Hirdetés
Hirdetés

Ma délután dőlhet el Várhelyi sorsa az EP-ben

Wéber Balázs, 2019. november 18., 13:00

Máig kellett válaszolnia Várhelyi Olivérnek az Európai Parlament szakbizottságának újabb kérdéseire, amelyek a magyar kormányhoz fűződő viszonyát firtatják. Az extra körre azért volt szükség, mert a baloldali és liberális képviselők múlt heti meghallgatásán politikai aggályok miatt elkaszálták a magyar biztosjelöltet. Most viszont jó eséllyel jóváhagyják a kinevezését, ellenkező esetben ugyanis januárig csúszhatna a von der Leyen-bizottság beiktatása.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a rendkívüli Brexit-csúcsra Brüsszelben 2018. november 25-én. Mellette Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2018. november 25-én. Baloldalt Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ma délig kellett megválaszolnia Várhelyi Olivérnek az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának extra kérdéseit.

Elhatárolódást várnak Orbánnal szemben

A Politico szerint az EP-képviselők azt várják el a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosjelölttől, hogy ezúttal egyértelműen jelezze: Orbán Viktor kormányfőtől  függetlenül fog ténykedni.

Ha elfogadják a válaszokat – erre már ma sor kerülhet –, akkor az EP plenáris ülése jövő szerdán szavazhat az egész  von der Leyen-bizottságról, amely pozitív döntés esetén már december elsején megkezdheti a munkáját. (Igaz, ez így is egy hónapos csúszás lenne az eredeti tervekhez képest.)

Ha viszont ismét elutasítják Várhelyit, akkor újabb meghallgatásra lesz szükség. Ezen – a szükséges koordinátori többség hiányában – már egyszerű többséggel is jóváhagyhatja őt a testület. Ez egyben azt is jelentené, hogy a von der Leyen-bizottság beiktatása akár január elsejéig is kicsúszhat.

Nem győzte meg őket

Várhelyit múlt csütörtökön hallgatta meg a külügyi bizottság. A liberális és baloldali EP-képviselők már akkor is főként arra voltak kíváncsiak, hogy miként tudja majd garantálni, hogy szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosként nem a magyar kormány bábja lesz.

Várhelyi válaszaiban nem említette név szerint az Orbán-kormányt, és nem kommentálta a magyar demokrácia állapotát illető bírálatokat. Ehelyett az uniós jogra, elvekre és értékekre hivatkozott, és többször megígérte:

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az Európai Bizottság képviseletében, az uniós érdekeket figyelembe véve  fog dolgozni, nem fog eltűrni semmilyen beavatkozást a portfóliójába, és nem fog elfogadni utasítást más kormánytól vagy intézménytől.

Mint mondta, korábban már dolgozott az Európai Bizottságnál, és bizonyította, hogy képes függetlenül ténykedni. Megjegyezte azt is, hogy nem tagja semmilyen pártnak, a biztosokat pedig első körben minden országban a kormányok jelölik.

Mindezzel azonban nem tudta meggyőzni függetlenségéről a képviselők többségét: a zöldek, a szociáldemokraták, az Újítsuk meg Európát (korábbi liberálisok) és a radikális baloldal képviselői is ellene szavaztak.

De ki az a Várhelyi Olivér?

A 47 éves biztosjelölt jogász, diplomata. Szegeden született, és a helyi jogi karon végzett. Kezdetben fogalmazóként dolgozott a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának Harmonizációs és Jogi Főosztályán, majd a Jogi Osztály vezetője, jogi attasé, később a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselete Jogi Szolgálatának a vezetője lett.

2008-tól 2011-ig az Európai Bizottság Belsőpiaci és Szolgáltatási Főigazgatósága Iparjogvédelmi Osztályán dolgozott osztályvezetőként.

2011-től a brüsszeli magyar Állandó Képviselet helyettes állandó képviselői posztját töltötte be, 2015 óta pedig ő a képviselet vezetője.

UPDATE:

Mégis független Orbán Viktortól? Átengedte Várhelyit az EP

Jegyzetünk a témában: Szimpla csuklóztatás Várhelyi megakasztása.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Történelmi győzelmet aratott Boris Johnson, megvalósulhat a Brexit

Történelmi győzelmet aratott Boris Johnson, megvalósulhat a Brexit

Az előrejelzéseknek megfelelően a konzervatívok nyerték az előrehozott parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban. Az exit pollok szerint Boris Johnson kormányfő pártjának kényelmes többsége lesz a parlament alsóházában, és ezt mutatják a folyamatosan frissülő tényleges eredmények is. Mindez azt jelenti, hogy január végéig valóban megvalósulhat a Brexit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?