5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Furcsa ellentmondást mutat két korrupciós jelentés Magyarországról, az Állami Számvevőszék szerint javul a helyzet, mások viszont úgy látják, hogy durván romlik. A Transparency International idén is elkészítette a világ legátfogóbb korrupciós felmérését.

A szervezet 2014-es világtérképe azt mutatja, hogy az ország még mindig elképesztően korrupt, és a teljesítménye is folyamatosan romlik. A Korrupciós Érzékelési Index (CPI) szerint mi magyarok folyamatosan csúszunk lefele, mind regionális, mind az EU-s összehasonlításban is.

Idén a vizsgált 175 ország kétharmada 50 pontnál kevesebbet ért el a 0-tól (nagyon korrupt) 100-ig (nagyon tiszta) terjedő skálán. A mozgalom elnöke, José Ugaz ezt az eredményt elkeserítőnek nevezte, kiemelve, hogy sokszor a lokális politika is akadályozza a korrupcióellenes-törekvéseket. Ugaz szerint, míg büntetlenül vihetik ki off-shore számlákra az állami vezetők korruptan szerzett vagyonukat, addig biztos, hogy nem fog javulni a helyzet. De trükköznek a vagyonnyilatkozatokkal is, rendszeresen előfordul, hogy inkább családtagok nevére vásárolnak különböző ingatlanokat, amit így nem kötelesek feltüntetni saját kiadásaik közt.

Hol állunk most?

Magyarország egy helyet rontott tavalyi eredményéhez képest, és továbbra is az Európai Unió legkorruptabb harmadába tartozunk.

A CPI felmérésben 54 pontot értünk el, ezzel negyvenhetedikek vagyunk a 175-ből. A TI már többször bemutatta, miért súlyos a korrupciós helyzet Magyarországon. A kormányzati döntések követhetetlenek, a Világgazdasági Fórum nemrégiben közzétett rangsora alapján a kormányzati politika átláthatóságában Magyarország a vizsgált 144 ország közül a 119. helyen áll.

Az elmúlt években – ráadásul – a végrehajtó hatalom módszeresen felszámolta azokat az intézményeket, amelyek a kormány hatalmát korlátozni és ellenőrizni tudnák - írja a TI.

A mozgalom szerint a kormány visszaél a hatalmával, és a kormányközeli cégeknek és személyeknek kedvező jogalkotás csak rontja a helyzetet. Példaként itt a dohányboltok bevezetését övező botrányokat, és a takarékszövetkezeti szektort önkényesen átalakító törvényeket hozzák.

Azt is aggasztónak találta a Transparency International, hogy a kormány egy év alatt sem volt képes arra, hogy tisztázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Horváth András állításai alól. A volt adóellenőr többek közt egy rendszerszintű áfa-csalással kapcsolatban gyűjtött információkat a hírhedt zöld mappájába. De a mozgalom arról sem feledkezett el, hogy a kormány továbbra is adós Vida Ildikó elszámoltatásával, akit az Egyesült Államok más NAV vezetőkkel együtt tiltott ki. Az, hogy a tüntetések az ellenzék egységes követelései ellenére Vida Ildikó továbbra is betöltheti elnöki pozícióját, bizonyítja, hogy a közhatalom ma Magyarországon nem elszámoltatható.

Itthon a rendszerszintű korrupció sokszor törvényerőre emelkedik. A legalizált korrupció rombolja az egészséges versenyt, visszaveti a gazdasági fejlődést, az állampolgárok esélyeit, és tovább csökkenti a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmat.

Keletre nyitunk – korrupció és leszakadás

A kormány a jelek szerint azonban nemcsak a hazai korrupció súlyossága iránt érzéketlen, hanem az ország gazdasági és külkapcsolataiban sem válogatós.

Orbán Viktor kormányfő minapi nyilatkozata szerint Magyarország számára Azerbajdzsán mintaállam, egy korábbi beszédében pedig az „illiberális” demokráciákat állította példaként a magyarok elé.  A Transparency International felmérése azt mutatja, hogy ezek az országok rendkívül korruptak, Kína és Törökország teljesítménye ráadásul lényegesen romlott is az elmúlt egy évben. A CPI rangsorában Magyarország új szövetségesei nagyon rossz helyezést mondhatnak magukénak: Azerbajdzsán a 126., Oroszország pedig a 136.

A TI és más nemzetközi szervezetek felmérései azt mutatják, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki egy ország korrupciós fertőzöttsége, valamint demokratikus elkötelezettsége és gazdasági teljesítménye között.

Eközben az Állami Számvevőszék…

Az ÁSZ tegnap kiadott jelentésében a magyarországi korrupciós helyzet enyhe javulásáról számolt be, kiemelve, hogy a legveszélyeztetettebbek a területi igazgatási és a kormányzati szervek, valamint az önkormányzatok. A Gazdasági Rádiónak tegnap Pulay Gyula, a Számvevőszék felügyeleti vezetője elmondta, mindenképpen pozitívum, hogy egyre több intézmény vezetett be belső szabályzatot vagy más egyéb kontrollt.

Így alakult a mezőny világszerte

Az élmezőnyben nem nagyon van változás, Dánia áll az élen, Új-Zéland a második. De Finnország, Svédország, Norvégia, Svájc, és Hollandia sincs sokkal lemaradva.

A lista másik végén Dél-Szudán, Afganisztán, Szudán, Észak-Korea és Szomália található, a két sereghajtó 8-8 ponttal zárja a rangsort. Ezekben az országokban, felelős állami vezetés hiányában, nem beszélhetünk elszámoltathatóságról, sem a közjót szolgáló államról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG