3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Moszkva egyaránt kész a gáztárgyalásokra és a gázháborúra is, de ha júniusig nem fizetnek az ukránok, Oroszország elzárja a gázcsapot.

Az orosz vezetés és a Gazprom állami energetikai cég megkezdték a felkészülést egy álló gázháborúra Ukrajnával - írja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap a földgáz áráról és az ukrán gázadósságról kialakult orosz-ukrán vitát elemző keddi cikkében.

Előbb fizessék ki a cechet

A lap emlékeztet arra, hogy az orosz energiaügyi minisztériumban közölték, a gázszerződés új feltételeiről csak azt követően tárgyalnak Kijevvel, ha az kifizeti az eddig felhalmozott adósságát, amely szerintük 3,5 millió dollárt tesz ki. Anatolij Janovszkij orosz energiaügyi miniszterhelyettes kijelentette, keresik a lehetőséget, hogy lemondhassanak az ukrajnai földalatti gáztározók használatáról. Ez teljes mértékben megváltoztatja az Európába menő orosz gázexportnak a Szovjetunió idején kialakított rendszerét - hívta fel a figyelmet az orosz újság.

Ha 10 óráig nem jön meg a pénz...

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy Moszkva már június 3-án leállíthatja a gázszállítást Ukrajnába. Az orosz kormányfő Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével folytatott megbeszélést követően azt mondta, hogy az állami energetikai cég május 13-i dátummal kiállítja a gázszámlát Ukrajnának a várható júniusi szállításokra vonatkozóan. Ha az összeg június 3-án délelőtt 10 óráig nem érkezik meg, akkor a szállításokat leállítják.

Anatolij Janovszkij orosz energiaügyi miniszterhelyettes egy hétfői tájékoztatón azt mondta, hogy a Jamal-Európa, és az Északi Áramlat gázvezetékek teljes kapacitását, valamint az Opal vezetéket igénybe véve akár 15 milliárd köbméter földgázt is szállíthatnának évente Európába. Ez egyenlő azzal a mennyiséggel, amelyet az ukrajnai földalatti gáztározókban el tudnak helyezni.

Titkolják, hogy mennyi gázuk van

Az Északi Áramlat gázvezeték a Balti-tengeren keresztül szállít földgázt Oroszországból Németországba. A Gazpromnak ugyanakkor nincs hozzáférése az uniós szabályozás miatt az Északi Áramlatot a Cseh Köztársasággal összekapcsoló, Németország területén futó Opal gázvezetékhez.

Pavel Zavalnij, az Orosz Gázközösség nevű szervezet elnöke hétfőn úgy vélte, hogy a Gazprom az európai gáztározókat is felhasználhatja arra, hogy azokban halmozza fel a kontinens országainak téli ellátására szolgáló földgázt.

Szerinte az európai tározók csak 50 százalékban kihasználtak és még 40-50 milliárd köbméter földgázt el lehet bennünk tárolni. Zavalnij azt mondta, hogy a legnagyobb veszély Bulgáriát és Bosznia-Hercegovinát fenyegeti, mert ezek az országok Ukrajnán kívül nem tudják máshonnan beszerezni az orosz energiahordozót. Kijev pedig nem árulja el, mennyi földgázt tárol.

Nincs értelme az egyeztetéseknek?

A Nyezaviszimaja Gazeta azt írta, egyes orosz ipari vállalkozók szerint ha nem politizálják át a gázkérdést, akkor háromoldalú (orosz-ukrán-EU) tárgyalásokon kompromisszumos megoldásra lehet jutni. 

Rusztam Tankajev, az orosz Kőolaj-és Földgázipari Szövetség vezető szakértője ezzel ellentétben nem látja értelmét a gáztárgyalásoknak a jelenlegi kijevi hatalommal, amelynek bizonytalan a helyzete, és nem tud stratégiai döntéseket hozni. Szerinte a gázár kérdése amúgy is az Európai Unió jogosultságává válhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG