Hirdetés
Hirdetés

Rémület a boltokban - megvan, mennyivel drágább a bevásárlás

2018. július 10., 09:06

Jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, idén júniusban így alakult az infláció.

A fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál júniusban. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben – közölte a KSH a Privátbankárral.

Mi drágult a legjobban?

Az élelmiszerek ára 3,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2, a tojás 10,1, a tejtermékek 9,0, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult, a cukor 22,1 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,2 százalékkal az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára nőtt, ezen belül az üzemanyagokért 15 százalékkal kellett többet fizetni.

Hirdetés

Forrás: KSH

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,9, a szolgáltatásoké 1,6 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,4 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 4,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,6 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 1,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az előző hónaphoz képest is volt egy kis drágulás

A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 4,4%-os csökkenése következményeként – ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. Az egyéb cikkek ára 1,3, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,2 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk 1,3, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1, a ruházkodási cikkeké 0,2 százalékkal mérséklődött. Az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.

Mit vártak?

Az MNB idén júniusi inflációs jelentése 3,3 százalékkal számolt, ettől nem térnek el lényegesen az egyéb becslések sem, a Bloomberg és a Reuters előrejelzése 3,1 százalékkal, míg a portfolio.hu és az OTP Elemzési Központ 3,2 százalékkal kalkulált előzetesen.

Mi látszik ebből a boltokban?

Viszonylag szűk sávban mozognak az árak 2018-ban a magyarországi hipermarketekben: az előző havi áremelkedés után most kicsit olcsóbban tölthettük meg a kosarunkat a boltokban, bár tavalyhoz képest természetesen továbbra is magasabbak az élelmiszerárak. A chipsadót csak jövőre emelik, de máris sokat drágult a ropogtatnivaló - ráadásul egy kis trükkel. A Privátbankár.hu ebben a hónapban is elkészítette rendszeres, havi Árkosár felmérését. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiszivárgott egy javaslat: bekeményítenek a menekültek ellen

Kiszivárgott egy javaslat: bekeményítenek a menekültek ellen

Elég jelentős változtatásokra készülnek Németországban, legalábbis a Bild am Sonntag értesülései szerint. A szövetségi belügyminisztérium még nem nyilvános javaslatcsomagjára hivatkozva azt írták, hogy a kitoloncolások számának növelése érdekében egy sor szigorításra lehet számítani a közeljövőben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?