4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

27 évvel a Szovjetunió felbomlása után Washington fontolóra veszik csapatai kivonását Németországból. A befolyásos amerikai ideológus szerint Európa ma nem attól fél, hogy Putyin eléri a Rajnát, hanem attól, hogy Afrika és a Közel-Kelet migránsai és menekültjei milliószám elérik a Dunát. Hazánkban az elmúlt évek elmaradt fejlesztései teljes mértékben lerongyolták a honvédség fegyverzetét és technikai eszközeit.

A NATO csúcstalálkozói számítottak évtizedeken keresztül az örök és megbonthatatlan transzatlanti barátság letéteményesének. A ma kezdődő kétnapos csúcs viszont sok mindenről fog szólni, csak éppen a barátságról nem. Trump az utóbbi hetekben visszatért választási kampányígéreteihez, márpedig a kampányában számos alkalommal feleslegesnek nevezte a NATO-t, amelynek céljai nem teljesen illeszkednek Trump „Amerika Mindenekelőtt” irányvonalához.

Trump plebejus szavazói

A „Trumpizmus” megértésének egyik kulcsa éppen az, hogy az amerikai plebejus kisember le akarja vetni magáról a globális birodalom terhét. Márpedig 73 évvel Hitler halála és 27 évvel a Szovjetunió felbomlása után Washington még mindig 35 000 katonát állomásoztat Németországban. Ez boldogsággal tölti el az amerikai neokonzervatívokat és a katonai-ipari komplexumot, Trumpot és támogatóit viszont nem. Ezért – mint a Washington Post pénteki kiadásában jelezte – az amerikai kormányzatban olyan tervek is születtek, amelyek szerint kivonják a Németországban szolgáló haderőt.

Az amerikai liberális elit véleményét hangoztatva a New York Times kiemeli, hogy „a NATO belülről gyengült meg, mert a tagok nem költenek eleget a védelemre, továbbá főként Törökországban, Magyarországon és Lengyelországban felhorgadt a nacionalizmus és a tekintélyelvűség. De talán mindenekelőtt Trump miatt, aki a jelek szerint fontosabbnak tartja a putyini Oroszországot, mint az európai partnereket. Az elnök csakis úgy tekint a szervezetre, hogy ott a tagok perkálnak a védelemért.”

Mitől tart Európa jobban?

A geopolitikailag teljesen elbizonytalanodott britek attól tartanak, hogy az amerikai csapatok Európából való kivonását jelentheti be Trump, aki négy nappal a NATO-csúcs után, július 16-án találkozik az orosz elnökkel Helsinkiben. London szerint akár Európa biztonsági térképének "újrarajzolása", a hidegháború vége utáni status quo felrúgása is felmerülhet.

Káncz Csaba

A Putyinnal kötött európai kivonulásról szóló megállapodás része lehet, hogy cserébe Trump azt kéri Putyintól, vegye rá Teheránt, hogy Irán vonja ki csapatait Szíriából, ahol a kormányerőket segítik évek óta több ezernyi katonával az amerikaiakkal szövetséges Aszad-ellenes erőkkel szemben.

Az amúgy is mély politikai válságba süllyedt London aggodalmai nem alaptalanok, hiszen az atlanti szövetség tagállamait Washington nem vonta be a július 16-án esedékes amerikai-orosz csúcstalálkozó előkészítésébe.

Felettébb figyelemreméltó az amerikai fehér nacionalisták egyik főideológusának álláspontja, aki szerint igenis szükség van Trump és Putyin közeledésére. Pat Buchanan szerint John McCain és neokonzervatív társai provokációikkal Ukrajnában és Grúziában egy második Hidegháborúba navigálták a Nyugatot. Márpedig szerinte Európa ma nem attól fél, hogy Putyin eléri a Rajnát, hanem attól, hogy Afrika és a Közel-Kelet migránsai és menekültei milliószám elérik a Dunát.

Lerongyolódott és koncepciótlan Honvédség

Nos tehát, miközben az európai békerendszer recseg-ropog, hazánkban az elmúlt évek elmaradt fejlesztései teljes mértékben lerongyolták a Magyar Honvédség fegyverzetét és technikai eszközeit. A hadseregnek mintegy három tucat belorusz harckocsija van, aminek szakági pletykák szerint mintegy kétharmada szervizdonorként szolgálja ki a valóban működő képes 12-15 darab tankot. A teljes hazai páncélos erő technikailag tökéletesen elavult, fenntartása költséges és harcértéke a nullához közeli. Nem látszik az sem, hogy a katonai kiadások növekedésének üteme a beígért 2024-re garantálná a Trump által elvárt GDP 2 százalékának az elérését, hiszen a jövő évi katonai kiadás a GDP csupán 1,17 százaléka.

A hazai védelmi előrelátás teljes hiányát jól mutatja az elmúlt hetek híre, miszerint a honvédelmi tárca – talán a NATO csúcs ünnepi felajánlásaként - 20 új könnyű helikoptert vásárol. A 100 milliárdos beszerzésnek nyoma sincs a 2019-es központi kötségvetés tervezetében, a beszerzésre tendert sem írt ki a minisztérium és előzetesen nem tájékoztatta erről a parlament honvédelmi bizottságát sem.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG