3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német-görög viszony negatív örvénybe került, a német átlagember már elvesztette a hitét az athéni politikában. Athén kiesése az euróövezetből viszont alapjaiban rázhatná meg az egész balkáni térséget, lehetőséget adva Moszkva számára újabb pozíciók elfoglalására. Ezt pedig Berlin meg akarja akadályozni.

Miközben Görögország ebben a hónapban kifut a pénzből, a Berlin és Athén közötti politikai sárdobálásnak látványosan érnek be a negatív eredményei – legalábbis a német közembernél. Míg egy hónappal ezelőtt a németek 41%-a szerette volna a görögöket az eurózónán kívül látni, ez mára 52%-ra ugrott. A németek 80%-a gondolja jelenleg úgy, hogy az új görög kormány „nem viselkedik komolyan európai partnereivel szemben”.

Ami pedig még veszélyesebb, a német átlagember elvesztette a hitét Görögországban. 82%-uk kételkedik abban a friss felmérések szerint, hogy Athén tartani fogja magát egy esetleges költségvetési megszorítás és reform csomaghoz, míg csupán 14% hiszi ennek ellenkezőjét.

További hullámokat kelt, hogy az ARD német közszolgálati adó két napja bemutatott egy 2013-as videót a jelenlegi görög pénzügyminiszterről.  Ebben Varufakisz kijelenti hallgatóságának, miszerint „Athénnak egyszerűen be kellene jelentenie az államcsődöt, fölmutatni a középső ujjat Németországnak és azt mondani: oldjátok meg a problémát magatok!”

Geopolitikai vákuum a Balkánon

Ebben a negatív örvényben reménysugarat jelenthetnek azok a kiszivárgott hírek, miszerint Merkel geopolitikai okokból hajlandó Athénnal egy komolyabb kompromisszumba belemenni. A kancellár egyes híradások szerint attól tart – joggal, tegyük hozzá -, hogy a görögök kiesése az eurózónából teljesen destabilizálná a Balkánt, teret engedve az orosz expanziónak.

Berlin pedig korlátozni akarja Moszkva befolyását az EU-érdekek szempontjából is fontosnak tekintett Balkánon, elsősorban Szerbiában és Boszniában. Hasonló törekvései vannak Németországnak Prága, Szófia és Budapest vonatkozásában is. Negyedszázaddal a német újraegyesítés után, Washington politikai támogatásával, érezhető a német-orosz rivalizálás kiújulása térségünkben és a Balkánon.

Oroszország pedig rendkívül aktív: zsíros üzletekkel csavarja el a magyar kormány fejét, Montenegróra nyomást fejt ki, hogy engedélyezze az orosz haditengerészeti jelenlétet Bar kikötőjében, Belgrádot pedig Koszovó felosztásával hitegeti. A szerbek esetében ez amúgy is termékeny talajra hull, hiszen a nép többsége jóval nagyobb rokonszenvet táplál Oroszország, mint az EU iránt. Az EU-csatlakozásnak is csökken a támogatottsága déli szomszédunknál: míg 2000-ben még a szerbek 80%-a támogatta a belépést, mára ez 50%-ra esett. A fogadókészség Brüsszel oldaláról is hasonlatos, hiszen a Juncker Bizottság hivatalosan sem akar hallani az EU bővítéséről a 2019 végéig tartó mandátuma alatt.

Márpedig a Külügyek Európai Tanácsa névre hallható agytröszt egy tavaly év végén publikált jelentésében éppen ezt a témát járja körül. A Joschka Fischer és a korábbi finn elnök, valamint ENSZ meghatalmazott Martti Ahtisaari által vezetett csoport arra figyelmeztet, hogy míg az EU-t lekötik egyéb nemzetközi válságok - és a sajátja -, Oroszország konzekvensen építi ki befolyási hálóját a balkáni térségben. Az agytröszt szerint a térséget hatalmi vákuum jellemzi és az EU-nak bátor politikai kezdeményezésekkel újra kell definiálnia a kapcsolatát Dél-Kelet Európával.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG