Hirdetés
Hirdetés

Komoly előkészületek a postán: így kerülnék el a karácsonyi káoszt?

2018. október 18., 17:45

Az e-kereskedelem bővülésével a küldemények száma is jelentősen nőtt az elmúlt években.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

A Magyar Posta több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi, bejövő küldeményt kezelt, az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el idén. A Magyar Posta Közleménye szerint a karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom, illetve a nemzetközi bejövő küldemények száma, a naponta kezelt árutartalmú küldemények mennyisége átlagosan kétszer akkora, mint az év más időszakaiban.

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt, továbbá a vámszabályok ismeretében rendeljenek: távol-keleti országokból rendelt áruknak akár 6-8 hét is kellhet, az EU-n belül pedig általában 1-2 hét alatt érkezik meg a csomag. A statisztikák szerint a legtöbb csomag Kínából érkezik, ezt követi az Egyesült Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország és Szlovákia.

Hirdetés

A NAV tavaly 64 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat – ez idén máris meghaladta az 50 ezret. A leggyakrabban rendelt termékek között mobiltelefonok, tabletek, étrend-kiegészítők, ruházati termékek és kiegészítők, valamint LED lámpák vannak. Vámkezelés szükséges, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles. Gyorsíthatja a folyamatot, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke.

Vám- és adómentesség

Webáruházból megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. 150 euróig szintén vámmentesek, de 27 százalék áfát kell fizetni, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni. Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. A csomag 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfát fizetni kell. A 150 és 700 euró közötti értéknél 2,5 százalék a vám és 27 százalék az áfa, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot, vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni.

Ha egy küldeményt vámkezeltetni kell, a posta értesíti a címzettet, akinek nyilatkoznia kell a küldemény értékéről és a vámkezelési megbízásáról. A vámkezeléshez rendelt küldemény esetén szükséges továbbá a küldeményhez tartozó számla vagy igazolás, de a vámérték alátámasztása érdekében további dokumentumokat kérhet be a NAV. Egyedi engedélyeket például gyógyszerek, vagy védett növényekből, állatokból készült termékek esetén kérhetnek – írja az Origo.

A Magyar Posta október elsejétől helyezte üzembe új csomagfeldolgozó rendszerét, ami a korábbiakhoz képest háromszoros kapacitással működik, a beruházás értéke nagyjából egymilliárd forint. A gépsor akár 10 ezer küldeményt is képes kezelni óránként, ezek beruházások mellett pedig eszközbeszerzésekkel és a partnerekkel való szoros együttműködéssel támogatja a téli időszakot.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?