3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az e-kereskedelem bővülésével a küldemények száma is jelentősen nőtt az elmúlt években.
MTI Fotó: Balázs Attila

A Magyar Posta több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi, bejövő küldeményt kezelt, az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el idén. A Magyar Posta Közleménye szerint a karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom, illetve a nemzetközi bejövő küldemények száma, a naponta kezelt árutartalmú küldemények mennyisége átlagosan kétszer akkora, mint az év más időszakaiban.

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt, továbbá a vámszabályok ismeretében rendeljenek: távol-keleti országokból rendelt áruknak akár 6-8 hét is kellhet, az EU-n belül pedig általában 1-2 hét alatt érkezik meg a csomag. A statisztikák szerint a legtöbb csomag Kínából érkezik, ezt követi az Egyesült Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország és Szlovákia.

A NAV tavaly 64 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat – ez idén máris meghaladta az 50 ezret. A leggyakrabban rendelt termékek között mobiltelefonok, tabletek, étrend-kiegészítők, ruházati termékek és kiegészítők, valamint LED lámpák vannak. Vámkezelés szükséges, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles. Gyorsíthatja a folyamatot, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke.

Vám- és adómentesség

Webáruházból megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. 150 euróig szintén vámmentesek, de 27 százalék áfát kell fizetni, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni. Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. A csomag 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfát fizetni kell. A 150 és 700 euró közötti értéknél 2,5 százalék a vám és 27 százalék az áfa, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot, vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni.

Ha egy küldeményt vámkezeltetni kell, a posta értesíti a címzettet, akinek nyilatkoznia kell a küldemény értékéről és a vámkezelési megbízásáról. A vámkezeléshez rendelt küldemény esetén szükséges továbbá a küldeményhez tartozó számla vagy igazolás, de a vámérték alátámasztása érdekében további dokumentumokat kérhet be a NAV. Egyedi engedélyeket például gyógyszerek, vagy védett növényekből, állatokból készült termékek esetén kérhetnek – írja az Origo.

A Magyar Posta október elsejétől helyezte üzembe új csomagfeldolgozó rendszerét, ami a korábbiakhoz képest háromszoros kapacitással működik, a beruházás értéke nagyjából egymilliárd forint. A gépsor akár 10 ezer küldeményt is képes kezelni óránként, ezek beruházások mellett pedig eszközbeszerzésekkel és a partnerekkel való szoros együttműködéssel támogatja a téli időszakot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG