Hirdetés
Hirdetés

Nincs növekedés a végtelenségig: ideje átgondolni a közgazdaságtant?

Gáspár András, 2012. szeptember 27., 16:38

Az európai döntéshozók már megkezdték azoknak az intézkedéseknek a kidolgozását, amelyek kihúzhatják a kátyúból az Unió gazdaságát, amíg azonban ezek kifejtik hatásukat, az EKB-nak kell helyt állnia a piacokon. Eközben a közgazdászoknak át kell gondolniuk a modelljeiket: véges rendszerben ugyanis nem lehet végtelen növekedés, nem lehet örökre a GDP-ért élni. 50. Közgazdász-vándorgyűlés.

Véges rendszerben nem lehet végtelen növekedés

Átalakulás és konszolidáció a magyar gazdaságban és gazdaságirányításban – ez a mottója a szeptember 27-29. között Egerben megrendezett jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlésnek, amelyet idén is a Magyar Közgazdasági Társaság rendez meg. A Privátbankár a vándorgyűlés helyszínéről tudósít.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a konferencia első szakmai előadásában kiemelte: véges rendszerben nem lehet végtelen növekedés. A jelenlegi értelemben vett materiális növekedésre alapozott fejlődés korszakának a végéhez érkeztünk. Kérdés, hogy a közgazdaságtannak van-e modellje a lassuló, korlátos, stacionárius növekedésre. Az európai növekedés kilátásai illúziónak tűnnek: a belső kereslet nem lehet ennek hajtóereje, a kontinensen kívüli piacok ellátásához pedig túl drágán termelünk. Európában nincs igazi növekedési potenciál – véli Pálinkás József.  

Hirdetés
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Pálinkás József

Elképzelhető valamiféle új technológiai vívmány felbukkanása, azonban létezik egyfajta újdonság-paradoxon: minden újdonság, innováció keresletet generál ugyan, de ez a kereslet csak a gazdagabb, felső társadalmi rétegen belül gerjed. Az iPhone5-jelenség (az, hogy éjszakákon át képesek az utcán várakozni a vásárlók egy viszonylag kevés újdonságot tartalmazó telefonért) az MTA elnöke szerint a társadalom egy részének a valóságtól való elszakadását jelzi.

A demokratikus, fenntartható stacionárius növekedési modellre való átállásnak – mint minden változásnak – lehetnek vesztesei. Az anyagi növekedés, a GDP-be vetett hit helyett fokozatosan új értékeknek, újfajta gondolkodásmódnak kell előtérbe kerülnie – mondta Pálinkás József. Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fogyasztásbővülés a világban már nem ismétlődhet meg.

 

 

Már elkezdték rendezni a helyzetet – addig az EKB-nak kell kitartani

Andor László
Andor László

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosa előadásában visszatekintett a világgazdasági válságra, majd az európai adósságválságra adott válaszokra, amelyek végül egy valódi gazdasági és monetáris unió létrejöttéhez vezethetnek.

A döntéshozók a gazdasági kormányzás kiépítésén, a pénzügyi intervenciós eszközök (EFSF, ESM) létrehozásán és a fiskális szigor (six pack, azaz az úgynevezett hatos csomag) megerősítésén keresztül igyekeznek megszilárdítani az uniós architektúrát. Ezek az eszközök jelentős erőt képviselnek, mégis lassul és polarizálódik az európai gazdaság. A recesszió következménye mindenütt a munkanélküliség növekedése, amely főleg a „déli végeken” látszik állandósulni. A helyzet mondhatni robbanásveszélyes – mondta Andor László. A rendszer újragondolása emiatt már megkezdődött: a bankunió, a fiskális unió és a politikai unió szükségességét hirdették meg, erről a vita már megkezdődött.

Kérdés, hogy mi lesz addig, amíg ezen intézkedések hatása meglátszik – itt jön képbe az Európai Központi Bank kiemelt szerepe – mondta a biztos. A gazdasági bizonytalanság, a spekulációs támadások ellen ebben az átmeneti időszakban az EKB-nek kell biztosítania a megfelelő védelmet.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?