Hirdetés
Hirdetés

Megvan az eredmény: Merkel bizalmasa lett az új CDU-vezér

Wéber Balázs, 2018. december 07., 17:05

Annegret Kramp-Karrenbauert választotta meg új elnökévé a CDU. Az eddigi főtitkár rendkívül szoros versenyben, 35 szavazattal verte Friedrich Merzt. Kramp-Karrenbauer a pártelnöki tisztségről 18 év után leköszönő Angela Merkel szövetségesének számít, ami jó hatással lehet a kormányzásra.

The candidate for the leadership of the German Christian Democratic Union (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, holds her application speech during the 31st Party Congress of the Christian Democratic Union (CDU) in Hamburg, Germany, 07 December 2018. At the party congress, a new party leader is to be elected. Associated with the new party leader is the debate over the fundamental political orientation of the CDU after Chancellor Merkel will no longer hold this office. EPA/HAYOUNG JEON
A győztes. EPA/HAYOUNG JEON

Megválasztották a pártelnöki tisztségről leköszönő Angela Merkel utódját a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusán Hamburgban: a második fordulóban legtöbb szavazatot az eddigi főtitkár, Annegret Kramp-Karrenbauer kapta, megelőzve Friedrich Merz korábbi parlamenti frakcióvezetőt. Az eredmény rendkívül szoros volt: Kramp-Karrenbauer 517, Merz 482 szavazatot gyűjtött be.

Az első fordulóban szintén Kramp-Karrenbauer szerezte meg a legtöbb voksot, szám szerint 450-et, őt követte Merz (392) és Jens Spahn egészségügyi miniszter (157)

A kancellár örülhet

Hirdetés

A Frankfurter Allgemeine Zeitung által idézett vélemények szerint Kramp-Karrenbauer nem annyira megosztó személyiség, mint Merz, főtitkárként hamar tekintélyt szerzett magának, ráadásul a Saar-vidéken csaknem negyven százalékos eredménnyel nyerte meg pártjának a tartományi választásokat. Merkel bizalmasának számít, így valószínűleg hosszabb életű lesz a szövetségi kormány azáltal, hogy ő került a pártelnöki székbe.

Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a CDU élén.

Tizennyolc év után búcsúzott Merkel

A most leköszönő Angela Merkel 2000. április 10-e óta töltötte be a CDU elnöki tisztségét. Azóta nyolcszor erősítették meg pozíciójában, ellenjelöltje soha nem volt. Idén október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg a pártelnöki tisztségét, és legkésőbb a törvényhozási ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből. Hivatalosan egyébként egyik jelölt mellett sem tette le a voksát.

Merkel mai búcsúbeszédében egységre szólította fel a pártját, és azt mondta: itt az idő, hogy új fejezet kezdődjön. A könnyeivel küszködő kancellárt beszéde után felállva tapsolták meg a delegáltak.

Merkel kormánya meglehetősen ingatag lábakon áll. Mind pártja, mind a koalíciós partner szocdemek népszerűsége több évtizedes mélyponton van, ezért mindkét párton belül vannak olyan vélemények, miszerint jobb lenne felmondani az együttműködést. A CDU/CSU és a baloldali párt között tartalmi kérdésekben is komoly nézetkülönbségek vannak.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?