4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint kétszeresére növelte Bajorország az új, nagyrészt közép- és kelet-európai tagállamokba irányuló exportját a 2004-es uniós csatlakozásuk óta – állítja egy aktuális tanulmány. Ezek a tagállamok ma már nélkülözhetetlenek a bajor cégek számára. Az uniós bővítéssel ugyanakkor a keleti gazdaságok is nyertek. A virágzó gazdasági kapcsolatoknak a politika is igyekezett és igyekszik megágyazni.
Horst Seehofer és Orbán Viktor egy CSU-rendezvényen (korábbi felvétel). Fotó: Szecsődi Balázs, Miniszterelnöki Sajtóiroda

Sokat profitált Bajorország gazdasága abból, hogy 2004. május elsején tíz, nagyrészt közép-és kelet-európai állam – köztük Magyarország – az Európai Unió tagja lett, derül ki a Bajor Gazdasági Szövetség (vbw) szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányából.

Duplázódó export

Míg 2004-ben a tíz tagállamba irányuló export értéke 11 milliárd euró volt, addig tavaly már 22,6 milliárd eurót tett ki. 15 év alatt tehát több mint megduplázódott a kivitel. Ezzel párhuzamosan 9,4-ről 11,9 százalékra növekedett a „keleti export” részaránya a bajor exporton belül.

A tíz tagállam közül a legfontosabb kereskedelmi partner Csehország és Lengyelország: múlt évben a bajor "keleti kivitel" több mint fele ment ebbe a két országba.

„A közép- és kelet-európai tagállamok ma már nélkülözhetetlen részei vállalataink értékteremtési láncainak”

- jelentette ki Bertram Brossardt, a vbw üzleti vezetője.

Mi is profitáltunk

A vbw szerint ugyanakkor az új EU-tagállamok is profitáltak a legnagyobb német tartomány  gazdasági erejéből. A bajor import a tíz tagországból 283 százalékkal, 11,2 milliárdról 43 milliárd euróra nőtt 2004 és 2018 között.

Ráadásul a bajor cégek nagy erőkkel invesztáltak térségünkbe: a magyarországi, lengyelországi, csehországi és szlovákiai közvetlen befektetések értéke 12,3 milliárd eurót tesz ki.

Brossardt szerint az erős német export is jó hatással van a tíz tagállam teljesítő-képességére.

„Azok a szolgáltatások (és áruk), amelyeket a német ipar ezekből az államokból szerez be, Lengyelországban 930 ezer, Csehországban pedig 494 ezer munkahelyet tartanak fenn.”

A vbw üzleti vezetője szerint nem igazolódtak be azok a félelmek, miszerint az EU-bővítés negatív hatással lesz Bajorországra. A tartomány keleti részén például 8,8-ról 2,9 százalékra csökkent a munkanélküliség 2005 és 2018 között.

Bajor invázió

Ami a magyar-bajor kapcsolatokat illeti, a magyar kormány év eleji közlése szerint itthon hatezer német vállalat mintegy 300 ezer embert foglalkoztat. Ezen belül a bajor cégek 45 ezer embernek adnak munkát, és több mint 10 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat.

Összesen 130 olyan, Bajorországban is jelentősnek számító cég van, amely rendelkezik Magyarországon gyárral vagy kereskedelmi egységgel. Tavaly pedig a BMW is bejelentette, hogy gyárat fog építeni Debrecenben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Németországon belül Bajorországgal alakult ki a legszorosabb gazdasági és befektetési együttműködés. A Németországból Magyarországra irányuló befektetések több mint negyede Bajorországból érkezik, a Németországba irányuló magyar export 35 százaléka pedig Bajorországba megy.

Seehofer védi Orbánt – nem először

A gazdasági kapcsolatoknak persze a politika is igyekszik megágyazni. Horst Seehofer, aki 2008 és 2018 között Bajorország miniszterelnöke, 2008 és 2019 januárja között pedig a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke volt, köztudottan jó viszonyt ápol Orbán Viktorral.

Seehofer legutóbb épp a napokban védte meg a magyar kormányfőt, aki szerinte néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus.

Tavaly nyáron folytatott háttérbeszélgetéseinkből pedig az derült ki, hogy a német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika.  Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát.

(Kapcsolódó anyagok: Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek, Itt a jelentés: ezt gondolják a német cégek a magyar állapotokról.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG