Hirdetés
Hirdetés

Nagyot esett a magyar államadósság-ráta - de van egy kis szépséghiba

Gáspár András, 2018. február 19., 09:43

A GDP 72,1 százaléka volt a bruttó államadósságunk 2017 végén - azaz inkább lett volna, ha nem kellene bevenni az Eximbankot is az állami körbe. Így inkább 74 százalék az év végi adat.

A múlt év végén 27 359 milliárd forintot tett ki az államháztartás névértéken számolt bruttó konszolidált - úgynevezett maastrichti - adóssága, ami a bruttó hazai termék (GDP) 72,1 százalékának felel meg - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Egy évvel korábban még 73,9 százalék volt ezt a mutató, ami azt jelenti, hogy összességében a magyar gazdaság jól teljesített, főként a növekvő GDP-nek köszönhetően érdemben sikerült csökkenteni az államadósságrátát.

Van azonban egy kis szépséghiba is: az MNB most először közzétett az Eximbank adósságát is tartalmazó mutatót. Ezt figyelembe véve az uniós módszertan szerint számolt maastrichti adósság 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 74,0 százaléka volt az egy évvel korábbi 76,0 százalékkal szemben.

Hirdetés

Hogy jön ide az Eximbank?

Az MNB közölte, hogy a mostani adatközléstől kezdődően kiegészítő információként közzéteszi az államháztartás Eximbankkal együttes maastrichti adósságát is. Az Eurostat módszertani döntése értelmében ugyanis ez a kibővített adósság-kategória lesz a későbbiekben a magyar kormányzati szektor maastrichti adósságának fő mutatószáma.

Korábban ugyanis a magyar állam nem sorolta be az államháztartáson belüli kategóriába, így a bank adóssága nem volt része a magyar államadósságnak. Ezt a módszertant kezdte vitatni az Eurostat, végül szűk többséggel ugyan, de az Eurostat álláspontja győzött az illetékes testületben a magyar kormányéval szemben.

Az Eximbank alapvetően a magyar külkereskedelem élénkítésén dolgozik, fő tevékenysége az exporttal, importtal foglalkozó vállalatok hitelezése és támogatása - igaz, egyebek közt Andy Vajnának is adtak komolyabb hitelt a TV2 megvásárlására, aminek exportélénkítő hatása nemigen van. A magyar fél szerint bár állami tulajdonú a bank, de önállóan hoz döntéseket, saját jogon birtokol eszközöket és forrásokat, piaci jelleggel működik. Az Eurostat azonban úgy látja, az Exim egy úgynevezett "foglyul ejtett pénzügyi intézmény", gyakorlatilag az állam kontrollálja, nem valódi piaci szereplő, és így be kell számítani adósságát a magyar államadósságba is - az MNB közlése alapján tehát úgy tűnik, beletörődünk, hogy ez lett az elfogadott álláspont, ezért kell most módosítani (visszamenőleg is) a hazai statisztikákat is.

Csúnyább lesz az összkép, de azért nem dől össze a világ

Szakértők korábban úgy értékelték: nem szerencsés, ha magasabb lesz az államadósság ráta, amit főleg a nemzetközi hitelminősítők figyelnek, amelyek pozitív tényezőként szokták értékelni, hogy a magyar gazdaság jól áll, van fogyasztás, alacsony az infláció, csökken a külföldiek szerepe az államadósságban, ugyanakkor negatívumként mindig előkerül, a régióban még mindig magas a magyar államadósság ráta. Összességében viszont nem ront akkorát a besorolás változása a magyar mutatón, hogy megtörjön az államadósság csökkenő trendje.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

A GKI Digital 2015 óta készít nyilvános rangsort a magyar piac legnagyobb online kiskereskedőiről. A végleges sorrend alapját a GKI Digital forgalmi modellezése adta. A becsléseket ez alkalommal is pontosította a kutatócég a lakossági vásárlási szokásokat vizsgáló felmérések eredményeivel, valamint kereskedői riportok tényadataival.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?