Hirdetés
Hirdetés

Nincs biztosítása a Notre-Dame-nak, de azért nem kell nagyon izgulni

Wéber Balázs, 2019. április 17., 13:10

Bár a Notre-Dame nem rendelkezik biztosítással a súlyos károk fedezésére, ez önmagában még nem tragédia, hiszen a francia állam tulajdonosként óriási biztosítékot jelent. Ráadásul a hétfői tűzvész után a fél világ megmozdult, és eddig 800 millió eurót ajánlott fel a székesegyház helyreállítására. De mi a helyzet a jelentős hazai egyházi épületekkel, például a Mátyás-templommal?

A view of the cross and the sculpture 'Pieta' by Nicholas Coustou behind debris inside the Notre-Dame de Paris in the aftermath of a fire that devastated the cathedral, in Paris, France, 16 April 2019. The fire started in the late afternoon on 15 April in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
A Notre-Dame belülről a tűz után. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

A Notre Dame-nak nincs biztosítása, mondta el a MarketWatchnak Paul Gadel, Franciaország New York-i konzulátusának szóvivője.

„A francia állam maga biztosítja a Notre-Dame-ot. Annak nincs biztosítása, és magának kell fedeznie a költségeit.”

Hirdetés

Az állam a garancia

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a karbantartási és felújítási kiadásokat a francia állam finanszírozza. A szóvivő szerint az állam birtokolja az összes, 1905 előtt épült egyházi épületet, amelyeket ingyen ad bérbe az egyháznak.

„A francia állam hatalmas, nagyobb bármely biztosítónál, tehát valószínűleg maga biztosítja nem csak az épületet, de a benne lévő fontos műalkotásokat is”

- jelentette ki ezzel összhangban Robert Read, a Hiscox biztosító egyik vezetője. A biztosítás ugyanakkor nem terjed ki azokra a tárgyakra, amelyek csak „kölcsönben” vannak a templomban.

Megmozdult a világ

A költségek miatt már csak azért sem kell izgulni, mert az elmúlt napokban cégek, intézmények és városok sora jelezte szerte a világból, hogy hajlandó beszállni a részben leégett párizsi székesegyház helyreállításának költségeibe.

A BBC szerint eddig összesen 800 millió euró felajánlás érkezett. Magyarországon – a többi közt – Szeged, Székesfehérvár, Budapest és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége jelentette be segítségnyújtási szándékát.

A Reuters által közölt becslés szerint az újjáépítés nagyságrendileg nyolcmilliárd dollárba kerülhet, ennek nagy részét várhatóan a francia állam állja majd. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy öt éven belül helyreállítják a 850 éves templom károsodott részeit.

És mi a helyzet itthon?

Az egyik legjelentősebb hazai egyházi műemlék-épület, a Mátyás-templom 1999-ben visszakerült a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába, így elvileg neki kell gondoskodnia a biztosításáról.

A Magyar Katolikus Egyház biztosítója hagyományosan a Generali, amely olasz anyavállalatának a Vatikán is részvényese. Az anyacég Európa számos országában – elsősorban Olaszországban – szolgál a katolikus egyház biztosítójaként.

A Generali és a Magyar Katolikus Egyház közötti szerződést 2012-ben öt évre meghosszabbították. A biztosítás több mint ötezer ingatlanra – templomra, kápolnára, plébániára, érseki és püspöki palotára, szociális intézményre, valamint iskolára – terjed ki, amelyek összességében „milliárdos értéket” képviselnek.

A jelenlegi helyzettel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Magyar Katolikus Egyháznak, amint választ kapunk, közöljük.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?