Hirdetés
Hirdetés

Jönnek a Putyin-bébik, már izzítják a rakétákat

Wéber Balázs, 2019. február 20., 13:15

Jobban fogtok élni – ez volt a fő üzenete az orosz elnök évértékelő beszédének. Vlagyimir Putyin ígérete szerint növelik a családtámogatásokat, hogy megállítsák a népességfogyást, és emelik a nyugdíjakat. Figyelmeztetett: ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor Moszkva az ezeket befogadó országokat és az USA-t is célba fogja venni. Putyin népszerűsége az elmúlt egy évben érezhetően csökkent.

Russian President Vladimir Putin delivers his annual Address to the Federal Assembly at Gostinny Dvor in Moscow, Russia, 20 February 2019. President Vladimir Putin is delivering his annual address to the Russian two-chamber parliament. EPA/MAXIM SHIPENKOV
Putyin a mai évértékelőn. EPA/MAXIM SHIPENKOV

A belföldi témákra koncentrált Vlagyimir Putyin az orosz törvényhozás két háza előtt elmondott, mintegy másfél órás évértékelő beszédében. Az orosz elnök a 90 perc nagy részében azt vázolta fel, milyen intézkedésekkel kívánják növelni az életszínvonalat és az életminőséget. A külpolitikai kérdéseket csak a beszéd vége felé érintette.

Több gyereket szeretne

Hirdetés

Putyin egyrészt – Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan – átfogó családtámogatási programot jelentett be annak érdekében, hogy megállítsák a születésszám csökkenését, és 2024-re, azaz öt éven belül már ismét növekedjen a lakosságszám.

Ennek részeként több pénzt szánnak családi kedvezményekre, a sokgyermekes családok ingatlanadóját csökkentik, a három vagy annál többgyermekes családok lakáshiteleinek visszafizetését pedig egyszeri juttatással és kamattámogatással segítik. A program mintegy 600 ezer család megélhetését könnyíti meg a tervek szerint.

Putyin „parancsba adta” azt is, hogy 2021-re szüntessék meg a bölcsődei- és óvodai férőhelyek hiányát.

Csökkentené a szegénységet

Az orosz elnök a szegénységet csökkentő intézkedéseket is kezdeményezett. Oroszországban 19 millió ember él szegénységben – bár már voltak ennél többen is, ez a szám akkor is sok, mondta Putyin.

A kormány a következő években kilenc millió rászoruló emberen akar segíteni a regionális szervekkel együttműködve. Képzési programokat indítanak, „szociális szerződéseket” kötnek az érintettekkel és segítik a munkába állásukat.

Az elnök az időseket sem hagyta ki a csomagból: az alacsony nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok plusz támogatást kapnak, hogy fedezni tudják a megélhetési költségek növekedését.

Több pénz az elzárt régióknak

Az egészségügyet elsősorban az elzárt, vidéki területeken fejlesztenék: 2020 végéig 1600 modern egészségügyi központot építenek majd. Emellett jelentős befektetéseket valósítanak meg például a rákdiagnosztizálás és -kezelés területén.

Az oktatásban szintén az elmaradottabb vidéki régióknak juttatnak több pénzt,  és anyagilag is ösztönözni fogják a  tanárokat, hogy ott vállaljanak munkát.

Ami a gazdasági célkitűzéseket illeti, Moszkva négy eszközzel segítené a növekedést. Egyrészt növelnék a produktivitást, másrészt a jogi környezet javításával ösztönöznék az Oroszországban működő cégeket befektetésekre, harmadrészt fejlesztenék a vidéki infrastruktúrát, negyedrészt növelnék a minőségi munkaerő nagyságát.

Russian President Vladimir Putin delivers his annual Address to the Federal Assembly at Gostinny Dvor in Moscow, Russia, 20 February 2019. President Vladimir Putin is delivering his annual address to the Russian two-chamber parliament. EPA/MAXIM SHIPENKOV
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rakéták Európára?

Putyin csak a belföldi témák után tért ki a külpolitikai kihívásokra. Ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Európába, akkor Oroszország nemcsak az ezeket befogadó országokat, hanem az Egyesült Államokat is célba fogja venni – jelentette ki. Szerinte Moszkva nem szándékozik elsőként ilyen eszközöket telepíteni Európába.

Az elnök ismételten azzal vádolta Washingtont, hogy megsértette a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről megkötött INF-egyezményt. Szerinte Oroszország senkit sem fenyeget, válaszlépései védelmi jellegűek, az Egyesült Államokkal pedig egyenjogú és baráti viszonyra törekszik.

Berágtak Putyinra

Az életszínvonal-javító intézkedések alighanem összefüggésben állnak azzal, hogy az orosz elnök támogatottsága az elmúlt egy évben érezhetően csökkent. Elfogadottsági indexe 64 százalékon áll – ez a legalacsonyabb érték a Krím-félsziget 2014-es annektálása óta –, és egy tavaly októberi felmérés szerint már csak a választók negyven százaléka szavazna rá.

Elemzők szerint a népszerűségvesztés hátterében a gazdasági nehézségek és az ezzel összefüggő népszerűtlen reformok állnak – tavaly ősszel például nagy nemtetszést váltott ki a nyugdíjkorhatár emelése.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?