3p
A román gazdaság 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévben, megelőzve ezzel Magyarországot. Főleg az ipar teljesítménye javult. Gyorsabban nőtt az idei első negyedévben a cseh gazdaság, mint ahogyan azt korábban közölték, de ez csak évi 2,2 százalékot jelent.

A román bruttó hazai termék (GDP) a nyers és a naptárhatással kiigazított adat szerint egyaránt 3,8 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet, amely megerősítette a korábbi gyorsjelentésében közölt adatokat. A magyarországi adat 3,5 százalék volt, ezzel, amint korábban írtuk, valószínűleg a harmadikak vagyunk az EU-ban a románok és a lengyelek mögött.

Megerősítették a becslést

A megelőző negyedévhez viszonyítva a romániai növekedés 0,1 százalék volt. Ezek az adatok megegyeznek a román statisztikai intézet által május közepén közölt gyorsjelentésében szereplő adatokkal. A GDP értéke 162,6 milliárd lej (36,9 milliárd euró) volt.

A növekedéshez legnagyobb mértékben az ipari termelés járult hozzá a szomszédos országban (2,3 százalékponttal), az ipar teljesítménye pedig 7,9 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben. A kiskereskedelem volumene is 5,4 százalékkal nőtt, a távközlés ágazatának teljesítménye is 7,4 százalékkal javult.

A beruházások viszont csökkentek

Ugyanakkor a román gazdaságban a beruházások 7,4 százalékkal csökkentek az első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz képest. Az év első két hónapjában a román költségvetés bevételei is elmaradtak a remélt szinttől, ezért a kormány visszafogta a kiadásokat a tavalyihoz képest.

A román hatóságok az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést várnak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. A kormány nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, de hivatalosan nem módosították a várakozást.

Másfél év recesszió után

Gyorsabban nőtt az idei első negyedévben a cseh gazdaság, mint ahogyan azt korábban közölték. A cseh statisztikai hivatal (CSÚ) szerdán nyilvánosságra hozott pontosított becslése szerint az előző három hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal nőtt a GDP. Éves szinten a növekedés 2,5 százalékos volt. A korábbi adatok negyedéves szinten stagnálást, éves szinten pedig két százalékos növekedést jeleztek.

A CSÚ szerint az idei első negyedévi GDP már csak 0,3 százalékkal alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedében volt, miután a cseh gazdaság több mint másfél évig tartó recesszióba süllyedt.

Alacsony volt a bázis

Az eredményt pozitívan befolyásolta a növekvő külföldi és hazai kereslet a cseh termékek iránt. Ugyanakkor a tavalyi év gazdasági eredménye az utóbbi négy évben a leggyengébb volt, tehát az összehasonlítási alap is alacsony – állapította meg a hivatal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG