Hirdetés
Hirdetés

Óriási hiábt követett el a Trump-kormány?

2018. június 20., 17:15

Oroszország szerint az USA csak más országokra akarja ráerőltetni sajátos nézeteit.

Helytelen döntés volt az Egyesült Államok részéről, hogy kilépett az ENSZ Emberi Jogi Bizottságából – mondta az orosz külügyi szóvivő. Marija Zaharova kifejezte reményét, hogy az emberi jogi testület amerikai részvétel nélkül is hatékonyan lesz képes tovább működni. Hozzátette: Oroszország a bizottságon belül elő kívánja mozdítani a konstruktív párbeszédet, ezért jelölteti magát a testületbe a 2021 és 2023 közötti időszakra.

Az amerikaiak banális, pimaszságba hajló cinizmussal, makacsul nem hajlandók elismerni, hogy komoly problémák vannak náluk az emberi jogok biztosításában, megpróbálták saját politikai érdekeik szerint alakítani a bizottság összetételét, és más államokra ráerőltetni az emberi jogok "rendkívül sajátos értelmezését", durván megsértve ezzel a társadalmi értékeket és a nemzetközi magatartási normákat – mondta.

Hirdetés

A szóvivő szerint a kilépés árt Washington jogvédelemmel kapcsolatos imázsának, mindez pedig annak a jele, hogy Amerika magát a világszervezetet és az azt alkotó struktúrákat is semmibe veszi. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok otthagyja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát. Mint mondta, a testület munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják, és erre bizonyíték, hogy aránytalan mértékben és elfogultan foglalkozik Izraellel.

Újraindul az űrverseny?

Donald Trump korábban bejelentette, hogy önálló haderőnemként egy űrerő létrehozását rendeli el. Zaharova ezzel kapcsolatban elmondta: Moszkva figyelmesen tanulmányozza, milyen, a hadászati egyensúlyt destabilizáló következményekkel járhat Washington világűrbéli katonai potenciáljának növelése és a fegyvereknek e közegben való megjelenése.

Oroszország számára az a prioritás, hogy a világűr kutatása és hasznosítása kizárólag békés céllal folyjon, ezért több kezdeményezést is tett annak megakadályozására, hogy a fegyverkezési versenyt a világűrre is kiterjesszék. Állítása szerint az orosz légi és űrerő kizárólag védelmi jellegű, és Oroszország nem érdekelt a csapásmérő eszközöknek a világűrben történő alkalmazásában – tette hozzá a szóvivő.

Figyelmeztettek az oroszok – Trump lépése új világháborúhoz vezethet?

Továbbra sem teljesen tiszta, hogy Trump komolyan gondolta-e azt a bejelentését, amely szerint fegyveres erőket és fegyvereket telepítene az űrbe, mindenesetre ismét sikerült rálépnie néhány ország tyúkszemére. Ahogy arról már korábban írtunk, Trump ezzel a lépéssel ugyanis megsérti az 1976-ban aláírt nemzetközi világűr-szerződést, ami kifejezetten tiltja, hogy akár az űrben, akár más égitesteken bármelyik ország katonai célú akciókat hajtson végre, vagy (elsősorban nukleáris) fegyvereket telepítsen oda. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyakunkon a magyar fizetési forradalom – de mi következik utána?

Nyakunkon a magyar fizetési forradalom – de mi következik utána?

A július 1-jén elrajtoló magyarországi azonnali fizetési rendszer komplexebb lesz, mint a világ bármelyik hasonló megoldása - persze azért máshol sem tétlenkednek, folyamatosan születnek az újabb és újabb, innovatív banki szolgáltatások. A világ egyik legjelentősebb Fintech-rendezvénye, a londoni FintechConnect kiállítás és konferencia nyomán járjuk körül a folyamatokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?