Hirdetés
Hirdetés

Ma útnak indul az adócsökkentés költségvetése

2015. május 13., 08:27

A kormány ma nyújtja be az Országgyűlésnek a 2016. évi költségvetésről szóló előterjesztést, az előzetes hírek alapján komolyabb adócsökkentések jönnek.

Kormányzati közlések alapján a legfontosabb javaslatok között lesz a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra történő csökkentése, a sertés tőkehús áfájának mérséklése 27-ről 5 százalékra, valamint a kétgyermekes családok adókedvezményének növelése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délután 2 órakor nyújtja át a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

Az adócsökkentés költségvetése

A nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője árult el részleteket a jövő évi büdzséről, az adócsökkentés költségvetésének nevezve azt.

Hirdetés

A jövő évre tervezett makropálya pedig az Európai Bizottságnak április 30-án megküldött, aktualizált konvergenciaprogramból derült ki. Utóbbiban a kormány 2016-ra 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést, 1,6 százalékos inflációt, valamint 2 százalékos költségvetési hiánycélt határozott meg.

Megéri a gyerek

Az szja-mérséklés és a sertés tőkehús áfacsökkentése mellett a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel a 2016-os költségvetési tervei között.

A kedvezmény a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nő majd. Ennek első lépéseként jövőre 12 500 forintot lehet majd adókedvezményként igénybe venni gyermekenként.

Varga Mihály a legfontosabb adóváltozások költségvetési hatásait összegezve korábban kifejtette: az szja-csökkentéssel 120 milliárd forintot hagynak a családoknál - ez több mint négymillió embert érint -, a tőkehúsoknál az áfacsökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?