5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A Magyarországon jelen lévő német cégek kilátásai romlottak, több mint kétharmaduknak pedig továbbra is problémát okoz a szakképzett munkaerő hiánya. Ugyanakkor az adózással már jóval elégedettebbek, mint korábban, és továbbra is elkötelezettek Magyarország mellett: négyötödük ma is hazánkat választaná beruházása helyszíneként – derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ma bemutatott éves konjunktúra-jelentéséből.
Az Audi győri gyára. Forrás: Audi Hungaria Zrt.

Az elmúlt négy év legalacsonyabb szintjére esett vissza a DUIHK Befektetői Hangulat-Index értéke, amely a cégek várható gazdasági aktivitását fejezi ki.

Három százalékos növekedésre számítanak

Az index most plusz 15 ponton áll: 2016-ban még 18, 2017-ben 21, 2018-ban pedig 28 pontot mértek. A mutató alapján a DUIHK idén mintegy három százalék körüli gazdasági növekedésre számít, ami nagyságrendileg egybecseng más intézmények legfrissebb előrejelzéseivel.

A megkérdezett cégek mintegy fele elégedett a saját üzleti helyzetével – 2018-ban még hatvan százalék volt ez az arány –, negyven százalék változatlannak, tíz százalék pedig rosszabbnak tartja azt. A magyar gazdaság helyzetét 58 százalékuk értékeli jónak – ez két százalékpontos csökkenés 2018-hoz képest.

Munkaerőhiány: fennakadások a termelésben

Az egyik legnagyobb problémát továbbra is a munkaerőhiány okozza: a megkérdezett cégvezetők több mint kétharmada szerint „nem kielégítő” a hozzáférés a szakképzett munkaerőhöz – a legnagyobb problémát a feldolgozóiparban jegyezték fel. A jelenlegi helyzettel a cégek kevesebb mint tíz százaléka elégedett.

A vállalatok több mint felénél a munkaerőhiány „kisebb-nagyobb fennakadásokat” okoz a folyamatos termelésben vagy szolgáltatásban.

A munkaerőhiány miatt jelentős mértékben emelkednek a munkaerőköltségek: több pénzbe kerül a meglévő dolgozók megtartása, valamint az új munkavállalók felvétele. A cégek idén átlagosan kilenc százalékos bérköltség-emelkedésre számítanak.

Az adózással elégedettek, a közbeszerzésekkel nem

A gazdaságpolitikai keretfeltételek megítélése viszont összességében tovább javult, főleg az adózás területén: idén már az adóterhelést és az adóigazgatási eljárásokat tekintve is több az elégedett vállalatvezető, mint az elégedetlen.

A közbeszerzések átláthatósága és a korrupció tekintetében ugyanakkor továbbra is komoly problémák vannak: a válaszadók kétharmada kifogásolandónak tartja a jelenlegi helyzetet. A közbeszerzések átláthatóságát például 64 százalék értékeli rossznak vagy nagyon rossznak.  Ezeken a területeken az elmúlt években alig mértek a javulást.

A túlnyomó többség maradna

Összességében ugyanakkor továbbra is magas a Magyarország melletti elkötelezettség: a megkérdezett cégvezetők 82 százaléka ma is hazánkat választaná beruházása helyszíneként. Ez körülbelül a 2000-2004-es, valamint a 2010-2011-es időszak értékeinek felel meg, és jelentős fejlődés a 2015-ös 71 százalékhoz képest.

Ha a térség többi államát nézzük, a legvonzóbb befektetési célország Észtország, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Magyarország egy hellyel került előrébb 2018-hoz képest – helyet cserélt Romániával –, és jelenleg a 9. legvonzóbb célpont a listán szereplő húsz ország közül.

Varga: veszélyforrás a munkaerőhiány

Dale A. Martin, a DUIHK elnöke összegzésében kiemelte: a befektetők nagy többsége továbbra is alapvetően jónak értékeli saját cége és a magyar gazdaság helyzetét, ugyanakkor sok olyan bizonytalansági tényező van a világgazdaságban, amely nehezebb gazdasági körülményeket jelez előre.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a jelentés azt mutatja, hogy a német cégek továbbra is  stabilnak és jónak tartják a szabályozást, kedvezőnek látják a gazdasági környezetet, és értékelik a növekedést támogató lépéseket. Ugyanakkor elismerte, hogy a szakképzett munkaerő hiánya veszélyforrás.

A pénzügyminiszter komoly visszaigazolásnak tekinti, hogy a megkérdezett cégek 82 százaléka ma is Magyarországon fektetne be. A felmérést 232 vállalatvezető bevonásával végezték az idei év elején, a legtöbben közülük német tulajdonú céget vagy magyar tulajdonú DUIHK-tagvállalatot irányítanak.

A cégeket nem érdekli a politika

A privátbankár.hu tavaly nyáron készített háttérbeszélgetéseiből szintén az derült ki, hogy a német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika.

Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel – mondták forrásaink a háttérbeszélgetések során.

Szimbiózisban az Orbán-kormánnyal

Arra pedig a legnagyobb német gazdasági lap is, a Handelsblatt is utalt korábban, hogy az Orbán-kormány és a nagy német cégek egyfajta jótékony szimbiózisban élnek. A német vállalatok profitálnak – a többi közt – a relatív olcsó magyar munkaerőből, a kedvező adózásból és a munkaadók igényeire szabott munkaidő-szabályozásból, az Orbán-kormány pedig örül annak, hogy a német befektetők (is) pörgésben tartják a magyar gazdaságot, és  ezáltal akaratlanul is segítik a kormány hatalmon maradását.

Ezzel együtt persze nyilvánvaló, hogy a német cégek erőteljes jelenlétével az ország is jól jár, gondoljunk csak a munkahelyteremtésre és a nagy ívű, hosszú távú befektetésekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG