Hirdetés
Hirdetés

Putyin propagandistája előhúzza a magyar kártyát – berendelték a nagykövetet

Káncz Csaba, 2019. július 09., 13:00

Berendelték a magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba Szijjártó szavai nyomán. A Kreml szócsövének számító orosz Vzgljád portál szerint ez magyar ultimátum volt az új ukrán elnök felé. Zelenszkij tegnap videó-üzenetet küldött Putyin elnöknek, amelyben a tárgyalások beindítását javasolja. Káncz Csaba jegyzete.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (not seen) give a press conference after a meeting at NATO headquarter in Brussels, Belgium, 04 June 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Volodimir Zelenszkij- EPA/STEPHANIE LECOCQ

Az MTI és a hazai kormánypárti sajtó diszkréten elhallgatta a hírt, miszerint Jehor Bozsok ukrán külügyminiszter-helyettes múlt csütörtökön bekérette Íjgyártó István kijevi nagykövetet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentései miatt.  A hír hazánkba az ukrajnai magyar sajtón keresztül szivárgott be.

Bozsok Twitter-üzenetében jelezte, hogy magyarázatot akart kapni Szijjártó jelzéseiről, amelyeket az ukrán reformok kérdéseiről rendezett torontói konferencián tett a magyar miniszter. Bozsok hangsúlyozta a magyar nagykövetnek, hogy „az előre- s nem hátratekintő megközelítés alkalmazás szükséges az ukrán–magyar kapcsolatok fejlesztésében”.

Hirdetés

Üzenet Torontóból

Korábban Szijjártó elmondta: Torontóban arról beszélt, hogy Porosenko korábbi elnök kifejezetten magyarellenes politikát vitt, amelynek eredményeképpen a kárpátaljai magyar közösség jogait súlyosan megnyirbálták. Az új ukrán elnök nyilatkozatai biztatóak, de csak óvatos optimizmusra adhatnak okot. Az igazi vízválasztó az lesz, hogy Zelenszkij végrehajtja-e azokat a jogi változtatásokat a parlamenti választások után, amelyek nyomán a magyar nemzeti közösség visszakaphatja korábbi jogait – közölte. Amennyiben ez megtörténik, Magyarország hozzá fog járulni ahhoz, hogy összehívják a NATO–Ukrajna bizottság következő ülését – tette hozzá a miniszter.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára múlt pénteken egy rendezvényen rámutatott, az új ukrán elnökkel kapcsolatban van egy türelmi időszak – miközben hazánk gesztusokat tett Kijev felé, a többi között azzal, hogy Áder János köztársasági elnök részt vett Zelenszkij elnöki beiktatásán. A speciális lengyel-ukrán viszony tükrében különösen fontos diplomáciai feladatnak nevezte, hogy a jó magyar-lengyel kapcsolatok révén el lehessen érni, hogy Varsó megértő legyen a kárpátaljai magyarság problémái iránt. Itt jegyezzük meg, hogy míg két éve Varsó és Kijev viszonya a történelmi sebek miatt rendkívül feszült volt, addig ezeket mára sikerült rendezni és a lengyelek inkább csendes diplomáciai eszközökkel operálnak a nyelvtörvény miatt.

Az mindenesetre jellemző Washington egyes befolyásos köreinek fogyatkozó türelmére a magyar kormányzattal szemben, hogy a New York Timesban az Atlanti Tanács egy szakértője tegnap úgy nyilatkozott: „Az egy dolog, hogy az oroszok dezinformálják a világot Ukrajnáról, de az már egy kicsit komplikálja a helyzetet, hogy a magyar kormány ugyanazt visszhangozza”.

Putyin propagandistája magyar ultimátumról beszél

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Jellemző a helyzet törékenységére, hogy a Kreml egyfajta szócsövének számító orosz ’Vzgljád’ szerint Szijjártó valójában ultimátumot intézett Torontóban Zelenszkijhez, aki még május 21-én szólította fel Magyarországot, hogy ne akadályozza a továbbiakban Ukrajna NATO-csatlakozásának a folyamatát.

A portál szerint Szijjártó ultimátumában azt követelte, hogy a kárpátaljaiak a korábban biztosított minden jogukat kapják vissza.  A provokatív hangvételű orosz portált a Putyin-féle Egységes Oroszország pártot a Dumában képviselő Kosztantin Rikov hozta létre. Rikov mára Putyin egyik propagandistájának tekinthető, aki információs kampányt folytatott a Krím elcsatolásakor a Nyugat ellen és rá két évre az amerikai választási kampányban Trump mellett.

Márpedig ahogyan a független londoni agytröszt, a Chatham House rámutat friss elemzésében, Zelenszkij a közelmúltban a belpolitikára koncentrált és nem figyelt igazán a külpolitikára – ahol a prioritásai csak ezekben a hetekben nyernek formát. Holott jobb lenne, ha még időben felvenné a kesztyűt, hiszen az agytröszt szerint az EU-ban egyre kevésbé érdeklődnek az ukrajnai fejlemények iránt, ráadásul növekvő számú EU-tagállam vált az utóbbi időszakban szkeptikussá az Oroszország-elleni szankciókkal szemben.

Ezt láthatóan felismerve Zelenszkij tegnap videó-üzenetet küldött Putyin elnöknek. Ebben felajánlja, hogy a nyugati hatalmak vezetőinek közvetítésével indítson Kijev és Moszkva diplomáciai tárgyalásokat, helyszínként a belorusz fővárost javasolva. A Kreml válaszul bejelentette, hogy fontolóra veszik az ajánlatot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?