4p
Jobban fogtok élni – ez volt a fő üzenete az orosz elnök évértékelő beszédének. Vlagyimir Putyin ígérete szerint növelik a családtámogatásokat, hogy megállítsák a népességfogyást, és emelik a nyugdíjakat. Figyelmeztetett: ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor Moszkva az ezeket befogadó országokat és az USA-t is célba fogja venni. Putyin népszerűsége az elmúlt egy évben érezhetően csökkent.
Putyin a mai évértékelőn. EPA/MAXIM SHIPENKOV

A belföldi témákra koncentrált Vlagyimir Putyin az orosz törvényhozás két háza előtt elmondott, mintegy másfél órás évértékelő beszédében. Az orosz elnök a 90 perc nagy részében azt vázolta fel, milyen intézkedésekkel kívánják növelni az életszínvonalat és az életminőséget. A külpolitikai kérdéseket csak a beszéd vége felé érintette.

Több gyereket szeretne

Putyin egyrészt – Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan – átfogó családtámogatási programot jelentett be annak érdekében, hogy megállítsák a születésszám csökkenését, és 2024-re, azaz öt éven belül már ismét növekedjen a lakosságszám.

Ennek részeként több pénzt szánnak családi kedvezményekre, a sokgyermekes családok ingatlanadóját csökkentik, a három vagy annál többgyermekes családok lakáshiteleinek visszafizetését pedig egyszeri juttatással és kamattámogatással segítik. A program mintegy 600 ezer család megélhetését könnyíti meg a tervek szerint.

Putyin „parancsba adta” azt is, hogy 2021-re szüntessék meg a bölcsődei- és óvodai férőhelyek hiányát.

Csökkentené a szegénységet

Az orosz elnök a szegénységet csökkentő intézkedéseket is kezdeményezett. Oroszországban 19 millió ember él szegénységben – bár már voltak ennél többen is, ez a szám akkor is sok, mondta Putyin.

A kormány a következő években kilenc millió rászoruló emberen akar segíteni a regionális szervekkel együttműködve. Képzési programokat indítanak, „szociális szerződéseket” kötnek az érintettekkel és segítik a munkába állásukat.

Az elnök az időseket sem hagyta ki a csomagból: az alacsony nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok plusz támogatást kapnak, hogy fedezni tudják a megélhetési költségek növekedését.

Több pénz az elzárt régióknak

Az egészségügyet elsősorban az elzárt, vidéki területeken fejlesztenék: 2020 végéig 1600 modern egészségügyi központot építenek majd. Emellett jelentős befektetéseket valósítanak meg például a rákdiagnosztizálás és -kezelés területén.

Az oktatásban szintén az elmaradottabb vidéki régióknak juttatnak több pénzt,  és anyagilag is ösztönözni fogják a  tanárokat, hogy ott vállaljanak munkát.

Ami a gazdasági célkitűzéseket illeti, Moszkva négy eszközzel segítené a növekedést. Egyrészt növelnék a produktivitást, másrészt a jogi környezet javításával ösztönöznék az Oroszországban működő cégeket befektetésekre, harmadrészt fejlesztenék a vidéki infrastruktúrát, negyedrészt növelnék a minőségi munkaerő nagyságát.

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rakéták Európára?

Putyin csak a belföldi témák után tért ki a külpolitikai kihívásokra. Ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor Oroszország nemcsak az ezeket befogadó országokat, hanem az Egyesült Államokat is célba fogja venni – jelentette ki. Szerinte Moszkva nem szándékozik elsőként ilyen eszközöket telepíteni Európába.

Az elnök ismételten azzal vádolta Washingtont, hogy megsértette a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről megkötött INF-egyezményt. Szerinte Oroszország senkit sem fenyeget, válaszlépései védelmi jellegűek, az Egyesült Államokkal pedig egyenjogú és baráti viszonyra törekszik.

Berágtak Putyinra

Az életszínvonal-javító intézkedések alighanem összefüggésben állnak azzal, hogy az orosz elnök támogatottsága az elmúlt egy évben érezhetően csökkent. Elfogadottsági indexe 64 százalékon áll – ez a legalacsonyabb érték a Krím-félsziget 2014-es annektálása óta –, és egy tavaly októberi felmérés szerint már csak a választók negyven százaléka szavazna rá.

Elemzők szerint a népszerűségvesztés hátterében a gazdasági nehézségek és az ezzel összefüggő népszerűtlen reformok állnak – tavaly ősszel például nagy nemtetszést váltott ki a nyugdíjkorhatár emelése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG