Hirdetés

Kirúgás szélén Trump legközelebbi embere – óriási családi veszekedés lesz belőle?

Káncz Csaba, 2017. november 28., 08:31

Az elnök nem áll a helyzet magaslatán sem biztonságpolitikai, sem személyzeti kérdésekben. Veje és egyben legközelebbi tanácsadója a biztonsági átvilágítás során „elfelejtette” megemlíteni, hogy több, mint száz találkozót bonyolított le Moszkva embereivel. Mueller orosz-ügyi különleges ügyész számára Kushner egyre inkább a célkeresztbe kerül.

(MTI/AP/Cliff Owen)
Jared Kushner. (MTI/AP/Cliff Owen)

Csalhatatlan jelzést kaptunk november 18-án arról, hogy milyen a megítélése az amerikai elnöknek legmagasabb rangú tábornokai körében. John Hyten tábornok, az amerikai nukleáris erőkért (STRATCOM) felelős főparancsnok kijelentette egy lakossági fórumon, hogy kerek-perec megtagadná Trump parancsát, ha „törvénytelenül” akarná bevetni a nukleáris fegyvereket. Ez egy teljesen elképesztő és párját ritkító kijelentés egy aktív katonatiszttől – az pedig, hogy a mai napig a helyén maradhatott, már jelzi, hogy Trump nem áll igazán a helyzet magaslatán stratégiai kérdésekben.

Az aranyifjú bukása

Hirdetés

De személyzeti kérdésekben sem, hiszen számos belső forrás szerint Trump vejének és lányának meg vannak számlálva a napjai a Fehér Házban. Az elnök 36 éves veje, a milliárdos Jared Kushner sokak megdöbbenésére lett egyik napról a másikra tanácsadóként Amerika egyik legbefolyásosabb politikai szereplője. De a rá aggatott feladatoknak messze nem tudott megfelelni, most pedig ráadásul még egyre jobban rá irányul a figyelem Mueller különleges ügyész által, aki Kushner tavalyi orosz találkozóit világítja át.

Felelőtlen módon az elnök a teljesen tapasztalatlan Kushner nyakába olyan feladatkörök politikai felügyeletét rakta, mint „kormányzati reform”, a kábítószer-járvány feltartóztatása, a Kína-politika. Ja igen, és még a száz éve robajló Közel-Keletet is neki kellett volna megbékéltetnie. Kushner többször el is utazott Közel-Keletre, de ezekről az utakról csak annyit tudunk, hogy a térség másik aranyifjújával, a forrófejű szaúdi koronaherceggel gyakran hajnali négy óráig „tárgyaltak” (sic).

Washingtonban emiatt általánossá vált a megítélés, hogy Kushner emberemlékezet óta a legrosszabb elnöki tanácsadó. A színfalak mögött mind a konzervatív Fox News, mind a szenátus és a kongresszus is ellene fordult.

Elhallgatott találkozók árnyai

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Kushner és felesége, Ivanka Trump ezért egy ideje el is tűntek a nyilvánosságból (azaz visszavonták őket). Kiszivárgott hírek szerint Trump már legszívesebben visszaküldené őket Manhattanbe. Valóban, július óta John Kelly tábornok a kabinetfőnök a Fehér Házban és arról szólnak a hírek, hogy „visszavágta a szárnyait” Kushnernek - azaz lecsökkentette feladatait és nem tűrte tovább extravagáns lépéseit.

Trump állítólag azért is neheztel vejére, mert felelősnek tartja azért, hogy egyre sötétebb fellegek gyülekeznek a feje fölött Mueller különleges ügyész vizsgálata miatt. Az ügyész számára ugyanis Kushner egyre inkább a célkeresztbe kerül, mivel a választási kampányban széleskörű kapcsolatokat tartott Moszkvával. Mi több, a Fehér Házi állásához szükséges biztonsági átvilágítás során Kushner „elfelejtette” megemlíteni, hogy több, mint száz ilyen jellegű találkozót bonyolított le.

Kushner neje, Ivanka Trump is egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerül. Pedig korábban hónapokon keresztül képviselte apját a világpolitika színpadán. A jelek szerint ennek a korszaknak leáldozott: amikor ezen a héten amerikai küldöttként részt vesz az indiai Globális Vállalkozói Csúcson, a külügyminisztérium már nem ad mellé megfelelő súlyú diplomáciai kíséretet.

Káncz Csaba jegyzete

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Jókora ijedtség a tőzsdéken, kötvényekbe és aranyba menekülnek

Csúnya eséseket produkált a világ legtöbb tőzsdéje, mivel Kínán kívül több országban is aggasztóan nő a koronavírus-fertőzések száma. Európában és az USA-ban is 3-4 százalékkal esnek az indexek, zuhan az olaj, viszont veszik az olyan menekülőeszközöket, mint az arany vagy az államkötvények. Itthon a Mol esett legjobban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?