Hirdetés
Hirdetés

Kapott egy jókora pofont a Fidesz nagy barátja

2018. október 22., 08:57

A vasárnapi lengyel önkormányzati választáson a kormányzó PIS jelöltjei vezetnek, de csak kevéssel, és elveszítették a városokat, köztük a fővárost – derül ki az előzetes becslésekből. Várhatóan koalíciós megállapodásokat kell majd kötniük de kérdés, ki hajlandó velük összeállni. A választást az EU is nagyon figyeli.

Egy apáca adja le szavazatát október 25-én. Fotó: EPA/Adam Warzawa
Archív fotó: EPA/Adam Warzawa

Vasárnap helyhatósási választásokat tartottak Lengyelországban, amit fokozott figyelemmel követnek nyomon sok helyen, köztük Brüsszelben is. Az EU-val gyakran szembehelyezkedő, nagy lélekszámú ország fontos szerepet játszhat ugyanis az Európai Parlament jövő évi újraválasztásánál.

Több hírforrás az AFP hírügynökségre hivatkozva azt írja, a választáson a kormányzó PiS (Jog és Igazságosság Pártja) megnyerte a vidéki településeket, de elveszítette a városok nagy részét, köztük a fővárost. A párt számára ez az első komoly megmérettetés 2015 óta, amikor nagy többséggel hatalomra került.

Hirdetés

Az Ipsos exit pollja (a választókörzetekben a helyszínen készített közvélemény-kutatása) szerint a PiS országosan 32,3, az ellenzéki, centrista liberálisnak nevezett Polgári Platform tömörülés (KO) pedig 24,7 százalékot ért el.

Ki lesz a királycsináló?

Utalnak arra, hogy a PiS népszerűségét a robosztus gazdasági növekedés és a bőkezű szociális kiadások alapozzák meg. Megjegyzik, hogy az eredmények alapján azonban sok településen nem fognak tudni egyedül kormányozni. Szövetségesük viszont kevés van, ha egyáltalán van.

A “királycsináló” a lengyel kisgazdapárt, a PSL lehet, amely 16,6 százalékot szerzett a becslések szerint. Vezetőjük, Władysław Kosiniak-Kamysz azonban vasárnap kizárta az ilyen helyi koalíciók lehetőségét.

Figyelmeztetés a populistáknak

Varsóban Rafal Trzaskowski, a KO jelöltje 54 százalékkal nyerhetett, a PiS embere 30,9 százalékot kaphatott. Hivatalos végeredmények legkorábban kedd estére várhatók.

A Bloomberg cikkének címe szerint “a lengyel választók figyelmeztetést küldtek a kormányzó populistáknak a helyi szavazáson”. Az ellenzék váratlanul megnyerte Varsót, a kormány “Lengyelország először” szlogenű kampányát az EU-val való konfliktusok és egy kiszivárgott hangfelvétel ásta alá.

Emlékeztetnek rá, hogy a PiS 2015-ben még 38 százalékot szerzett, de a mostani választás előtti felmérések is többet mutattak neki. (Viszont az ellenzéki KO pártjai is hasonló mértékben veszítettek szavazatokat 2015 óta, a PSL ugyanakkor jelentősen növelte támogatottságát a Bloomberg ábrája szerint.)

Magas részvétel, több helyen második forduló lesz

A magyar MTI szerint a PiS 9 vajdaságban győzött, a KO 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. A PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert. Egyes vajdaságokban viszont a KO és a PSL, illetve más ellenzéki tömörülések is feltehetőleg koalíciókat kötnek. 
Az exit poll tíz nagyvárosban a főpolgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján hat helyen a KO jelöltje győzött. Így történt valószínűleg Varsóban is, ahol a KO Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest (54,1 százalék) állította a kormánykoalíció jelöltjével, Patryk Jaki igazságügyi miniszter-helyettessel (30,9 százalék) szemben.
Katowicében a PiS által is támogatott független jelölt nyert. Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.
A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski úgy kommentálta az előzetes eredményt: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve. 
A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont a polgármesteri választások előzetes eredményeire utalva úgy látta: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.
A részvételi arány az exit poll szerint 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében - írta az MTI.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?