5p
Ünnepelnek az európai populisták Angela Merkel visszavonulása miatt. Számos elemző szerint a kancellár idő előtt távozik majd a kabinet éléről, vagy ha erre nem hajlandó, akkor a fejére fog omlani a nagykoalíció. Ez megnyithatja az utat egy új, CDU/CSU-Zöldek-FDP kormány előtt. A német piacokat nem rengeti meg Merkel búcsúja, az eurózóna viszont megszenvedheti a következményeket.
Ennyi volt? Angela Merkel egy delegációra várva Berlinben a mai napon. EPA/HAYOUNG JEON

„A Brüsszelben uralkodó pártok történelmi ütést kaptak. (...) Az úgynevezett jobbosok (valószínűleg az AfD-re gondolt - a szerk.) és Zöldek tíz százalékot erősödtek, úgyhogy üdvözletünket küldjük Merkelnek” – ezzel a meglehetősen gúnyos üzenettel kommentálta Matteo Salvini olasz belügyminiszter Angela Merkel a hesseni választási kudarc után tett bejelentését, miszerint nem indul újra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáért, csak 2021-ig kíván kancellár maradni, utána pedig visszavonul a politikától.

A menekültpolitikába bukott bele?

A Spiegel szerint a migrációellenes politikusok Merkel fokozatos búcsúját annak igazolásaként értékelhetik, hogy nekik volt igazuk menekültügyben. A német baloldali lap Salvini mellett név szerint említi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is. Ezzel arra utal, hogy míg Angela Merkel a befogadó migrációs politika híve – mégha szigorított is álláspontján az elmúlt években –, addig Orbán és populistának nevezett társai teljes mértékben elutasítják a bevándorlást.

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild szerint Merkel sok millió embert fordított maga ellen menekültpolitikájával, és nem tudta "hatástalanítani a düh, a csalódottság, az aggodalom és a lecsúszástól való félelem robbanásveszélyes elegyét". Emiatt "tömegesen vándoroltak át az AfD-hez (Alternatíva Németországért) a CDU-szavazók, akik valójában a politikai középhez tartoznak".

A Bild úgy véli, hogy Merkel ezt "későn, de remélhetőleg nem túl későn ismerte fel". Döntése megnyitja az utat az "utódlás" felé, amivel "azt jelzi a választóknak, hogy nem kell ellenem és a néppártok ellen tiltakoznotok a választóurnánál".

A Zöldek is erősödtek

Más elemzők szerint ugyanakkor korántsem egyértelmű, hogy a menekültpolitika az oka a CDU/CSU szövetség zuhanásának és Merkel búcsújának. Hessenben ugyanis a CDU-tól elsősorban nem az AfD-hez, hanem a Zöldekhez pártoltak át a szavazók, márpedig utóbbi párt kifejezetten bevándorlóbarát politikát képvisel – hívja fel a figyelmet a brit Daily Telegraph.

Az mindenesetre aligha kétséges, hogy a német társadalom polarizálódik: miközben a centrumpártok zuhanórepülésben vannak, a hozzájuk képest radikális erők mindkét oldalon erősödnek (AfD, Zöldek). Utóbbiak például csaknem megduplázták támogatottságukat a legutóbbi két tartományi választáson, Bajorországban és Hessenben.    

Csak idő kérdése, mikor bukik a nagykoalíció

Ebben persze vastagon benne van az is, hogy az embereknek elegük van az állandó nagykoalíciós civakodásból – ezt ma már a kormánypártok is belátják. Merkel tegnap maga is elismerte, hogy a szövetségi kormány "elfogadhatatlan képet mutat magáról". Andrea Nahles, a koalíciós partner szociáldemokraták vezetője szintén úgy fogalmazott, hogy a kabinet "elfogadhatatlan állapotban" van.

Mindezek után aligha lenne meglepő, hogy a ma már csak a futottak még kategóriába tartozó szocdemek idő előtt felrúgnák a koalíciót, hogy mentsék, ami még menthető. A CDU/CSU szintén elfordulhat az SPD-től, azaz a mostani kabinet napjai meg vannak számlálva.

A Zöldek is kormányra kerülhetnek

A Süddeutsche Zeitung szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a CDU/CSU végül a Zöldekkel és a liberális FDP-vel lép majd szövetségre - a pártszínek alapján ez lenne az úgynevezett Jamaika-koalíció. Bár ilyen kabinetre még nem volt példa, a jobboldali pártszövetség a liberálisokkal már alkotott közös kormányt 2009 és 2013 között szövetségi szinten, a CDU pedig tartományi szinten (például Hessenben) már kormányzott együtt a Zöldekkel is.

A londoni Capital Economics gazdasági elemzőintézet szintén úgy véli, hogy megnőtt  a kormánykoalíció összeomlásának a kockázata. Az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye pedig 70 százalékra teszi annak esélyét, hogy Merkel már jövőre lemond kancellári tisztségéről.

Elemzésük szerint "annak lenne igazán értelme", ha még a májusi európai parlamenti választások előtt távozna, mert a CDU ezzel friss lendületet kaphatna.  

Az euróövezet lehet a vesztes

Merkel bejelentése a piacokat mindenesetre nem rázta meg, a reakciók meglehetősen mérsékeltek voltak. A német gazdaság annyira stabil lábakon áll, hogy valószínűleg egy esetleges kormányválság sem zavarna sok vizet. (Anno a kormányalakítási tárgyalások elhúzódása sem dobta meg a német állampapírok kamatait.)                     

A Capital Economics szerint a kancellár távozását inkább az euróövezet szenvedheti meg, hiszen – tekintettel az olaszországi helyzetre – most nagyobb szüksége lenne arra, hogy "biztos kezekben legyen", mint eddig bármikor.

Ha az olasz költségvetésről szóló vita az EU-val elhúzódik, akkor fennáll a kockázat, hogy az olaszországi bizonytalanság járványszerűen átterjed más piacokra is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG