4p
Elemzők szerint már kiolvasható az MNB reotikájának változása.
Az IMF nem kér az unortodoxiából? Fotó: Borát Gergely/kormany.hu

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményből - jóllehet továbbra is határozottan enyhítésre hajló alapállást tükröz - gondos tanulmányozással már kiolvasható a retorika valamelyes módosulása.

Jövőre már jön a szigorítás

Liam Carson, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza az MNB-közleményben foglaltakat kommentálva kifejtette: a ház alapeseti előrejelzése az, hogy a magyarországi infláció gyorsulása jövőre még további eltolódást eredményez a jegybanki alapállásban, és a monetáris tanács 2018 vége felé már hozzákezd a pénzügypolitika szigorításához.
Carson szerint azonban még mindig valós annak a kockázata, hogy az MNB túl hosszú ideig túl lazán tartja a monetáris kondíciókat. A Capital Economics vezető londoni közgazdásza szerint a legközelebbi jövőre nézve azt kell figyelni, hogy az MNB kapcsol-e sterilizációs műveleteket az előző, novemberi kamatdöntő ülés után bejelentett jelzáloglevél-vásárlásokhoz, ugyanis ha nem, akkor a jegybanki jelzáloglevél-vásárlások felduzzasztják a bankoknál lévő likviditástöbbletet, és ezzel növelik a monetáris bázist.

Carson hangsúlyozta, hogy ez hatásaiban egyfajta mennyiségi enyhítésnek felelne meg.

A sorok között

Az MNB továbbra is enyhítési üzemmódban működik, és a keddi kamatdöntő ülésről kiadott közlemény hangneme is határozottan enyhítésre hajló alapállást tükröz, a sorok között olvasva azonban úgy tűnik, mintha lenne már valamelyes eltolódás a retorikában, jelezve az alapállás mérsékeltebbé válását.



Carson az erre utaló jelek között említette, hogy az előző, novemberi ülésről kiadott kommüniké szóhasználata szerint a magyar gazdaságban maradt még bizonyos fokú kihasználatlan kapacitástöbblet, a keddi közlemény azonban már úgy fogalmaz, hogy a kibocsátás közel jár potenciális szintjéhez.

Elfogyott

A Capital Economics londoni főközgazdásza szerint ez arra mutat, hogy a monetáris tanács úgy érzi: elfogyott a magyar gazdaság kapacitástöbblete.

Carson hozzátette ugyanakkor, hogy a Capital Economics a magyar gazdaságban mutatkozó kapacitáskorlátokat még nagyobb problémának tartja, mint az MNB monetáris testülete, ugyanis a ház szerint e korlátok máris a bérkiáramlás növekedési ütemének megugrásához vezettek, és hozzájárultak a maginfláció emelkedéséhez.

Nem egyeznek a számok

A közgazdász szerint ebben a környezetben az MNB inflációs előrejelzései túl alacsonynak tűnnek. Carson közölte: a Capital Economics a magyar jegybank 2,5 százalékos várakozásánál sokkal magasabb, 3,5 százalék körüli átlagos magyarországi inflációval számol 2018 egészében, és azt várja, hogy a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már a jövő év első felében meghaladja az MNB 3 százalékos központi célszintjét, 2018 későbbi szakaszában pedig a célsáv 4 százalékos felső határa fölé gyorsul.

A Capital Economics központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy e folyamat a pénzügypolitika irányának visszafordítására és monetáris szigorításra készteti jövőre a monetáris tanácsot. 

A ház jelenlegi előrejelzése 2018 egészére 0,60 százalékpontos kamatemelést és így a jövő év végére 1,50 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsít.

Keményebb hangnem és szigorítás

Carson hozzátette ugyanakkor: jóllehet a monetáris tanács keddi közleménye tartalmaz pár, a korábbiaknál keményebb hangvételű sort, továbbra is megvan azonban a valós kockázata annak, hogy a monetáris politika túl sokáig marad túl enyhe, és ez később makrogazdasági egyensúlytalanságok kialakulásához és inflációs sokkhoz vezethet.

Más nagy londoni házak is jósolják az MNB monetáris politikájának szigorodását, bár a prognózisok eltérő ütemű szigorítási ciklust valószínűsítenek.

Mikor kezdődik a kamatemelés?

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház jelenleg érvényes előrejelzése szerint az MNB 2018 vége felé egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit kezdi majd leépíteni, és 2019-ben kezd kamatemelésbe. A BMI Research várakozása szerint a magyar jegybank 2019 végéig 2,00 százalékra emeli alapkamatát.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének hosszú távú prognózisa az, hogy az MNB 2018 második negyedévétől 0,25 százalékpontos lépésekben kamatemelési ciklusba kezd, és a jövő év végéig 1,65 százalékra, 2019 végéig 2,75 százalékra emeli alapkamatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG