4p
A dél-kelet-európaiak már nem várnak tovább Brüsszelre és Berlinre, vészforgatókönyveken dolgoznak arra az esetre, ha Németország bezárná kapuit a menekültek előtt. Húzzák fel a kerítéseket, főleg Macedónia lehet az EU új bástyája. Mi lesz, ha nagy tömegek esnek csapdába a Balkán-félszigeten? Áttörik a határokat, vagy humanitárius katasztrófa fenyeget?
Forrás: Wikimedia Commons / J. Smith

A brüsszeli problémamegoldás és a menekültek áradatát korlátozni próbáló német kísérletek kudarca miatt a dél-kelet-európai országok csalódottak, ez az olyan autoriter (tekintélyelvű) vezetők nagy esélye, mint Orbán Viktor – írja az N24 cikke. Bár Orbán Putyinnal kapcsolatos szimpátiáját sem Lengyelországban, sem Szlovákiában nem osztják, a problémáik közösek – teszik hozzá.

A dél-kelet-európai országok kezdeti pánikja lecsillapodott, amikor észrevették, hogy senki sem akar náluk maradni, ezért létrehozták a „virtuális menekült-autópályát”, amelyen a migránsokat akadálytalanul továbbították Északra. Ám most sokan úgy vélik, Németországnak előbb-utóbb korlátozást kell bevezetni a menekültek számára vonatkozóan, hasonlóan Ausztriához.

Roham a határon?

Mindenütt határellenőrzést állítanak fel, kerítést építenek és csak azokat az afgánokat, szíreket, irakiakat engedik át, akik tovább akarnak menni Németország felé. „Orbán, a magyar, aki keresztény-nacionalista felhangokkal toborzott a menekültelhárításra, egyre több támogatásra talál” – írják.

A kelet-európaiakat ugyanaz a félelem vezérli: ha Németország bezárja kapuit, akkor az egész probléma hatványozottan szakad a nyakukba. Az elutasított és esélytelen menekültek megrekednek a Balkánon, és ott okoznak káoszt. Sokan attól tartanak (egy GASIM nevű német kormányszervezet tanulmányára is hivatkozva), hogy az elkeseredett és csapdába esett emberek megrohamozzák a lezárt határokat, vagy humanitárius katasztrófa következik be.

Jöhet a káosz

„Pánik és káosz törhet ki a migránsok és a hatóságok között is” – írják. Szlovén és macedóniai források szerint amióta Ausztria felvételi korlátot jelentett be, azóta érezhetően nőtt a migránsok száma a határátkelőhelyeken.

A cikk a továbbiakban vázolja egyes országok lakosainak hangulatát, tiltakozó akciókról számol be. Egy szerb vélemény szerint igazi pokol várható, ha Németország lezárja határait. Egy szlovén szerint Macedónia déli szegélyén kéne szigorítani a határellenőrzésen. A horvátok inkább nyugodtak, alig látják a menekülteket, akik reggel belépnek az országba, de estére már el is hagyják azt. A nekik felállított óriási sátrak üresek.

Minden probléma gyökere Görögország

A kerítés egyelőre megoldani látszik Magyarország menekültproblémáját – írják rólunk. A kerítésen keresztül alig merészkedik valaki, aki megpróbálja, automatikusan börtönbe kerül, így csak napi 10 menekült érkezik. Keményvonal, semmi érzelgősség, semmi szolidaritás, csak nemzeti érdek. Orbán népszerűségi mutatói azt mutatják, hogy ezt a választók értékelik. A kormánypárti politikusok az osztrák döntést a menekültek számának korlátozásáról a magyar politika elismerésének tekintik.

Az osztrákok szerint a probléma gyökere Görögországban van, amíg onnét áramlanak a menekültek, addig az ország nem maradhat a schengeni övezetben – tartják. Hétfőn az EU belügyminiszterei tárgyalnak majd a határőrizet kérdéséről.

Európa új erődítménye

Miután Görögország mindenkit átenged, Macedónia az EU új erődítménye, ahol már húzzák a 280 kilométer hosszú, három méter magas drótkerítést nemzetközi segédlettel. Folyik a főpróba arra az esetre, ha Németország lezárná a határait – írja a cikk. Ebben az esetben a macedóniai határról fordíthatják vissza a menekülteket, bárhonnét is jöjjenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG