Hirdetés
Hirdetés

Pocsék eredmény Magyarországtól - két nap alatt ez már a második

2018. június 06., 09:38

Csak a két plusz munkanap miatt tűnik erősnek a mutató.

Idén áprilisban az ipari termelés volumene mintegy 7,8 százalékkal haladta meg az előző évit, munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 2,9 százalékkal nőtt a termelés. A két adat közötti jelentős eltérést az okozza, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel ezelőtt.

A termelés 2018 január-áprilisában 3,8 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal nőtt.

Hirdetés

Forrás: KSH

Az előző havi adatokat megkavarta a naptárhatás, 2018 márciusában az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,9 százalékkal nőtt. Itt a különbséget az adta, hogy kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017 márciusában.

Nem sikerül felülmúlni a tavalyi szintet?

Az ING vezető makrogazdasági elemzője szerint az áprilisi eredmények jelentpsen elmaradnak a várakozástól. A nyers és az igazított adat közötti markáns eltérés is arra utal, hogy az ipar kapacitáskihasználtsága csúcsra van járatva.

Virovácz Péter elmondta: az idei év első négy hónapját figyelve elmondható, hogy bár hónapról hónapra megfigyelhető némi ingadozás az éves növekedési adatokban, a termelés volumene gyakorlatilag január óta stabil, vagyis úgy tűnik, hogy az iparvállalatok nem igazán tudják már érdemben tovább emelni a kibocsátást. Egyelőre a BMI és egyéb bizalmi indikátorok is arra utalnak, hogy a jövőben felpöröghet az ipar, de most a kapacitáskorlátok egyértelműen fékezik a teljesítményt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?