3p
A dél-koreai Újraegyesítési Minisztérium kedden kiadott előrejelzése úgy számol, hogy Észak-Korea jövőre megkezdi a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal nukleáris programjáról, míg Dél-Koreával valamelyest normalizálódik viszonya. Hogy ezt miből gondolják, az teljes rejtély.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. november 30-án közreadott képen fellövik a Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétáját (ICBM) egy ismeretlen észak-koreai helyszínen november 29-én. A rakéta az ország állami médiájának közlése szerint képes elérni az Egyesült Államok egész területét. (MTI/EPA/KCNA)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemrég újabb szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen az ismétlődő ballisztikusrakéta-tesztek miatt - ezúttal elég kemény büntetést szabtak ki Kim Dzsongun rezsimjére: nem csak a nyersanagoktól zárnák el az országot, hanem a külföldön dolgozó észak-koreai vendégmunkások által hazaküldött pénztől is. Részletek >> Korea persze háborús cselekménynek nevezte a szankciókat, és mindenkit megfenyegetett, aki megszavazta vagy be akarja tartani az ENSZ határozatát - pedig köztük van egyetlen valamire való szövetségese, Kína is.

Lehet, hogy most hatnak a szankciók?

Ehhez képest igencsak optimistának tűnik a szöuli Újraegyesítési Minisztérium friss előrejelzése, főleg hogy különösebben nem indokolták meg, hogy miért gondolják azt, hogy javul majd a helyzet. Talán úgy vélik, hogy a mostani szankciók már elég kemények ahhoz, hogy észhez térítsék az őrült diktátort - vagy legalábbis térdre rogyasszák a gazdaságát, így rontva a tárgyalási pozícióját. (Csak aztán a sarokba szorított vadállat nehogy támadásba lendüljön...)

Vagy ezúttal a diplomaták lesznek hangosabbak Amerikában?

Az is igaz, hogy az Egyesült Államokból már több jelzés is érkezett, hogy szívesen nyitnának diplomáciai csatornákat Phenjan felé. Illetve ez nem teljesen így van: ez a diplomaták álláspontja, az USA elnöke ezen a fronton is ámokfutást tart, a durvábbnál durvább sértegetésekhez és fenyegetésekhez pedig remek partnert talált magának Kim Dzsongun személyében. Verbálisan már többször is hamuvá égették, megsemmisítették, a pokolba küldték egymás országait a vezetők, volt itt dagadt köpcösözés és öregemberezés is, miközben az is előfordult, hogy Trump egyik pillanatról a másikra maga kezdett arról beszélni, hogy egy napon még barátok is lehetnek Kim Dzsongunnal, ami egy "nagyon-nagyon szép dolog lenne".

Ezzel együtt volt olyan is, amikor Trump gyakorlatilag bejelentette a háborút (természetesen a Twitteren), mondván: régóta csak a beszéd megy, a megállapodásoknak láthatóan semmi értelme - "sajnálom, de csakis egyetlen dolog fog működni".

Phenjan eközben műholdat küldene az űrbe

Hogy ezzel együtt miből gondolják Dél-Koreában, hogy jövőre javulhat a helyzet Észak-Korea és a világ között, az rejtély. Főleg hogy dél-koreai lapinformációk szerint Phenjan egy műholdat készül felbocsátani a világűrbe - ennek célja a ballisztikus rakétatechnológia fejlesztése lenne, és természetesen az ENSZ szankciók megsértését jelentené. Észak-Korea viszont azt mondja: békés űrprogramot folytatni minden szuverén országnak törvényes joga.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG