3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elnök nem áll a helyzet magaslatán sem biztonságpolitikai, sem személyzeti kérdésekben. Veje és egyben legközelebbi tanácsadója a biztonsági átvilágítás során „elfelejtette” megemlíteni, hogy több, mint száz találkozót bonyolított le Moszkva embereivel. Mueller orosz-ügyi különleges ügyész számára Kushner egyre inkább a célkeresztbe kerül.
Jared Kushner. (MTI/AP/Cliff Owen)

Csalhatatlan jelzést kaptunk november 18-án arról, hogy milyen a megítélése az amerikai elnöknek legmagasabb rangú tábornokai körében. John Hyten tábornok, az amerikai nukleáris erőkért (STRATCOM) felelős főparancsnok kijelentette egy lakossági fórumon, hogy kerek-perec megtagadná Trump parancsát, ha „törvénytelenül” akarná bevetni a nukleáris fegyvereket. Ez egy teljesen elképesztő és párját ritkító kijelentés egy aktív katonatiszttől – az pedig, hogy a mai napig a helyén maradhatott, már jelzi, hogy Trump nem áll igazán a helyzet magaslatán stratégiai kérdésekben.

Az aranyifjú bukása

De személyzeti kérdésekben sem, hiszen számos belső forrás szerint Trump vejének és lányának meg vannak számlálva a napjai a Fehér Házban. Az elnök 36 éves veje, a milliárdos Jared Kushner sokak megdöbbenésére lett egyik napról a másikra tanácsadóként Amerika egyik legbefolyásosabb politikai szereplője. De a rá aggatott feladatoknak messze nem tudott megfelelni, most pedig ráadásul még egyre jobban rá irányul a figyelem Mueller különleges ügyész által, aki Kushner tavalyi orosz találkozóit világítja át.

Felelőtlen módon az elnök a teljesen tapasztalatlan Kushner nyakába olyan feladatkörök politikai felügyeletét rakta, mint „kormányzati reform”, a kábítószer-járvány feltartóztatása, a Kína-politika. Ja igen, és még a száz éve robajló Közel-Keletet is neki kellett volna megbékéltetnie. Kushner többször el is utazott Közel-Keletre, de ezekről az utakról csak annyit tudunk, hogy a térség másik aranyifjújával, a forrófejű szaúdi koronaherceggel gyakran hajnali négy óráig „tárgyaltak” (sic).

Washingtonban emiatt általánossá vált a megítélés, hogy Kushner emberemlékezet óta a legrosszabb elnöki tanácsadó. A színfalak mögött mind a konzervatív Fox News, mind a szenátus és a kongresszus is ellene fordult.

Elhallgatott találkozók árnyai

Káncz Csaba

Kushner és felesége, Ivanka Trump ezért egy ideje el is tűntek a nyilvánosságból (azaz visszavonták őket). Kiszivárgott hírek szerint Trump már legszívesebben visszaküldené őket Manhattanbe. Valóban, július óta John Kelly tábornok a kabinetfőnök a Fehér Házban és arról szólnak a hírek, hogy „visszavágta a szárnyait” Kushnernek - azaz lecsökkentette feladatait és nem tűrte tovább extravagáns lépéseit.

Trump állítólag azért is neheztel vejére, mert felelősnek tartja azért, hogy egyre sötétebb fellegek gyülekeznek a feje fölött Mueller különleges ügyész vizsgálata miatt. Az ügyész számára ugyanis Kushner egyre inkább a célkeresztbe kerül, mivel a választási kampányban széleskörű kapcsolatokat tartott Moszkvával. Mi több, a Fehér Házi állásához szükséges biztonsági átvilágítás során Kushner „elfelejtette” megemlíteni, hogy több, mint száz ilyen jellegű találkozót bonyolított le.

Kushner neje, Ivanka Trump is egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerül. Pedig korábban hónapokon keresztül képviselte apját a világpolitika színpadán. A jelek szerint ennek a korszaknak leáldozott: amikor ezen a héten amerikai küldöttként részt vesz az indiai Globális Vállalkozói Csúcson, a külügyminisztérium már nem ad mellé megfelelő súlyú diplomáciai kíséretet.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG