Hirdetés
Hirdetés

Eldőlt: új kormány lesz Olaszországban, Salvini ellenzékbe szorul

2019. szeptember 04., 09:40

Megszavazták a kormánykoalíciót az Öt Csillag párttagjai.

M5s leader Luigi Di Maio announces the results of online vote on 5 stars movement-Democratic party (Pd) alliance in a press conference in Rome, Italy, 03 September 2019. Grassroots members of the M5S on 03 September voted yes by 79.3 per cent to 20.7 per cent to form a government with the center-left Democratic Party. M5S leader Luigi Di Maio said he believed that 'the government crisis is now over and very proud of the government that is to come'. EPA/ANGELO CARCONI
Luigi Di Maio bejelenti az eredményeket.  EPA/ANGELO CARCONI

A résztvevők 79,3 százaléka igent mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormányára az M5S internetes portálján rendezett voksolásán kedden.

A voksoláson több mint 79 ezren vettek részt. A szavazásra az M5S több mint 115 ezer regisztrált párttagja volt jogosult.

Hirdetés

Az eredményhirdetést kísérő sajtótájékoztatón Luigi Di Maio, az M5S vezetője bejelentette, hogy a két párt készen áll a közös kormányzásra. Hangsúlyozta, hogy az új kormány  vezetésével megbízott Giuseppe Conte a következő órákban (valószínűleg szerdán) nyilvánosságra hozza a miniszterek névsorát.

"Salvini döntött így"

Luigi Di Maio hozzátette, hogy az M5S nem akart "mindenáron" kormányon maradni. "Felelőtlennek" nevezte korábbi szövetségese, a Liga vezetője,  Matteo Salvini  döntését, aki augusztus 7-én bejelentette, hogy nem tudja folytatni a kormányzást az M5S-szel, és bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Giuseppe Conte kormányfő ellen.

Matteo Salvini mostantól nem panaszkodhat a kormányra, mivel kormányon maradhatott volna, ha nem így dönt

- jelentette ki Di Maio.

Megjegyezte, az M5S nem félt az előrehozott választásoktól. Hozzátette, ismételten Matteo Salvininek üzenve:

Nem lehet választásokat követelni csak azért, hogy elmeneküljünk az olaszoknak tett ígéretek elől.

Matteo Salvini eközben közösségi oldalán azt írta:

A bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre elmenekülni a választások elől.

A héten letehetik az esküt

Luigi Di Maio kifejtette, hogy a PD-vel közös kormányban az M5S többségi erő lesz, mivel a kormánycsapat a 2018-as olasz parlamenti választások eredményét tükrözi, amelyen az M5S a legnagyobb párt lett, 32,7 százalékkal. (A pártszövetségeket tekintve viszont a Liga szövetsége nyert - a szerk.)

Az eddigi hírek szerint Giuseppe Conte szerdán erősíti meg az államfőnek, hogy elfogadja a kormányalakítási megbízatást. A kormány a héten teheti le esküjét, majd bizalmat kér a római parlamentben.

Mit akar az új kormány?

Az M5S kedden interneten közölte a kormányprogram 26 pontos vázlatát is. Ennek első pontja Olaszország gazdasági-pénzügyi fejlődését szolgáló költségvetést ígér, a családok és fogyatékkal élők támogatásával, közigazgatási egyszerűsítéssel, az oktatás és kutatás forrásemelésével.

A második pont a dolgozói jogokat, bérezést és a munka világát érinti. A harmadik a fiatalok felkarolását, a negyedik a társadalmi, nemi egyenlőség megteremtését, az ötödik új környezetvédelmi politikát sürget.

A programvázlat kilencedik pontja szerint túl kell lépni a nemzeti pénzügyi mérlegpolitikát "túlzott merevséggel" szabályozó európai kötelékeken.

Fejlődésre, nem csak stabilitásra orientált szabályok kellenek

- fogalmaz a születendő olasz kormány programja. Kiemeli azt is, hogy

szolidárisabb, a polgárokhoz közelebbi Európára van szükség.

Enyhülhet a migrációs politika

A tizenötödik vázlatpont "elengedhetetlennek" tartja, hogy a "migrációs áramlatok kezelésére erős európai választ" adjanak, az emberkereskedelem és az illegális bevándorlással szembeni jogszabályokkal , és az ezzel egy idejű integrációval.

A program a korábbi M5S-Liga kormány migrációs törvényeinek "naprakésszé tételét" szorgalmazza az olasz államfő erre vonatkozó korábbi fenntartásai szerint.

Az államfő, amikor augusztus elején aláírta a Matteo Salvini-féle rendeleteket, az emberéletek mentésének kötelezettségét hangsúlyozta, és túlzottnak találta a civilhajókra kiszabott (akár egy millió euróig terjedő) bírság mértékét.

Miért volt az elmúlt egy év egy hatalmas kísérlet Olaszország számára? Miért fogott össze az Öt Csillag és a Liga? Miért sikeres Salvini pártja? És mi köze ennek Orbán Viktorhoz? Korábbi videókommentárunk:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?