4p
Egy Irán elleni háború lehet Netanjahu és Bolton érdeke, de az amerikai nemzeti érdekekkel ellentétes. Egy amerikai-iráni katonai konfliktus esetén Moszkva és Peking támogatni fogja az iráni ellenállást. Trump még időben elkezdheti lapozgatni a vietnámi háború történetét. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott rendeletet az Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Trump elnök a Fox televíziónak adott múlt pénteki telefoninterjújában Iránt okolta az Ománi-öbölben csütörtökön történt incidensért, de az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt bemutatott amerikai informális jelentés már nem nevezte meg konkrét felelősként a perzsa államot. London és Rijád csatlakozott Trumphoz Teherán elítélésében. Berlin ugyanakkor leszögezte, hogy az amerikai hadsereg által nyilvánosságra hozott videó nem elégséges bizonyíték Teherán felelősségének magállapításához.

Ellentétes az amerikai érdekekkel

A rejtélyes szabotázsakció idején járt Iránban 41 év után a japán kormányfő, ezért is meglehetősen hihetetlen, hogy Teherán pont akkor támadna meg egy japán tartályhajót. Maga a japán hajó kapitánya is cáfolta az amerikai verziót. Irán egyébként is rendkívüli visszafogottsággal kezelte az utóbbi időszakban a Fehér Ház újabb és újabb szankcióit, miközben mindent megtett a nukleáris alku megmentéséért Európával.

Eközben kiderült, hogy egy amerikai adófizetői pénzből finanszírozott trollkampány már egy ideje folyamatosan támadja azokat a polgárokat, akik kritikusak a kormányzat keményvonalas Irán-politikájával kapcsolatban. Márpedig kritikusok vannak bőven, hiszen ahogyan fehér nacionalisták egyik főideológusa megállapítja, egy Irán elleni háború ugyan lehet Benjamin Netanjahu és John Bolton neokonzervatív nemzetbiztonsági tanácsadó érdeke, de az akkor is ellentétes az amerikai nemzeti érdekekkel. Buchanan leszögezi, hogy míg Amerika háborúja a Közel-Keleten az elmúlt 20 évben irdatlan emberi és pénzügyi veszteségekkel és felfordulással járt, addig Kína konzekvensen ki tudta terjeszteni befolyását Ázsiában, Afrikában és Európában.

Bolton és köre

Az amerikai konzervatív sajtó is mély elégedetlenséggel elemzi azoknak a folyamatosan háborút követelő neokonzervatívoknak a tevékenységét, akik a sorozatos felsülések után is a hatalom közelében tudtak maradni Washingtonban. Az amerikai nemzetbiztonsági döntéshozatalba még John Bolton helyetteseként is az év elején bekerült egy olyan, a katonai beszerzésekkel szorosan összenőtt személy, aki a főnökével együtt mindent megtesz a katonai konfliktus kirobbantásáért Iránnal.

Káncz Csaba

Márpedig egy amerikai-iráni háború esetén az iráni ellenállást támogatni fogja Moszkva és Peking. Ez a konfliktus a várakozások szerint jóval nagyobb katasztrófa lenne, mint a 2003-as iraki beavatkozás. Bár Washingtonnak akkor sem volt ENSZ felhatalmazása a háborúra, de legalább London, Varsó, Koppenhága és Szöul szövetségesként támogatta. A nyugati világban egy Irán elleni hadjáratot már csak a geopolitikailag elszigetelődött London támogatna.

Vietnám kísértete

Irán mintegy háromszor akkora területű ország, mint Irak, lakosainak száma pedig több, mint kétszerese, 81 millió fő. Az iráni hadsereg nem egy papírtigris, hiszen az elmúlt években sok harci tapasztalatot gyűjtött Szíriában és Jemenben. Ráadásul szoros szövetségese, a libanoni Hezbollah nemcsak a Közel-Keleten, hanem a világ más részein is képes terrorcselekmények elkövetésére.

Az iraki káosz megfékezéséhez David Petraeus tábornoknak több, mint 100 000 katonára volt szüksége – hát akkor hány katonára lenne szükség Irán pacifikálásához? Trump elnök jobban teszi, hogy még időben elkezdi lapozgatni a vietnámi háború történetét és megpróbálja levonni a következtetéseket. Ott ugyanis 58 000 amerikai katona vesztette életét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG