Hirdetés
Hirdetés

Pénz nélkül osztogat parancsokat Trump - ez futtatja fel az űrversenyt?

Várkonyi Tamás, 2017. december 12., 20:30

Az amerikai elnök módosította az amerikai űrkutatási hivatal terveit, hogy az amerikaiak újra a Holdra lépjenek, később pedig a Vörös Bolygót is célba vennék. Eddig a költségek szabták az igazi határt, Elon Musk és a SpaceX tervei azonban ezen is könnyen változtathatnak. A szakértők szerint az olcsó űrutazás megvalósítása továbbra sem elképzelhető, ha az amerikai kormány nem növeli nagyságrendekkel a NASA költségvetését.

Ismét embereket küldene az Egyesült Államok a Holdra, amelyet a jövőbeli Mars-küldetések kiindulópontjaként használnának fel. Donald Trump politikai irányelv aláírásával utasította az amerikai űrkutatási hivatalt, hogy összepontosítson az emberközpontú űrküldetésekre – továbbá eltörölte az elődei által megszabott határidőket - írja a Bloomberg.

Hogyan védjük meg a Földet, ha telibe készül találni minket egy aszteroida?

Hirdetés

A szakértő szerint el lehetne téríteni egy Föld felé tartó kisbolygót - bár jó sok időbe telne. Hozzátette: jelenleg nincs olyan kisbolygó, ami a Föld felé tartana. Mindenesetre az idő fontos szempont: évtizedekkel a várható becsapódás előtt el kellene kezdeni letolni a pályájáról az égitestet, ugyanis nehéz lenne elmozdítani. További részletek a Privátbankár.hu-n.

Az irányelvek egy paragrafusa változott csak a korábbi elnök rendelkezésében. Obama 2010-ben arra utasította a NASA-t, hogy emberes küldetéseket indítsanak a Holdon túlra 2025-ig, valamint hogy Mars körüli pályára álljanak 2030 környékén.  Trump újrafogalmazása szerint a cél, hogy az emberiség kiterjessze jelenlétét a Naprendszerben, valamint, hogy újra embereket küldjenek a Holdra és a Marsra – ehhez azonban nem rendelt határidőt, továbbá a költségekről is hallgat. Az amerikai elnök beszédében kiemelte: 1972 óta ismét amerikai űrhajósok léphetnek a Holdra. Donald Trump szerint az asztronauták ezúttal nem csak zászlónkat és lábnyomaikat hagyják ott, hanem lerakják alapjait egy lehetséges Mars-missziónak, és talán egy nap azon túli számos más világ felé irányuló küldetésnek is.

Az irányelvek módosítása miatt a NASA most törli tervei közül egy lehetséges aszteroida emberekkel való megközelítését. Az ilyen jellegű módosítás nem egyedülálló: korábban Geroge W. Bush utasította az űrkutatási hivatalt, hogy 2020-ig küldjön embereket a Holdra, ezt a tervet azonban költségproblémák miatt eltörölte Obama beiktatását követően.  Szakértők szerint azonban költségtervek nélkül aligha tud a NASA mit kezdeni egy ilyen jellegű módosítással. Marco Caceres űrkutató hozzátette: ahhoz, hogy bármi előrelépés történjen, az amerikai kormánynak számottevően növelnie kellene a NASA büdzséjét, akár megnégyszerezve azt.

Japán is beszállna

A Nap Száma: 2,4 millió ember indul a Marsra - Részletek >>>

Japán kész aktívan részt venni az amerikai űrkutatási tervek megvalósításában, amelyek keretében ismét embert küldenének a Holdra, illetve a 2020-as évek végére állandó űrállomást hoznának létre az égitesten - jelentette a Kyodo. A japán hírügynökség szerint a tokiói vezetés fontolgatja, hogy japán asztronautát küldjön a nemzetközi küldetés keretében a Holdra, emellett technológiai eszközökkel, távirányítású teherűrhajókkal és a kozmikus sugárzás ellen védő berendezésekkel járulna hozzá a misszió sikeréhez.

Az Egyesült Államok egy a Hold körüli pályán keringő űrállomást tervez, hogy azt a többi között a Marsra tervezett utakhoz egyfajta támaszpontként használja. Emellett az égitest felszínen is kialakítanának egy másik állomást, amely projekt felkeltette Japán érdeklődését.

Ha űr, akkor Space X

Az ambiciózus terveknek mindig is a költségek szabtak határt, a kilőtt rakéták jelentős része ugyanis kárba megy a kilövést követően. Ebben hozott változást Elon Musk programja, a SpaceX, amely az eddigi legtakarékosabb megoldást kínálja. A BFR nevű űrprogram lényege, hogy a felszállást megvalósító rakéta és az utasokat szállító kabin egyaránt újra felhasználható a kilövést követően, így lényegében csak üzemanyag költséggel kell számolni.

Erre vágyott Willy Fogg: 1 óra alatt a Föld körül Elon Muskkal - Tovább >>>

Elon Musk előadásában kifejtette: nekik is céljuk egy űrállomás, illetve egy Holdbázis létrehozása, a tervek szerint ugyanis 2022-ban már landolnának is a Vörös Bolygón. Ha a BFR néven futó projekt valósággá válik, New Yorkból Shanghaiba fél óra alatt eljuthatunk – ez hagyományos repülővel ma legalább 15 óra. A BFR képes lesz műholdakat pályára állítani, szállíthat rakományt és legénységet a Nemzetközi Űrállomásra, illetve alkalmas Hold és Mars küldetések teljesítésére is. A hajótest negyven kabinjában nagyjából 100 embert lehetne utaztatni.

Nagy pofont kapott Oroszország – ez nagyon sokba fog kerülni?

Komoly mennyiségű, összesen 19 műholdat próbáltak felbocsátani az oroszországi Vosztocsnij űrbázisról, ám egy meghibásodás miatt végül mindegyik az Atlanti-óceánba zuhant, közölte a Roszkoszmosz. Az orosz űrkutatási hivatal szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta ugyan sikerrel startolt, ám a Fregat elnevezésű gyorsító fokozat kudarcot vallott. A bajt feltehető okáról szólón híreket a Roszkoszmosz hivatalosan nem erősítette meg. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?