Hirdetés
Hirdetés

Kiderült, mennyi pénzt kapnak novemberben a nyugdíjasok

Baka F. Zoltán, 2019. szeptember 10., 17:00
Cimkék
KSH
, nyugdíj
, infláció

A KSH mai közlése alapján mintegy 12 ezer forint jár az időseknek az infláció miatt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A ma közölt inflációs adatból egyebek mellett az is kiderült, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak idén a nyugdíjasok. Az idevágó törvény szerint ugyanis a nyugdíjasok kosara szerint számolt árváltozás első nyolc havi mértéke alapján kell kiszámolni, hogy szükség van-e az év eleji nyugdíjemelés kipótlására, ezt az adatot pedig szintén ma ismertette a Központi Statisztikai Hivatal: ezek szerint augusztusban 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció - írja az mfor.hu.

Az első héthavi adatok alapján 3,42 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete, miközben januárban 2,7 százalékos nyugdíjemelésben volt részük. A Privátbankár.hu augusztusi árkosara - a portál saját módszertan alapján, próbavásárlások során rendszeresen kiszámolja, hogy adott hónapban hogyan változtak a bolti árak - azt jelezte, hogy a nyolcadik hónapban nagyot csökkent az élelmiszerek ára. Ez a tétel az átlagosnál nagyobb súllyal szerepel a nyugdíjasok fogyasztási szokásai szerint kalkukált kosárban, így arra lehetett számítani, hogy az előző hónapban az addigi átlag alatt maradt a nyugdíjas infláció. Ugyanakkor pont az élelmiszerek miatt drágult jobban idén a nyugdíjasok élete, január óta havi szinten 5-6 százalékkal kerültek többe ezek a termékek, mint egy éve.

Hirdetés

A mai adattal eldőlt, hogy a nyugdíjasok novemberben átlagosan közel 11 800 forint kiegészítést kapnak az államtól (illetve ehhez közeli összeget, attól függően, hogyan kerekít a kormány). Az átlag ebben az esetben azt jelenti, hogy a havi 135 ezer forint nyugdíjban részesülők kapnak ennyit. Sok nyugdíjas azonban ennél kevesebb járandóságra jogosult, ők értelemszerűen arányosan kisebb összeghez jutnak.

A törvény szerint amennyiben meghaladja az egy százalékpontot az eltérés az év eleji nyugdíjemelés és a rájuk vonatkozó infláció között, akkor kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben alatta marad az eltérés, akkor egy összegben kapják meg a nekik járó összeget az idősek. Most utóbbira kerül sor.

Nem ez az egyetlen pluszpénz, amit idén kapnak a nyugdíjasok. Folyamatban van az összesen 9000 forint értékű rezsiutalványok kézbesítése, amellyel jövő márciusig lehet fizetni a gáz- és áramszámlákat. Mint megírtuk, a börtönben raboskodók, illetve külföldön élők is jogosultak erre a juttatásra.

Ezen felül a gazdasági növekedés is pénzt hoz a konyhára. Szintén jogszabályi kötelezettség, hogy amennyiben a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, a nyugdíjasok egy modell alapján újabb juttatásra - nyugdíjprémiumra - válnak jogosulttá. Az idei növekedésre vonatkozóan abban egyetértenek az elemzők, hogy annak mértéke eléri a 4 százalékot, sőt, akár 4,3 százalék is lehet. Vagyis azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy ezen a jogcímen is jár majd kifizetés az időseknek, ami az átlagnyugdíj mellett 16 ezer forintot jelentene.

Aki tehát átlagnyugdíjban részesül, a 9000 forint értékű rezsiutalvány mellett várhatóan még 16 ezer forint prémiumban, valamint 11 800 forint nyugdíjkiegészítésben részesül idén, a ma közölt számok alapján.

A KSH teljes kosárra számolt mutatója szerint idén január és augusztus között 3,4 százalék volt az infláció, vagyis nagyjából annyi, mint amit a nyugdíjasokra számoltak. Augusztusban viszont szemmel látható volt az eltérés, mert a teljes kosárra 3,1 százalék jött ki, a nyugdíjasra viszont 3,4 százalék. A részadatok szerint továbbra is az élelmiszerek húzzák az inflációt (a szeszes italok, dohányáruk mellett), az előző hónapban ebben a termékkörben 5,6 százalékos drágulást mért a KSH, ezen belül a sertéshús 11,5 százalékkal, a kenyér 8,4 százalékkal került többe.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?