Hirdetés
Hirdetés

Óráról órára nő a feszültség - Trump ma tovább üti Kínát

Káncz Csaba, 2018. július 06., 08:44
Cimkék
USA
, Kína
, Donald Trump

Trump számára a ’Made in China 2025’ iparpolitikai program egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a vezetést. Kína kész nemcsak a kereskedelmi-, hanem a pénzügyi- és diplomáciai konfrontációra is. Az utóbbi órákban békülékeny jelzések jöttek Washingtonból Berlin irányába.

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik az elnöki különgépen. (Kép forrása: MTI/AP/Alex Brandon)
(Kép forrása: MTI/AP/Alex Brandon)

Washington Trump ígérete szerint ma aktiválni fogja az újabb, kínai termékeket sújtó 34 milliárd dolláros tarifacsomagját, amelyet Peking ígéretének megfelelően egy ezzel arányos válaszlépése fog követni. A kétoldalú feszültség óráról-órára emelkedik: tegnap a kínai kereskedelmi miniszter hívta fel rá a figyelmet, hogy a Kínát célzó büntetővámok a teljes globális ellátási láncot negatívan érintenék. Továbbá a WTO is figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi feszültségeknek már látható jelei mutatkoznak a világgazdaságban is.

Európai források szerint Kína egy közös nyilatkozat megtételét javasolta az EU-nak az amerikai protekcionista kereskedelmi politika ellen, amelyet ez utóbbi visszautasított.

Mit mondott Mao Ce-tung?

Pekingi tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Kína kész nem csak a kereskedelmi-, hanem a pénzügyi- és diplomáciai konfrontációra is. Idézik Mao Ce-tung egykori pártfőtitkárt, miszerint „Te a háborúdat a saját módodon vívod, én meg a saját módomon”. Valóban, jelenleg a külföldiek a 21.6 ezermilliárd dolláros amerikai államadósság egyharmadát ellenőrzik, ebből Peking 1.1 ezermilliárdot. Légy a levesben az USA számára, hogy az amerikai pénzügyminisztériumnak a belátható jövőben évente ezermilliárd dollárt kell felvennie a piacokon.

Hirdetés

Az amerikai kormány nem engedélyezi egy keddi hír szerint a nagy kínai telekommunikációs szolgáltató, a China Mobile számára, hogy az USA-ban szolgáltatást nyújtson, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva - és természetesen a követett tárgyalási stratégia részeként. A tiltás oka, hogy az állami kontroll alatt lévő cég valószínűleg jelentős hírszerzési és ipari kémkedési tevékenységet folytatna. Ausztráliában a várakozások szerint a Huawei ugyanezen okok miatt lesz eltiltva az új 5G-s hálózat kiépítésétől.

Lépett a kommunista párt

Trump Amerikájából nézve Peking ’Made in China 2025’ iparpolitikai programja egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a vezetést. Egyre több amerikai hivatalnok kérdőjelezi meg a múlt század alapvető amerikai hozzáállását a külföldi befektetések előtti teljes nyitottság vonatkozásában.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Valóban, Peking 2010 és 2017 között 81 AI-val kapcsolatos cégfinanszírozásban vett részt az USA-ban. Peking csak az utolsó pillanatban kapcsolt és a kínai kommunista vezetés június közepén minden belföldi lapban betiltotta a ’Made in China 2025’ stratégiának még az említését is.

Trump konfliktusa tehát alapvetően a kínai technológiai zsákmányszerzést célozza. Mutatja ezt az is, hogy az utóbbi órákban békülékeny jelzések jöttek Washingtonból Berlin irányába. Három vezető német autógyártó képviselői - Dieter Zetsche (Daimler), Harald Krüger (BMW) és Herbert Diess (VW - szerdán találkoztak Richard Grenell berlini amerikai nagykövettel az európai autóipart fenyegető büntetővámokkal kapcsolatban.

A hírek szerint a nagykövet megnyugtatta az autószektor képviselőit, hogy a cél a közös egyeztetések elérése és a vámtarifák nulla százalékra való csökkentése. Az autógyártók vezetői ugyanakkor ígéretet tettek, hogy támogatni fogják, hogy az EU szüntesse meg az amerikai járműveket terhelő vámokat, valamint megerősítették, hogy az amerikai termelőkapacitásukat a jelenlegi szinten fogják tartani.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?