Hirdetés
Hirdetés

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Wéber Balázs, 2019. november 14., 12:07

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, kiállt az uniós alapértékek, a jogállamiság és a demokrácia mellett, ugyanakkor többszöri kérésre sem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

A várakozásoknak megfelelően számos kényes kérdést kapott az európai parlamenti (EP) képviselőktől Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt mai meghallgatásán az EP külügyi bizottságában.

"Nem fogok eltűrni beavatkozást"

Hirdetés

A biztosjelöltet több képviselő is arról faggatta: miként tudja majd garantálni, hogy szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosként nem a magyar kormány bábja lesz. A kérdezők utaltak arra, hogy az elmúlt években a brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetőjeként lojális volt Orbán Viktorhoz, és a magyar kormányfő jelölte őt biztosnak.

Várhelyi válaszaiban nem említette név szerint az Orbán-kormányt, ugyanakkor többször megígérte:

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az Európai Bizottság képviseletében, az uniós érdekeket figyelembe véve  fog dolgozni, nem fog eltűrni semmilyen beavatkozást a portfóliójába, és nem fog elfogadni utasítást más kormánytól vagy intézménytől.

Mint mondta, korábban már dolgozott az Európai Bizottságnál, és bizonyította, hogy képes függetlenül ténykedni. Megjegyezte azt is, hogy nem tagja semmilyen pártnak, a biztosokat pedig első körben minden országban a kormányok jelölik.

Orbán-beszéd: no comment

Várhelyi Olivér többszöri felvetésre sem kommentálta közvetlenül Orbán Viktor a közelmúltban Bakuban elhangzott kijelentését, miszerint  Magyarország jelenleg azért harcol, hogy az új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja.

Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit

- mondta akkor a miniszterelnök. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Várhelyi Olivér rendre azt válaszolta, hogy minden kormány befolyásától függetlenül fog dolgozni.

"Nem a kormányt képviselem"

A képviselők azon felvetésére, hogy mennyiben tudja majd biztosként hitelesen számon kérni a demokratikus alapelvek és jogállam betartását az EU-csatlakozásra váró országokban egy olyan kormány jelöltjeként, amely maga sem tartja be ezeket, azt válaszolta:

Itt nem a magyar kormányt, hanem önmagát képviseli, biztosként pedig az uniós, demokratikus alapelveket fogja számon kérni. A magyar demokrácia állapotának vizsgálata pedig nem az ő feladata, hanem más uniós biztosoké.

Arra a kérdésre, hogy elítéli-e a magyar kormányt  amiatt, mert menedékjogot adott a hazájában elítélt volt macedón elnöknek, Nikola Gruevszkinek, szintén kitérő választ adott.

Mint mondta, a menedékjog megadása tagállami hatáskörbe tartozik. Ennek a kérdésnek megítélése szintén nem az ő, hanem a migrációért felelős uniós biztos kompetenciája.

Megrótta Törökországot

Várhelyi Olivér Törökország ügyében azt mondta: kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazna.

Egyrészt szólt arról, hogy Törökország az elmúlt időszakban visszafejlődött a jogállamiság és a demokratikus alapelvek betartása terén, és emiatt meg is rekedtek vele az uniós csatlakozási tárgyalások. Egyúttal fenntartásait fejezte ki a török kormány észak-szíriai hadjáratával szemben.

Másrészt hangsúlyozta azt is, hogy a kereskedelem  és a migráció terén közös érdekei vannak az EU-nak és Törökországnak, és Brüsszelnek továbbra is segítenie kell a Törökországban élő több millió migráns ellátását.

Melyek a legfőbb céljai?

Várhelyi a céljai közül kiemelte, hogy minél hamarabb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A víziója, hogy öt év múlva ezek a tárgyalások nagyon előrehaladott állapotban lesznek, és a Nyugat-Balkán sokkal fejlettebb lesz a mostaninál. Azt is szeretné, hogy ekkorra Szerbia már készen álljon az EU-csatlakozásra, béke legyen Szerbia és Koszovó között, Koszovó pedig teljes vízummentességet kapjon.

A magyar biztosjelölt kitért arra is, hogy ki fog állni Ukrajna területi integritása mellett, valamin megújítja majd a partnerséget az észak-afrikai országokkal.

Beszélt arról is, hogy Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta azon dolgozik, hogy az uniós tagságunk sikeres legyen, és összességében erős és sikeres Európát szeretne.

Az EP-szakbizottság ma délután dönt majd arról, hogy jóváhagyja-e Várhelyi Olivér jelölését.

UPDATE:

Elsőre elbukott Várhelyi az EP-ben

Korábbi háttéranyagunk a témában: Megizzaszthatják holnap Orbán Viktor bizalmasát Brüsszelben.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Ha már a kormány az egyes nyilatkozatai szerint inkább mennyiségben méri a TAO-támogatások eredményességét, akkor érdemes megnézni, vajon egy új sportoló mennyibe is került az államnak. Vagy az adófizetőknek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?