Hirdetés
Hirdetés

Kemény dolog derült ki az oroszokról – ők lélegeztetik valójában a koreai diktatúrát?

2017. december 30., 19:03

Az utóbbi hónapokban legalább három alkalommal orosz tankhajók töltöttek fel észak-koreai tankhajókat üzemanyaggal a tengeren, hozzájárulva ezzel a kommunista rezsim túléléséhez. A Reuters szerint állítólag ezt műholdakkal tudták nyomon követni. Csak csempészek, vagy az orosz állam áll emögött?

Hirdetés

Nyugat-európai „biztonsági forrásokra” hivatkozva a Reuters mai vezető cikke azt állítja, hogy orosz tankhajók az utóbbi időben legalább három alkalommal a tengeren pumpáltak át üzemanyagot észak-koreai tankhajókba. Hozzájárulva a súlyos üzemanyag-hiányban szenvedő, elszigetelt, a kőolaj-származékokat is érintő embargóval sújtott kommunista diktatúra fennmaradásához.

Csak csempészet?

Ez persze az ENSZ által is szentesített szankciók megsértése. A Reuters egyszer már szeptemberben jelentett olyat, hogy koreai hajók orosz kikötőkből egyenesen hazafelé hajóztak. Most októberi és novemberi eseteket említenek, amikor az áru átadása a nyílt tengeren történhetett.

Nincs arra bizonyíték, hogy az orosz állam is benne lenne ebben – írják, és helyenként a csempészet szót is használják a cikkben. A hírügynökség forrásai állítólag műholdképekre és a hajókat nyomkövető rendszer adataira hivatkoznak, pontos részletek említése nélkül. A Reuters emlékeztet arra is, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági tanácsának vétójoggal rendelkező tagja, és megszavazta a szankciókat.

Kikapcsolják a nyomkövetőt

A Reuters maga is megpróbált utánajárni egyes nyilvános adatoknak, és megállapította, hogy egyes orosz hajók mozgása legalábbis szokatlan, időről időre kikapcsolják ugyanis a helymeghatározást biztosító jeladó készüléküket.

A héten egyébként már Kínát is megvádolták, méghozzá a dél-koreai sajtó és maga Donald Trump elnök, hogy üzemanyagot szállít Észak-Koreának, amit a kínaiak határozottan cáfoltak. (Erről itt írtunk, valamint itt.)

Égetően kellene az anyag

Az észak-koreai gazdaságnak nagy szüksége van üzemanyagra, amit csak importból tud beszerezni. Ezért is irányulnak a szankciók többek között erre a területre. (Másik fő területek a külföldnek dolgozó észak-koreaiak hazautalásai, a kőszén és a halászati termékek exportja – a szerk.)

A dél-koreai Újraegyesítési Minisztérium kedden kiadott előrejelzése úgy számol, hogy Észak-Korea jövőre megkezdi a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal nukleáris programjáról, és Dél-Koreával valamelyest normalizálódik viszonya. Hogy ezt miből gondolják, az teljes rejtély – írtuk a napokban.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?