Hirdetés
Hirdetés

Trump gyakorlatilag bejelentette az Észak-Korea elleni háborút

2017. október 08., 08:49

Donald Trump szerint Washington az elmúlt 25 évben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet. Na vajon hogyan? Miközben egyre jobban fenyeget a háború réme, Trump legnagyobb hívei már a diplomáciai megoldást szorgalmazó külügyminiszter távozásáról pletykálnak.

2017. szeptember 13-án készített képen az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN aktivistái Donald Trump amerikai elnököt és Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezetőt, a Koreai Munkapárt első titkárát ábrázoló maszkban tüntetnek berlini amerikai nagykövetség előtt. (MTI/AP/DPA/Britta Pedersen)
2017. szeptember 13-án készített képen az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN aktivistái Donald Trump amerikai elnököt és Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezetőt, a Koreai Munkapárt első titkárát ábrázoló maszkban tüntetnek berlini amerikai nagykövetség előtt. (MTI/AP/DPA/Britta Pedersen)

Az elnök szombaton szokás szerint Twitter-bejegyzésekben fogalmazta meg véleményét."Elnökök és kormányzataik 25 éve tárgyaltak Észak-Koreával, megállapodásokat kötöttek és rengeteg pénzt költöttek" - írta. "Ez nem működött, a megállapodásokat még azelőtt megszegték, hogy a tinta megszáradt volna rajtuk, bolondot csinálva az Egyesült Államok tárgyalóiból. Sajnálom, de csakis egyetlen dolog fog működni!".

Donald Trump nem fejtette ki részletesebben, hogy mire is gondol. Elemzők szerint mondatai várható katonai konfliktust sejtetnek - persze nem kell elemzőnek lenni hozzá, hogy háborút sejtsünk az újabb üzenetek mögött.

Vihar előtti csend

A héten Trump magas rangú katonai vezetőkkel tanácskozott a Fehér Házban, majd a tárgyalásokról faggatózó újságíróknak azt mondta: "vihar előtti csend honol".

Nehéz megmondani, hogy a két ország vezetője közötti őrült szájkarate újabb állomásáról van-e szó, vagy Trump valóban lépéseket tesz a helyzet katonai rendezése irányába. Mindenesetre a hírek szerint Phenjan újabb interkontinentális rakétatesztre készül, amit biztos nem fog szó nélkül lenyelni Washington.

Nyugalmazott amerikai tábornokok nemrég egyébként megpróbálták felvázolni, hogy nézne ki egy tényleges háború Észak-Korea és ellenségei, mindenekelőtt Amerika között >>

Emlékezetes: nemrég az amerikai elnök első ízben beszélt az ENSZ-ben - hevesen, szenvedélyesen. Azt mondta:  ha sokáig fenyegetőzik a "rakétaember", ahogy Trump újabban Kim Dzsongunt nevezi, akkor elpusztítja őt egész országával együtt. Szavai megriasztották a világ vezetőit, pláne hogy előtte az ENSZ főtitkára a háborúk elkerüléséről beszélt. Kim Dzsongun élesen reagált a beszédében, és egy hidrogénbomba felrobbantásával fenyegetőzött.

Az elnök nem egyszer foglalt állást amellett, hogy nem nagy híve a párbeszédnek és a diplomáciai megoldásoknak. A múlt vasárnap nyilvánosan is hangot adott annak, hogy szerinte a tárgyalás csak időpocsékolás, miközben Rex Tillerson külügyminiszter Kínában azt hangsúlyozta, hogy Washington elkötelezett a diplomáciai tárgyalások mellett és vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Szombaton helyi idő szerint a kora esti órákban Észak-Karolinába indulva, Trump az újságíróknak sem mondott többet. Közölte: nincs több hozzátennivalója. Hasonlóképpen nyilatkozott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is.

Tényleg távozik a külügyminiszter, aki a diplomáciai tágyalások híve?

Az újságírók arról is kérdezték az elnököt: változatlan-e a bizalma Rex Tillerson külügyminiszterben? "Nagyon jó a viszony, néhány dologban ugyan nem értünk egyet, néhányszor szívesebben látnám, ha (Tillerson) kicsit keményebb lenne, de ettől eltekintve jó a viszony köztünk" - szögezte le Trump.

Közben az amerikai sajtó arról cikkezett, hogy Rex Tillerson távozhat a külügyminisztérium éléről és helyére Mike Pompeo kansasi republikánus politikus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kerülhet. "Mike Pompeo külügyminiszterként segíthet rendbe tenni az Obama idején felforgatott külügyminisztériumot" - írta pénteken a Breitbart News, hivatkozva Gorka Sebestyén, a Fehér Ház volt tanácsadója egyik rádióinterjújára. "Ez a fickó nagyon lojális az elnökhöz, közülünk való, mesés lenne külügyminiszternek" - nyilatkozta Gorka. Szombaton a CBS rádióban megkérdezték erről Gary Cohnt, a Fehér Ház gazdasági tanácsának vezetőjét is, ő azonban nem kívánta kommentálni a híreket.

Egy körben már cáfolta Tillerson távozását és a viszony megromlását Trump - ahogy azt is, hogy külügyminisztere lehülyézte őt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?