Hirdetés
Hirdetés

Kapott egy jókora pofont a Fidesz nagy barátja

2018. október 22., 08:57

A vasárnapi lengyel önkormányzati választáson a kormányzó PIS jelöltjei vezetnek, de csak kevéssel, és elveszítették a városokat, köztük a fővárost – derül ki az előzetes becslésekből. Várhatóan koalíciós megállapodásokat kell majd kötniük de kérdés, ki hajlandó velük összeállni. A választást az EU is nagyon figyeli.

Egy apáca adja le szavazatát október 25-én. Fotó: EPA/Adam Warzawa
Archív fotó: EPA/Adam Warzawa

Vasárnap helyhatósási választásokat tartottak Lengyelországban, amit fokozott figyelemmel követnek nyomon sok helyen, köztük Brüsszelben is. Az EU-val gyakran szembehelyezkedő, nagy lélekszámú ország fontos szerepet játszhat ugyanis az Európai Parlament jövő évi újraválasztásánál.

Több hírforrás az AFP hírügynökségre hivatkozva azt írja, a választáson a kormányzó PiS (Jog és Igazságosság Pártja) megnyerte a vidéki településeket, de elveszítette a városok nagy részét, köztük a fővárost. A párt számára ez az első komoly megmérettetés 2015 óta, amikor nagy többséggel hatalomra került.

Hirdetés

Az Ipsos exit pollja (a választókörzetekben a helyszínen készített közvélemény-kutatása) szerint a PiS országosan 32,3, az ellenzéki, centrista liberálisnak nevezett Polgári Platform tömörülés (KO) pedig 24,7 százalékot ért el.

Ki lesz a királycsináló?

Utalnak arra, hogy a PiS népszerűségét a robosztus gazdasági növekedés és a bőkezű szociális kiadások alapozzák meg. Megjegyzik, hogy az eredmények alapján azonban sok településen nem fognak tudni egyedül kormányozni. Szövetségesük viszont kevés van, ha egyáltalán van.

A “királycsináló” a lengyel kisgazdapárt, a PSL lehet, amely 16,6 százalékot szerzett a becslések szerint. Vezetőjük, Władysław Kosiniak-Kamysz azonban vasárnap kizárta az ilyen helyi koalíciók lehetőségét.

Figyelmeztetés a populistáknak

Varsóban Rafal Trzaskowski, a KO jelöltje 54 százalékkal nyerhetett, a PiS embere 30,9 százalékot kaphatott. Hivatalos végeredmények legkorábban kedd estére várhatók.

A Bloomberg cikkének címe szerint “a lengyel választók figyelmeztetést küldtek a kormányzó populistáknak a helyi szavazáson”. Az ellenzék váratlanul megnyerte Varsót, a kormány “Lengyelország először” szlogenű kampányát az EU-val való konfliktusok és egy kiszivárgott hangfelvétel ásta alá.

Emlékeztetnek rá, hogy a PiS 2015-ben még 38 százalékot szerzett, de a mostani választás előtti felmérések is többet mutattak neki. (Viszont az ellenzéki KO pártjai is hasonló mértékben veszítettek szavazatokat 2015 óta, a PSL ugyanakkor jelentősen növelte támogatottságát a Bloomberg ábrája szerint.)

Magas részvétel, több helyen második forduló lesz

A magyar MTI szerint a PiS 9 vajdaságban győzött, a KO 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. A PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert. Egyes vajdaságokban viszont a KO és a PSL, illetve más ellenzéki tömörülések is feltehetőleg koalíciókat kötnek. 
Az exit poll tíz nagyvárosban a főpolgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján hat helyen a KO jelöltje győzött. Így történt valószínűleg Varsóban is, ahol a KO Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest (54,1 százalék) állította a kormánykoalíció jelöltjével, Patryk Jaki igazságügyi miniszter-helyettessel (30,9 százalék) szemben.
Katowicében a PiS által is támogatott független jelölt nyert. Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.
A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski úgy kommentálta az előzetes eredményt: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve. 
A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont a polgármesteri választások előzetes eredményeire utalva úgy látta: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.
A részvételi arány az exit poll szerint 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében - írta az MTI.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?