűnik fel a videófelvételen. A gyanú szerint ő készítette a felvételt a müncheni magánnyomozó-irodája segítségével. Két korábbi alkalmazottja szintén érintett lehet az ügyben.

A videót Ramin M. próbálta több alkalommal is eladni, és ő volt az, aki korábban bemutatta a hamis unokahúgot Johann Gudenusnak. Osztrák lapok szerint Ramin M. már elismerte, hogy köze van a történtekhez, de további információt nem volt hajlandó közölni.

A korrupciót is vizsgálják

Ugyanakkor nem csak a videó keletkezésével, hanem annak tartalmával kapcsolatban is nyomozás indul. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák ügyészség Strache és Gudenus olyan esetleges tevékenységeire próbál fényt deríteni, amelyek törvénybe ütköznek.

A felvétel tanúsága szerint Strache a többi közt ezt mondta:

  • Ha az orosz befektető három héttel a választás előtt megveszi a Kronen Zeitungot (befolyásos osztrák bulvárlap), akkor állami közbeszerzéseket kap cserébe az FPÖ hatalomra kerülése esetén. Minden olyan üzletet, amit eddig az osztrák Strabag kapott, az oroszok által alapítandó cég fog kapni.
  • Utalt arra, hogy az orosz oligarcha egy közhasznú egyesületen keresztül is támogathatja a pártot, így megkerülhetik a törvényeket.

Az FPÖ egykori elnöke egyébként gyakorlatilag példának nevezte Orbán Viktor médiapolitikáját, és arról is beszélt, hogy Heinrich Pecina közbenjárásával „állítaná át” a Kronen Zeitungot. (Részletek itt: Orbán már nem fog az FPÖ-vel fotózkodni – az ibizai kémsztori magyar szála.)

Emellett nyomozás indul Markus Tschank ellen is, a többi közt hűtlen kezelés és hűtlen kezelésre való felbujtás gyanúja miatt. Az FPÖ parlamenti képviselője több olyan egyesületben töltött be vezető funkciót, amelyeken keresztül adományok áramoltak a párthoz. A könyvvizsgálók nem találtak törvénysértésre utaló jelet.

Az ibizai eseményekről és annak hatásairól készült videó-összeállításunkat és -kommentárunkat itt nézhetik meg:

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?