Hirdetés
Hirdetés

Ma útnak indul az adócsökkentés költségvetése

2015. május 13., 08:27

A kormány ma nyújtja be az Országgyűlésnek a 2016. évi költségvetésről szóló előterjesztést, az előzetes hírek alapján komolyabb adócsökkentések jönnek.

Kormányzati közlések alapján a legfontosabb javaslatok között lesz a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra történő csökkentése, a sertés tőkehús áfájának mérséklése 27-ről 5 százalékra, valamint a kétgyermekes családok adókedvezményének növelése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délután 2 órakor nyújtja át a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

Az adócsökkentés költségvetése

A nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője árult el részleteket a jövő évi büdzséről, az adócsökkentés költségvetésének nevezve azt.

Hirdetés

A jövő évre tervezett makropálya pedig az Európai Bizottságnak április 30-án megküldött, aktualizált konvergenciaprogramból derült ki. Utóbbiban a kormány 2016-ra 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést, 1,6 százalékos inflációt, valamint 2 százalékos költségvetési hiánycélt határozott meg.

Megéri a gyerek

Az szja-mérséklés és a sertés tőkehús áfacsökkentése mellett a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel a 2016-os költségvetési tervei között.

A kedvezmény a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nő majd. Ennek első lépéseként jövőre 12 500 forintot lehet majd adókedvezményként igénybe venni gyermekenként.

Varga Mihály a legfontosabb adóváltozások költségvetési hatásait összegezve korábban kifejtette: az szja-csökkentéssel 120 milliárd forintot hagynak a családoknál - ez több mint négymillió embert érint -, a tőkehúsoknál az áfacsökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Hirtelen minden szép és jó lett a világban a múlt heti összeomlás után: visszatértek az amerikai tőzsdeindexek a kritikus szintek fölé, és Európában is nagyot mentek a tőzsdeindexek. A nyertesek közt van a BUX, legtöbbet a Mol emelkedett a nagy papírok közül.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?