Hirdetés
Hirdetés

Kapott egy jókora pofont a Fidesz nagy barátja

2018. október 22., 08:57

A vasárnapi lengyel önkormányzati választáson a kormányzó PIS jelöltjei vezetnek, de csak kevéssel, és elveszítették a városokat, köztük a fővárost – derül ki az előzetes becslésekből. Várhatóan koalíciós megállapodásokat kell majd kötniük de kérdés, ki hajlandó velük összeállni. A választást az EU is nagyon figyeli.

Egy apáca adja le szavazatát október 25-én. Fotó: EPA/Adam Warzawa
Archív fotó: EPA/Adam Warzawa

Vasárnap helyhatósási választásokat tartottak Lengyelországban, amit fokozott figyelemmel követnek nyomon sok helyen, köztük Brüsszelben is. Az EU-val gyakran szembehelyezkedő, nagy lélekszámú ország fontos szerepet játszhat ugyanis az Európai Parlament jövő évi újraválasztásánál.

Több hírforrás az AFP hírügynökségre hivatkozva azt írja, a választáson a kormányzó PiS (Jog és Igazságosság Pártja) megnyerte a vidéki településeket, de elveszítette a városok nagy részét, köztük a fővárost. A párt számára ez az első komoly megmérettetés 2015 óta, amikor nagy többséggel hatalomra került.

Hirdetés

Az Ipsos exit pollja (a választókörzetekben a helyszínen készített közvélemény-kutatása) szerint a PiS országosan 32,3, az ellenzéki, centrista liberálisnak nevezett Polgári Platform tömörülés (KO) pedig 24,7 százalékot ért el.

Ki lesz a királycsináló?

Utalnak arra, hogy a PiS népszerűségét a robosztus gazdasági növekedés és a bőkezű szociális kiadások alapozzák meg. Megjegyzik, hogy az eredmények alapján azonban sok településen nem fognak tudni egyedül kormányozni. Szövetségesük viszont kevés van, ha egyáltalán van.

A “királycsináló” a lengyel kisgazdapárt, a PSL lehet, amely 16,6 százalékot szerzett a becslések szerint. Vezetőjük, Władysław Kosiniak-Kamysz azonban vasárnap kizárta az ilyen helyi koalíciók lehetőségét.

Figyelmeztetés a populistáknak

Varsóban Rafal Trzaskowski, a KO jelöltje 54 százalékkal nyerhetett, a PiS embere 30,9 százalékot kaphatott. Hivatalos végeredmények legkorábban kedd estére várhatók.

A Bloomberg cikkének címe szerint “a lengyel választók figyelmeztetést küldtek a kormányzó populistáknak a helyi szavazáson”. Az ellenzék váratlanul megnyerte Varsót, a kormány “Lengyelország először” szlogenű kampányát az EU-val való konfliktusok és egy kiszivárgott hangfelvétel ásta alá.

Emlékeztetnek rá, hogy a PiS 2015-ben még 38 százalékot szerzett, de a mostani választás előtti felmérések is többet mutattak neki. (Viszont az ellenzéki KO pártjai is hasonló mértékben veszítettek szavazatokat 2015 óta, a PSL ugyanakkor jelentősen növelte támogatottságát a Bloomberg ábrája szerint.)

Magas részvétel, több helyen második forduló lesz

A magyar MTI szerint a PiS 9 vajdaságban győzött, a KO 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. A PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert. Egyes vajdaságokban viszont a KO és a PSL, illetve más ellenzéki tömörülések is feltehetőleg koalíciókat kötnek. 
Az exit poll tíz nagyvárosban a főpolgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján hat helyen a KO jelöltje győzött. Így történt valószínűleg Varsóban is, ahol a KO Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest (54,1 százalék) állította a kormánykoalíció jelöltjével, Patryk Jaki igazságügyi miniszter-helyettessel (30,9 százalék) szemben.
Katowicében a PiS által is támogatott független jelölt nyert. Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.
A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski úgy kommentálta az előzetes eredményt: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve. 
A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont a polgármesteri választások előzetes eredményeire utalva úgy látta: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.
A részvételi arány az exit poll szerint 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében - írta az MTI.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?