4p
A vasárnapi lengyel önkormányzati választáson a kormányzó PIS jelöltjei vezetnek, de csak kevéssel, és elveszítették a városokat, köztük a fővárost – derül ki az előzetes becslésekből. Várhatóan koalíciós megállapodásokat kell majd kötniük de kérdés, ki hajlandó velük összeállni. A választást az EU is nagyon figyeli.
Archív fotó: EPA/Adam Warzawa

Vasárnap helyhatósási választásokat tartottak Lengyelországban, amit fokozott figyelemmel követnek nyomon sok helyen, köztük Brüsszelben is. Az EU-val gyakran szembehelyezkedő, nagy lélekszámú ország fontos szerepet játszhat ugyanis az Európai Parlament jövő évi újraválasztásánál.

Több hírforrás az AFP hírügynökségre hivatkozva azt írja, a választáson a kormányzó PiS (Jog és Igazságosság Pártja) megnyerte a vidéki településeket, de elveszítette a városok nagy részét, köztük a fővárost. A párt számára ez az első komoly megmérettetés 2015 óta, amikor nagy többséggel hatalomra került.

Az Ipsos exit pollja (a választókörzetekben a helyszínen készített közvélemény-kutatása) szerint a PiS országosan 32,3, az ellenzéki, centrista liberálisnak nevezett Polgári Platform tömörülés (KO) pedig 24,7 százalékot ért el.

Ki lesz a királycsináló?

Utalnak arra, hogy a PiS népszerűségét a robosztus gazdasági növekedés és a bőkezű szociális kiadások alapozzák meg. Megjegyzik, hogy az eredmények alapján azonban sok településen nem fognak tudni egyedül kormányozni. Szövetségesük viszont kevés van, ha egyáltalán van.

A “királycsináló” a lengyel kisgazdapárt, a PSL lehet, amely 16,6 százalékot szerzett a becslések szerint. Vezetőjük, Władysław Kosiniak-Kamysz azonban vasárnap kizárta az ilyen helyi koalíciók lehetőségét.

Figyelmeztetés a populistáknak

Varsóban Rafal Trzaskowski, a KO jelöltje 54 százalékkal nyerhetett, a PiS embere 30,9 százalékot kaphatott. Hivatalos végeredmények legkorábban kedd estére várhatók.

A Bloomberg cikkének címe szerint “a lengyel választók figyelmeztetést küldtek a kormányzó populistáknak a helyi szavazáson”. Az ellenzék váratlanul megnyerte Varsót, a kormány “Lengyelország először” szlogenű kampányát az EU-val való konfliktusok és egy kiszivárgott hangfelvétel ásta alá.

Emlékeztetnek rá, hogy a PiS 2015-ben még 38 százalékot szerzett, de a mostani választás előtti felmérések is többet mutattak neki. (Viszont az ellenzéki KO pártjai is hasonló mértékben veszítettek szavazatokat 2015 óta, a PSL ugyanakkor jelentősen növelte támogatottságát a Bloomberg ábrája szerint.)

Magas részvétel, több helyen második forduló lesz

A magyar MTI szerint a PiS 9 vajdaságban győzött, a KO 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. A PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert. Egyes vajdaságokban viszont a KO és a PSL, illetve más ellenzéki tömörülések is feltehetőleg koalíciókat kötnek. 
Az exit poll tíz nagyvárosban a főpolgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján hat helyen a KO jelöltje győzött. Így történt valószínűleg Varsóban is, ahol a KO Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest (54,1 százalék) állította a kormánykoalíció jelöltjével, Patryk Jaki igazságügyi miniszter-helyettessel (30,9 százalék) szemben.
Katowicében a PiS által is támogatott független jelölt nyert. Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.
A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski úgy kommentálta az előzetes eredményt: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve. 
A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont a polgármesteri választások előzetes eredményeire utalva úgy látta: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.
A részvételi arány az exit poll szerint 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében - írta az MTI.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG