Hirdetés
Hirdetés

Mindig késsel járt: újabb részletek derültek ki a chemnitzi gyilkosról

Wéber Balázs, 2018. augusztus 31., 06:05

Ismerősei alapvetően kedves, barátságos embernek írták le azt az iraki fiatalt, aki halálra késelt egy német-kubai férfit Chemnitzben vasárnap. Néha ugyanakkor furcsán viselkedett, ami minden bizonnyal összefüggésben állt azzal, hogy ivott és drogozott. A gyilkosság utcai zavargásokat váltott ki a kelet-németországi városban.

chemnitzi gyilkosság
Gyertyák és virágok a gyilkosság helyszínén, Chemnitz belvárosában.  EPA/FILIP SINGER

Többszörösen büntetett előéletű volt az az iraki kurd férfi, akit – egy szír társával együtt – a tömegtüntetéseket kiváltó chemnitzi gyilkossággal gyanúsítanak, értesült a német Bild.

A 22 éves Yousif A.-t tavaly kétszer is pénzbüntetésre ítélték kábítószer-birtoklás miatt, további három alkalommal pedig csalás, vandalizmus és a közlekedés veszélyeztetése miatt róttak ki rá pénzbüntetést.

Nyolc hónap felfüggesztett

Mindemellett 2017 júliusában nyolc hónapos börtönbüntetésre ítélték, miután paprika spray-vel lefújt több embert egy menekülttáborban. Ezt a büntetést két év próbaidőre felfüggesztették.

Yousif A. még 2015-ben, azaz a menekültválság csúcspontján érkezett Németországba. Ki akarták toloncolni, de fellebbezett, és így végül maradhatott. A bevándorlóknak összeállított nyelvvizsgán átment, és tanult szakmájában, fodrászként szeretett volna elhelyezkedni Németországban.

Hirdetés

Lakótársai szerint ez gyakorlatilag sikerült is: heti hat napot dolgozott egy chemnitzi fodrászatban. A hatóságok viszont azt állítják, hogy hivatalosan nem volt munkája.

Ivott és füvezett

A Die Welt ellátogatott abba a lakóközösségbe a Chemnitz melletti Annaberg-Buchholzban, ahol legutóbb lakott öt migránssal együtt. Szerintük Yousif A. udvarias, barátságos fiatal, és nem vallásos. „Nem hiszem el, hogy ő volt. Soha nem láttam, hogy problémát okozott volna” – idézte a lap egyik lakótársát.

Egy másik ismerőse szintén azt mondta, hogy alapvetően kedves fickó volt, ugyanakkor néha furcsán viselkedett: „Gyakran ment kábítószerért, sok füvet szívott, és sokat ivott. (...) Tudom, hogy mindig volt nála egy kés, mivel gyakran sok pénzzel járt. Azt mondta, hogy önvédelemből tartja magánál.”                     

Beismerték tettüket

A hatóságok szerint Yousif A. és szíriai társa, a 23 éves Alaa S. vasárnap hajnalban keveredett összetűzésbe egy csoporttal  Chemnitz belvárosában. Arról még nincs hivatalos információ, hogy mi volt a konfliktus forrása. A szóváltást követően az iraki fiatal ötször mellbe szúrta a 35 éves Daniel H.-t, aki a helyszínen életét veszítette.

A német és kubai származású áldozat nős és gyermekes volt, asztalosként dolgozott. A gyilkosságban segédkezett Alaa S. is. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek.

Zavargások törtek ki

A gyilkosság után be nem jelentett tüntetések, zavargások törtek ki Chemnitzben, amelyen megjelentek szélsőjobboldali csoportok is. Sajtóhírek szerint a radikálisok külföldinek kinéző emberekre vadásztak. Helyszínre vonultak ugyanakkor  szélsőbaloldali ellentüntetők is. Az összecsapásokban mintegy húsz ember megsebesült.

Angela Merkel német kancellár elítélte az erőszakos cselekményeket. Mint mondta, Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon.

Horst Seehofer belügyminiszter szerint érthető, hogy a chemnitzi lakosságot megrázta a tüntetéseket kiváltó halálos késelés, de ez semmilyen körülmények között sem igazolja a zavargásokat.  Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök pedig azt mondta, hogy az utcai erőszakért a "szélsőségesek" a felelősek, akik támadást indítottak a jogállam ellen.

Szakértők egy része ugyanakkor óva intett attól, hogy minden tüntetőt automatikusan szélsőjobboldalinak kiáltsanak ki. "Olyan embereket diszkriminálnak, akik nem csinálnak mást, csak demonstrálnak” – jelentette ki Hans-Joachim Maaz pszichiáter a Die Weltnek.

Mint mondta, a szélsőjobboldali megnyilvánulásokat természetesen nem szabad tolerálni. A demonstráció magja azonban nem ez volt. Szerinte a gyilkosság utáni történéseket protestálásként kell felfogni, mégha azt (szélsőjobbos csoportok) meg is próbálják politikai célokra kihasználni.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?