1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor szerint Magyarország kész elkezdeni a tárgyalásokat egy pénzügyi védőhálóról, "szamárság" hogy a kormány az időt húzza. A miniszterelnök szerint a jövő Európája nem működhet úgy, hogy azokat bünteti, akik a szabályok betartására törekednek - utalt a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárásra Orbán Viktor.

Orbán Viktor ma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fórumán beszélt a magyar gazdaságpolitika céljairól, előadása végén pedig "nemzetközi vizekre evezett", bár a csónakos-viharos hasonlatokkal ezúttal nem élt.

Orbán Viktor és Barroso a legutóbbi EU-csúcson

 

A kormányfő kifejtette, hogy az euróválság a nagy változások előtt álló Magyarországot rossz pillanatban érintette, ha a gazdaságunk erős lett volna tavaly ilyenkor, az euróval kapcsolatos krízis akkor is kikezdte volna Magyarországot.

A kormányfő elismételte, amit már hétvégén egy német lapinterjúban is elmondott, miszerint azok akik csak a magyar piacot akarják megcélozni, "gyarmatosítók", akiknek viszont a munkánkra is szüksége van, azokban a szövetségest látjuk.

Nem megy, hogy azokat bünteti Európa, akik a szabályok betartásara törekednek

A kormányfő a túlzottdeficit-eljárás kapcsán komoly kritikát fogalmazott meg, szerinte a jövő Európája nem működhet úgy, hogy azokat büntetik, akik a szabályok betartására törekednek, míg akik azokat megszegik, számolatlanul kapják a pénzt. Orbán Viktor szerint ezen az a tény sem változtat, hogy Magyarország 2004, vagyis az uniós csatlakozása óta képtelen volt  tartani az EU által előírt hiánycélt (3%). 2011-ben ez azonban sikerült, azt az EB és az Európa Tanács elnökének küldött levelében ugyanakkor nem cáfolta a miniszterelnök, hogy ez egyedi tételekkel együtt sikerült.

"Szamárság, hogy az időt húzzuk"

A miniszterelnök ismét aláhúzta, hogy Magyarországnak az említett körülmények miatt szüksége van egy pénzpiaci védőhálóra, ezért kezdeményezett tárgyalásokat az IMF-fel és az EU-val. A kormányfő szerint "szamárság", hogy a kormány el akarja húzni a tárgyalásokat vagy hogy nem akar megegyezni a nemzetközi partnerekkel, amennyiben az nem muszáj. Az elmúlt napokban több elemző (így a Citi és a Nomura szakértői) is hangot adott annak a véleményének, hogy a kormány időhúzásra játszik az IMF-megállapodással. A kormányfő ezt kategorikusan cáfolta. Szerinte Magyarország mindent megtett azért, hogy a tárgyalások elkezdődjenek, megnevezte főtárgyalóját, kinyilvánította ez iránti szándékát, több ezzel kapcsolatos lépést megtett - vagyis "nem mi, hanem a tárgyalópartnereink késlekednek".

"Vitáinkat a külfölddel taktikázva, a konfliktusokat néha vállalva, néha csellel kell megvívni, de mindenképpen higgadtan és nem radikális eszközökkel - utalt az Európai Bizottsággal fennálló nézeteltérésekre a kormányfő.

Az EB tegnap a januárban megkezdett 3 kötelezettségszegési eljárásból kettőt újabb szakaszba léptetett, míg az MNB-törvény ügyében újabb információkat kért be. Az eljárások lezárása előfeltétele annak, hogy a kormány megkezdhesse a tárgyalásokat egy készenléti hitelkeretről az IMF-fel és az EU-val.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG