Hirdetés
Hirdetés

Komoly előkészületek a postán: így kerülnék el a karácsonyi káoszt?

2018. október 18., 17:45

Az e-kereskedelem bővülésével a küldemények száma is jelentősen nőtt az elmúlt években.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

A Magyar Posta több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi, bejövő küldeményt kezelt, az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el idén. A Magyar Posta Közleménye szerint a karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom, illetve a nemzetközi bejövő küldemények száma, a naponta kezelt árutartalmú küldemények mennyisége átlagosan kétszer akkora, mint az év más időszakaiban.

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt, továbbá a vámszabályok ismeretében rendeljenek: távol-keleti országokból rendelt áruknak akár 6-8 hét is kellhet, az EU-n belül pedig általában 1-2 hét alatt érkezik meg a csomag. A statisztikák szerint a legtöbb csomag Kínából érkezik, ezt követi az Egyesült Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország és Szlovákia.

Hirdetés

A NAV tavaly 64 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat – ez idén máris meghaladta az 50 ezret. A leggyakrabban rendelt termékek között mobiltelefonok, tabletek, étrend-kiegészítők, ruházati termékek és kiegészítők, valamint LED lámpák vannak. Vámkezelés szükséges, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles. Gyorsíthatja a folyamatot, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke.

Vám- és adómentesség

Webáruházból megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. 150 euróig szintén vámmentesek, de 27 százalék áfát kell fizetni, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni. Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. A csomag 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfát fizetni kell. A 150 és 700 euró közötti értéknél 2,5 százalék a vám és 27 százalék az áfa, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot, vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni.

Ha egy küldeményt vámkezeltetni kell, a posta értesíti a címzettet, akinek nyilatkoznia kell a küldemény értékéről és a vámkezelési megbízásáról. A vámkezeléshez rendelt küldemény esetén szükséges továbbá a küldeményhez tartozó számla vagy igazolás, de a vámérték alátámasztása érdekében további dokumentumokat kérhet be a NAV. Egyedi engedélyeket például gyógyszerek, vagy védett növényekből, állatokból készült termékek esetén kérhetnek – írja az Origo.

A Magyar Posta október elsejétől helyezte üzembe új csomagfeldolgozó rendszerét, ami a korábbiakhoz képest háromszoros kapacitással működik, a beruházás értéke nagyjából egymilliárd forint. A gépsor akár 10 ezer küldeményt is képes kezelni óránként, ezek beruházások mellett pedig eszközbeszerzésekkel és a partnerekkel való szoros együttműködéssel támogatja a téli időszakot.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?