Hirdetés
Hirdetés

Nincs növekedés a végtelenségig: ideje átgondolni a közgazdaságtant?

Gáspár András, 2012. szeptember 27., 16:38

Az európai döntéshozók már megkezdték azoknak az intézkedéseknek a kidolgozását, amelyek kihúzhatják a kátyúból az Unió gazdaságát, amíg azonban ezek kifejtik hatásukat, az EKB-nak kell helyt állnia a piacokon. Eközben a közgazdászoknak át kell gondolniuk a modelljeiket: véges rendszerben ugyanis nem lehet végtelen növekedés, nem lehet örökre a GDP-ért élni. 50. Közgazdász-vándorgyűlés.

Véges rendszerben nem lehet végtelen növekedés

Átalakulás és konszolidáció a magyar gazdaságban és gazdaságirányításban – ez a mottója a szeptember 27-29. között Egerben megrendezett jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlésnek, amelyet idén is a Magyar Közgazdasági Társaság rendez meg. A Privátbankár a vándorgyűlés helyszínéről tudósít.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a konferencia első szakmai előadásában kiemelte: véges rendszerben nem lehet végtelen növekedés. A jelenlegi értelemben vett materiális növekedésre alapozott fejlődés korszakának a végéhez érkeztünk. Kérdés, hogy a közgazdaságtannak van-e modellje a lassuló, korlátos, stacionárius növekedésre. Az európai növekedés kilátásai illúziónak tűnnek: a belső kereslet nem lehet ennek hajtóereje, a kontinensen kívüli piacok ellátásához pedig túl drágán termelünk. Európában nincs igazi növekedési potenciál – véli Pálinkás József.  

Hirdetés
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Pálinkás József

Elképzelhető valamiféle új technológiai vívmány felbukkanása, azonban létezik egyfajta újdonság-paradoxon: minden újdonság, innováció keresletet generál ugyan, de ez a kereslet csak a gazdagabb, felső társadalmi rétegen belül gerjed. Az iPhone5-jelenség (az, hogy éjszakákon át képesek az utcán várakozni a vásárlók egy viszonylag kevés újdonságot tartalmazó telefonért) az MTA elnöke szerint a társadalom egy részének a valóságtól való elszakadását jelzi.

A demokratikus, fenntartható stacionárius növekedési modellre való átállásnak – mint minden változásnak – lehetnek vesztesei. Az anyagi növekedés, a GDP-be vetett hit helyett fokozatosan új értékeknek, újfajta gondolkodásmódnak kell előtérbe kerülnie – mondta Pálinkás József. Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fogyasztásbővülés a világban már nem ismétlődhet meg.

 

 

Már elkezdték rendezni a helyzetet – addig az EKB-nak kell kitartani

Andor László
Andor László

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosa előadásában visszatekintett a világgazdasági válságra, majd az európai adósságválságra adott válaszokra, amelyek végül egy valódi gazdasági és monetáris unió létrejöttéhez vezethetnek.

A döntéshozók a gazdasági kormányzás kiépítésén, a pénzügyi intervenciós eszközök (EFSF, ESM) létrehozásán és a fiskális szigor (six pack, azaz az úgynevezett hatos csomag) megerősítésén keresztül igyekeznek megszilárdítani az uniós architektúrát. Ezek az eszközök jelentős erőt képviselnek, mégis lassul és polarizálódik az európai gazdaság. A recesszió következménye mindenütt a munkanélküliség növekedése, amely főleg a „déli végeken” látszik állandósulni. A helyzet mondhatni robbanásveszélyes – mondta Andor László. A rendszer újragondolása emiatt már megkezdődött: a bankunió, a fiskális unió és a politikai unió szükségességét hirdették meg, erről a vita már megkezdődött.

Kérdés, hogy mi lesz addig, amíg ezen intézkedések hatása meglátszik – itt jön képbe az Európai Központi Bank kiemelt szerepe – mondta a biztos. A gazdasági bizonytalanság, a spekulációs támadások ellen ebben az átmeneti időszakban az EKB-nek kell biztosítania a megfelelő védelmet.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?