Hirdetés
Hirdetés

Óriási hiábt követett el a Trump-kormány?

2018. június 20., 17:15

Oroszország szerint az USA csak más országokra akarja ráerőltetni sajátos nézeteit.

Helytelen döntés volt az Egyesült Államok részéről, hogy kilépett az ENSZ Emberi Jogi Bizottságából – mondta az orosz külügyi szóvivő. Marija Zaharova kifejezte reményét, hogy az emberi jogi testület amerikai részvétel nélkül is hatékonyan lesz képes tovább működni. Hozzátette: Oroszország a bizottságon belül elő kívánja mozdítani a konstruktív párbeszédet, ezért jelölteti magát a testületbe a 2021 és 2023 közötti időszakra.

Az amerikaiak banális, pimaszságba hajló cinizmussal, makacsul nem hajlandók elismerni, hogy komoly problémák vannak náluk az emberi jogok biztosításában, megpróbálták saját politikai érdekeik szerint alakítani a bizottság összetételét, és más államokra ráerőltetni az emberi jogok "rendkívül sajátos értelmezését", durván megsértve ezzel a társadalmi értékeket és a nemzetközi magatartási normákat – mondta.

Hirdetés

A szóvivő szerint a kilépés árt Washington jogvédelemmel kapcsolatos imázsának, mindez pedig annak a jele, hogy Amerika magát a világszervezetet és az azt alkotó struktúrákat is semmibe veszi. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok otthagyja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát. Mint mondta, a testület munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják, és erre bizonyíték, hogy aránytalan mértékben és elfogultan foglalkozik Izraellel.

Újraindul az űrverseny?

Donald Trump korábban bejelentette, hogy önálló haderőnemként egy űrerő létrehozását rendeli el. Zaharova ezzel kapcsolatban elmondta: Moszkva figyelmesen tanulmányozza, milyen, a hadászati egyensúlyt destabilizáló következményekkel járhat Washington világűrbéli katonai potenciáljának növelése és a fegyvereknek e közegben való megjelenése.

Oroszország számára az a prioritás, hogy a világűr kutatása és hasznosítása kizárólag békés céllal folyjon, ezért több kezdeményezést is tett annak megakadályozására, hogy a fegyverkezési versenyt a világűrre is kiterjesszék. Állítása szerint az orosz légi és űrerő kizárólag védelmi jellegű, és Oroszország nem érdekelt a csapásmérő eszközöknek a világűrben történő alkalmazásában – tette hozzá a szóvivő.

Figyelmeztettek az oroszok – Trump lépése új világháborúhoz vezethet?

Továbbra sem teljesen tiszta, hogy Trump komolyan gondolta-e azt a bejelentését, amely szerint fegyveres erőket és fegyvereket telepítene az űrbe, mindenesetre ismét sikerült rálépnie néhány ország tyúkszemére. Ahogy arról már korábban írtunk, Trump ezzel a lépéssel ugyanis megsérti az 1976-ban aláírt nemzetközi világűr-szerződést, ami kifejezetten tiltja, hogy akár az űrben, akár más égitesteken bármelyik ország katonai célú akciókat hajtson végre, vagy (elsősorban nukleáris) fegyvereket telepítsen oda. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?