Hirdetés
Hirdetés

Kína bedarálja Hongkongot – kész a mesterterv

Káncz Csaba, 2019. augusztus 23., 09:20
Cimkék
tüntetés
, Kína
, Hongkong

A kínai Államtanács vasárnapi intézkedései szerint a Hongkonggal határos Sencsen városa lesz a dél-kínai térség új üzleti központja. A Hongkong elleni átkaroló hadművelet már 2011-ben megfogalmazódott Pekingben, amikor tervek születtek arról, hogy Kanton tartomány 9 városából létrehozzák 42 millió lakossal a világ legnagyobb városát. Káncz Csaba jegyzete.

Hongkong látképe éjjel. (Forrás: Wikipédia)
Hongkong látképe éjjel. (Forrás: Wikipédia)

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter evangelikus keresztényként állandóan egy nyitott Bibliát tart az íróasztalán és szerinte Trump elnököt Isten küldhette a zsidó nép megerősítésére. Trumpnak megtetszhetett a messianisztikus gondolatmenet, mert szerdán kijelentette újságíróknak, hogy Ő személyesen lett a „kiválasztott” a kínai kereskedelmi konfliktus lebonyolítására. „Ráadásul még győzünk is” – tette hozzá.

Sencsen lesz az új sztár

Nos, ne igyunk előre a medve bőrére. Az viszont figyelemreméltó, ahogyan a pekingi vezetés a legújabb jelek szerint kezelni akarja a hongkongi kérdést. Noha a Kínai Népi Hadseregnek van helyőrsége Hongkongban, és a jogszabályi háttér is adott Kínának ahhoz, hogy fegyveres erőket vessen be, a kínai kommunisták nem igazán akarják magukat globális politikai elszigeteltségbe navigálni egy vérfürdővel.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kínai Államtanács – amely a parlament (Népi Gyűlés) által hozott határozatok, rendeletek és törvények végrehajtásáért felel – vasárnap egy dokumentumot hozott nyilvánosságra, amely a Hongkonggal határos Sencsen városára vonatkozóan jelöl ki lépéseket.

Hirdetés

Sencsen gazdasági ütőképességéről csak annyit, hogy míg a 10 milliós Magyarország éves GDP-je 140 milliárd dollár, addig a 13.5 millió lakosú Sencsené 346 milliárd dollár. A kínai kormány most Sencsent át akarja formálni a világ egyik vezető üzleti központjává, amely stabil prosperitással bír, ellentétben a labilisabb Hongkonggal.

A tervek szerint első osztályú egészségügyi és oktatási rendszert akarnak elterjeszteni a városban, valamint az 5G-Internet elérést gyorsított ütemben kiépíteni. A pekingi rezsim csúcstechnológiájú cégeket akar a világból a városba csábítani, árnyékba szorítva Hongkongot. A dokumentum nem is csinál titkot belőle, hogy a városnak egy új kirakatként kell szolgálnia Kína számára.

Hongkong csak külváros lehet

Valójában a Hongkong elleni átkaroló hadművelet már 2011-ben megfogalmazódott Pekingben, amikor tervek születtek arról, hogy Kanton tartomány 9 városából létrehozzák 42 millió lakossal a világ legnagyobb városát.  Bogdan Góralczyk lengyel Kína-szakértő egy friss interjújában kifejtette, miszerint „tavalyelőtt a kínai parlament - amely egyébként évente csak egyszer ül össze március elején -, törvényt fogadott el, amelyben arról van szó, hogy Kína létre fogja hozni a világ legnagyobb városát, Dél-Kínában. Ott van Hongkong, Makaó, Sencsen, és több más város. Kilenc városból lenne egyetlen nagy város, és Hongkong ennek a nagy városnak lenne egyik része.

Már meg is kezdődött az építkezés. Átadtak egy 55 kilométeres hidat, ami a tenger fölött ível át. Most építik a metrót, hogy csatlakozzanak egymáshoz az egyes városok. Az egész összesen mintegy fele Magyarország területű lenne. A britek 1997-es távozásától – a megállapodás értelmében - ötven évig, vagyis 2047-ig fog tartani az „egy ország, két rendszer” berendezkedés. De ha a megapolisz magalakul, akkor a kínaiak meg fogják kérdezni, miről beszélünk, hiszen csak egy városrészről, egy kerületről van szó. És ettől félnek a hongkongiak.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?