1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar GDP harmadik negyedévi 1,5 százalékos csökkenése után idén 1,2-1,4 százalékkal eshet vissza a gazdaság az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik jövőre 0,2-0,4 százalékos GDP bővüléssel számolnak.
A KSH előzetes adatai szerint az előző negyedévhez mérve 0,2 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben. Ez a technikai recesszió folytatását jelenti, miután az első negyedévben 1,1 százalékos, a második negyedévben 0,4 százalékos volt a GDP visszaesése. Az év első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint (ezt a mutatót közli az Eurostat az EU 27 országában) a magyar GDP 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Erste-elemző: a mezőgazdaság és a külker miatt volt nagyobb a vártnál az esés

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője a KSH által közölt adatnál jobbat, egy százalékos GDP csökkenést várt. Úgy ítélte meg, hogy az aszálykár okozta rossz mezőgazdasági teljesítmény mellett a gyenge szeptemberi külkereskedelmi mérleg is hozzájárulhatott a 1,5 százalékos GDP csökkenéshez. (Szeptemberben az euróban számolt export 4,3, az import 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.)

Az elemző szerint a KSH közlését - miszerint az aszály módosította más nemzetgazdasági ágak harmadik negyedévi enyhe pozitív irányú elmozdulását - úgy kell értelmezni, hogy az aszálykár miatt például kisebb a szállítási ágazat és az élelmiszeripar teljesítménye is. Bár a részletes számok ismerete nélkül kissé bizonytalan vállalkozás GDP prognózist adni a negyedik negyedévre, illetve 2012 egészére, az Erste a negyedik negyedévre kicsit jobb GDP adatot vár, ugyanakkor az idei év egészére a korábban várt 1,0 százalékos csökkenést 1,3-1,4 százalékra módosítja - mondta Árokszállási Zoltán.

Takarékbank: teljes mértékben az aszály a felelős

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője is úgy értékelt, hogy a vártnál rosszabb GDP adatért szinte teljes mértékben az aszály felelős, mivel a többi ágazat a várakozásoknak megfelelően teljesített. Az ágazatok mintegy fele stagnált, míg az információ, a telekommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az építőipar teljesítménye növekedett. Ez utóbbi alapján a beruházások a vártnál kedvezőbben alakulhattak a harmadik negyedévben. Az elemző számítása szerint felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása visszaesést mutathatott, amit részben enyhíthetett a vendéglátás pozitív teljesítménye. A beruházások visszaesése lényegesen mérséklődhetett, a nettó export pedig továbbra is pozitívan járult hozzá a gazdasági teljesítményhez, így a legnagyobb mértékben a készletek további leépítése húzhatta le a gazdaságot.

Idén több mint 1 százalékkal esik, jövőre már nőhet a GDP

Suppan Gergely szerint a negyedik negyedév a kiábrándító európai konjunktúramutatók alapján igen bizonytalan, így idei GDP előrejelzését a TakarékBank 1,2-1,3 százalékos visszaesésre módosítja. A jövő évi GDP prognózist a TakarékBank elemzője azzal vezette be, hogy mivel a gazdaság csak lassan lábalhat ki a recesszióból, 0,4 százalékos GDP növekedés várható. A fogyasztás és a beruházások 1-1 százalékkal csökkenhetnek, míg a nettó export a gyenge külső kereslet ellenére stabilan járulhat hozzá a növekedéshez az autóipari kapacitások fokozatos élénkülésének köszönhetően.

Árokszállási Zoltán némileg alacsonyabb, 0,2 százalékos GDP növekedést vár 2013-ra, hozzátéve, hogy az idei rossz mezőgazdasági év után jövőre már egy átlagos év is javíthat a GDP adaton. Ugyanakkor arra figyelmeztetett az Erste elemzője, hogy a bankadó elhalasztott kivezetése miatt a pénzintézeti szektor hozzáadott értéke esetleg nem változik, s amennyiben a kibocsátott hitelek nem nőnek, akkor az nem tud lökést adni a beruházásoknak illetve a fogyasztásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG