4p
Megszavazták a kormánykoalíciót az Öt Csillag párttagjai.
Luigi Di Maio bejelenti az eredményeket.  EPA/ANGELO CARCONI

A résztvevők 79,3 százaléka igent mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormányára az M5S internetes portálján rendezett voksolásán kedden.

A voksoláson több mint 79 ezren vettek részt. A szavazásra az M5S több mint 115 ezer regisztrált párttagja volt jogosult.

Az eredményhirdetést kísérő sajtótájékoztatón Luigi Di Maio, az M5S vezetője bejelentette, hogy a két párt készen áll a közös kormányzásra. Hangsúlyozta, hogy az új kormány  vezetésével megbízott Giuseppe Conte a következő órákban (valószínűleg szerdán) nyilvánosságra hozza a miniszterek névsorát.

"Salvini döntött így"

Luigi Di Maio hozzátette, hogy az M5S nem akart "mindenáron" kormányon maradni. "Felelőtlennek" nevezte korábbi szövetségese, a Liga vezetője,  Matteo Salvini  döntését, aki augusztus 7-én bejelentette, hogy nem tudja folytatni a kormányzást az M5S-szel, és bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Giuseppe Conte kormányfő ellen.

Matteo Salvini mostantól nem panaszkodhat a kormányra, mivel kormányon maradhatott volna, ha nem így dönt

- jelentette ki Di Maio.

Megjegyezte, az M5S nem félt az előrehozott választásoktól. Hozzátette, ismételten Matteo Salvininek üzenve:

Nem lehet választásokat követelni csak azért, hogy elmeneküljünk az olaszoknak tett ígéretek elől.

Matteo Salvini eközben közösségi oldalán azt írta:

A bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre elmenekülni a választások elől.

A héten letehetik az esküt

Luigi Di Maio kifejtette, hogy a PD-vel közös kormányban az M5S többségi erő lesz, mivel a kormánycsapat a 2018-as olasz parlamenti választások eredményét tükrözi, amelyen az M5S a legnagyobb párt lett, 32,7 százalékkal. (A pártszövetségeket tekintve viszont a Liga szövetsége nyert - a szerk.)

Az eddigi hírek szerint Giuseppe Conte szerdán erősíti meg az államfőnek, hogy elfogadja a kormányalakítási megbízatást. A kormány a héten teheti le esküjét, majd bizalmat kér a római parlamentben.

Mit akar az új kormány?

Az M5S kedden interneten közölte a kormányprogram 26 pontos vázlatát is. Ennek első pontja Olaszország gazdasági-pénzügyi fejlődését szolgáló költségvetést ígér, a családok és fogyatékkal élők támogatásával, közigazgatási egyszerűsítéssel, az oktatás és kutatás forrásemelésével.

A második pont a dolgozói jogokat, bérezést és a munka világát érinti. A harmadik a fiatalok felkarolását, a negyedik a társadalmi, nemi egyenlőség megteremtését, az ötödik új környezetvédelmi politikát sürget.

A programvázlat kilencedik pontja szerint túl kell lépni a nemzeti pénzügyi mérlegpolitikát "túlzott merevséggel" szabályozó európai kötelékeken.

Fejlődésre, nem csak stabilitásra orientált szabályok kellenek

- fogalmaz a születendő olasz kormány programja. Kiemeli azt is, hogy

szolidárisabb, a polgárokhoz közelebbi Európára van szükség.

Enyhülhet a migrációs politika

A tizenötödik vázlatpont "elengedhetetlennek" tartja, hogy a "migrációs áramlatok kezelésére erős európai választ" adjanak, az emberkereskedelem és az illegális bevándorlással szembeni jogszabályokkal , és az ezzel egy idejű integrációval.

A program a korábbi M5S-Liga kormány migrációs törvényeinek "naprakésszé tételét" szorgalmazza az olasz államfő erre vonatkozó korábbi fenntartásai szerint.

Az államfő, amikor augusztus elején aláírta a Matteo Salvini-féle rendeleteket, az emberéletek mentésének kötelezettségét hangsúlyozta, és túlzottnak találta a civilhajókra kiszabott (akár egy millió euróig terjedő) bírság mértékét.

Miért volt az elmúlt egy év egy hatalmas kísérlet Olaszország számára? Miért fogott össze az Öt Csillag és a Liga? Miért sikeres Salvini pártja? És mi köze ennek Orbán Viktorhoz? Korábbi videókommentárunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG