Hirdetés

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

Wéber Balázs, 2019. december 16., 13:55

A határellenőrzés szigorítása, az egészségügy fejlesztése, több pénz az elhanyagolt régióknak – sajtóértesülések szerint ezek lesznek az új Johnson-kormány prioritásai a Brexit végrehajtása mellett. A parlamenti képviselők beiktatása már holnap megkezdődik. Johnson kormányzása ugyanakkor rögtön médiacsatával indul: a miniszterek már szombaton bojkottálták a BBC egyik műsorát.

 Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers a speech at 10 Downing Street in London, Britain, 13 December 2019. Britons went to the polls for a general election on 12 December 2019, which the Conservative Party led by Johnson has won with an overall majority. EPA/NEIL HALL
Boris Johnson beszéde a Downing Street 10 előtt december 12-én. EPA/NEIL HALL

Mozgalmas hét elé néz a brit politika azután, hogy múlt csütörtökön a konzervatívok elsöprő győzelmet arattak az előrehozott parlamenti választásokon, és ezzel megnyílt az út a Brexit végrehajtása előtt.

Hirdetés

Tíz évre tervez

Boris Johnson kormányfő, a Konzervatív Párt vezére ma fogadja a 109 új brit képviselőt a parlamentben. Sajtóértesülések szerint arról beszél nekik, hogy ha orvosolni tudják a választók aggodalmait, akkor 2024-ben is nyerhetnek – ez lenne sorozatban az ötödik konzervatív győzelem, ami rekordot jelentene –, és ezzel ők uralnák a húszas éveket.

A Daily Mail úgy tudja, hogy a miniszterelnök egyelőre csak „feltölti” a kormányát – pótolja a közelmúltban lemondott két kormánytagot –, februárban viszont nagyobb átalakítást tervez, és miniszterei harmadát lecserélheti.

Szigorítja a bevándorlást

Ami a kormányprogramot illeti, az kezdetben – a Brexit végrehajtásán túl – három területre fókuszál majd: a határvédelemre és bevándorlásra, az egészségügyre és a vidékfejlesztésre.

A brit lap értesülései szerint a kormányfő azt fontolgatja, hogy kettéosztja a Belügyminisztériumot: az új részleg feladata kizárólag a határvédelem és a migráció kezelése lesz, így a Belügyminisztériumnak több energiája jut majd a bűnözés elleni küzdelemre.

A kormány szigorítja a határellenőrzést, és – ausztrál mintára – pontozásos bevándorlási rendszert vezet be. Célja, hogy visszaszorítsa az alacsonyan képzett munkások beáramlását.

Százmilliárd vidékfejlesztésre

Johnson emellett 100 milliárd fontos infrastrukturális alapot állít fel az elhanyagolt régiók, például a középső országrész (Midlands) és az északi területek fejlesztésére. Így próbálja megjutalmazni azokat a(z eddig nagyrészt munkáspárti) szavazókat, akik ezekben a régiókban most – főleg a Brexit érdekében – a konzervatívokra voksoltak.

A kabinet ezen felül évente 34 milliárd font extra forrást biztosít az egészségügyi rendszernek. Ennek betartására Johnson jogi kötelezettséget is vállal majd.                       

Ez lesz a héten

Ami az e heti történéseket illeti, az új parlament megalakulása és a parlamenti képviselők eskütétele már holnap megkezdődik. A parlament először csütörtökön ülésezik, amelynek középpontjában II. Erzsébet királynő beszéde áll majd. A miniszterek által írt beszéd a kormány jogalkotási programját fogja ismertetni.

Pénteken pedig megkezdődhet, illetve folytatódhat a Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás vitája. Ha azt a parlament elfogadja – márpedig ez borítékolható –, akkor az Egyesült Királyság 2020. január 31-én rendezett körülmények között fog kilépni az EU-ból.

Botrány a BBC körül

Johnson kormányzása rögtön médiacsatával indul: a kormányfő ugyanis visszahívta minisztereit a Today című BBC-műsor szombati kiadásából, és egyes források szerint a jövőben is bojkottálhatja a programot, mivel tory- és Brexit-elllenesnek tartja a brit közszolgálati adó egyes műsorait.

A kormány emellett komolyan fontolgatja, hogy eltörli a közszolgálati adónak járó előfizetési díjak be nem fizetése miatt kiszabható büntetéseket. A BBC szerint emiatt 200 millió fonttal kevesebb juthat majd programokra és szolgáltatásokra.

Most csúnya populisták győztek vagy bátor szabadságharcosok? Tényleg hülyék a britek vagy csak mások nem bírják elfogadni a külön utas politikát? És miért lett ekkora sztár Boris Johnsonból? Tíz kérdés, tíz válasz a Brexitről videókommentárunkban:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

1800 fővel többen dolgoztak a magyar McDonald's-nél – de mennyiért?

1800 fővel többen dolgoztak a magyar McDonald's-nél – de mennyiért?

A magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?